Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Haziran 2015 03:54

TEOG ne zaman açıklanacak

TEOG yerleştirme puanlarının açıklanmasında gecikmeye ‘Mary’ sorusunun değil, öğrencilerin değerlendirilmesini anlatan A kitapçığındaki 20. sorunun neden olduğu ortaya çıktı.

TEOG ne zaman açıklanacak
TEOG , TEOG yerleştirme puanları, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, sınav sonucu, TEOG sonucu,

1.3 milyon öğrencinin ve ailesinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirme puanlarının açıklanmasının ertelenmesine neden olan İngilizce sorusunun “Mary” değil, öğrencilerin güçlü ve zayıf yanlarının puanla değerlendirilmesini anlatan A kitapçığındaki 20. soru olduğu ortaya çıktı. MEB yetkilileri “Mary” ve bir Türkçe sorusuna açılan davanın bakanlık lehine sonuçlandığını belirtti.Yetkililer İngilizce sınavında yargıya taşınan ikinci soru olduğunu ve bu soruyla ilgili yargının yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anlattı. Ancak 3 kişilik bilirkişi heyetinden birinin çocuğunun TEOG’a girdiği ortaya çıkınca bakanlık bilirkişiye itiraz etti ve yeni bilirkişi oluşturuldu. Şu anda yargının yeni oluşan bilirkişiye göre karar vermesi bekleniyor.

HATALI DEMİŞLERDİ

Sınavdan sonra öğretmenler, Mary sorusunun yanı sıra 20. soruda da “considerate” kelimesinin karşılığı olarak verilen “thoughtful- düşünceli” kelimesinin “Soruları verilen metne göre cevaplayınız” soru kökünden yola çıkıldığında tek cevap olmadığını söylemişti.

TEOG NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

MEB yetkilileri TEOG yerleştirme puanlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Yargının kararını bekliyoruz. Bugün (dün) gelir diye bekledik gelmedi, cuma günü karar elimize gelirse akşamına açıklarız. En kötü olasılık pazartesi açıklanır. Zaten biz iptal olma ya da olmama durumuna göre puanları hesapladık. Karar hangi yönde çıkarsı o puanı açıklayacağız. Basının bu durumu ‘şok’ diye neden verdiğini anlamamız mümkün değil.”

‘MARY’YE DOĞRU DİYEN ÇIKMADI

Hatalı olduğu iddia edilen A kitapçığındaki 10’uncu soruyu akademisyenlere sorduk...

ODTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu: Soruyu dilbilgisi bakımından değerlendirdiğimizde ‘D’ şıkkı gramer tekniği olarak doğru gibi görünüyor. Ancak iki cümleye anlamsal bir bütün olarak baktığımızda söz konusu sorunun anlamca doğru cevabı yoktur.

İstanbul Kültür Ün. Yabancı Diller Y.Okulu: Şıklarda yanlışlık var. “She has” ile değil, “She had” ile başlasa cevap C olur. Bu haliyle net bir doğru cevap yok. “D” şıkkı alınırsa, anlam açısından çelişki var.

Bahçeşehir Üniversitesi Hazırlık Okulu: Sadece gramatik olarak bakıldığında doğru cevap “D” şıkkı olabilir. Ancak sorularda anlam ve dilbilgisi bütünlüğü aranır. “D” şıkkı ile birleştirildiğinde, anlam bütünlüğü yok.

EF Dil Okulları Akademik Birimi: Hiçbir cevap doğru değil. Ölen biri olduğu için past simple ya da past perfect tense ile devam etmesi gerekir. Eğer şöyle olsaydı doğru olurdu: “She had won several awards works.”

İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programları: Bu soru hatalı. Hatası da anlamsız bir cümle olması.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...