Tgrt Haber
31 Temmuz 2021 09:30

Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Pandemi gölgesinde gerçekleşen YKS 2021’ın sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite tercihleri başladı. Uzmanlar, sınavın zor olması ve baraj puanının 180’a çıkarılmasının tercihleri etkileyeceğini belirterek adayları uyardı.

Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler
YKS,YKS sonuçları,Üniversite tercihleri

TGRT HABER | ÖZEL

Hepimizin hayatında en önemli dönüm noktası olan üniversite tercihleri başladı. İELEV Okulları Genel Müdürü ve Eğitim Araştırmacısı Burak Kılanç, pandemi gölgesinde gerçekleşen YKS 2021’i değerlendirdi. Peki 2021 YKS sonuçları geçtiğimiz yıllara kıyasla nasıl, bizleri neler bekliyor,  kimler için tablo üzücü, kimler için avantajlı, kimler için trajik? Bu yıl boş kontenjanlar artacak mı? Puanı mı yoksa başarı sıralaması mı önemli? Neye göre tercih yapmalıyız? İstediği bölüme giremeyenler ne yasın? Üniversite tercihinde bulunurken nelere dikkat etmeliyiz? Tercihleri hangi aralıklarda yapmalıyız? Bu yılın öne çıkan meslekleri nelerdir? Hepsi haberin detaylarında…

ADAY HAVUZU DARALDI, BOŞ KONTENJANLAR ARTABİLİR

YKS 2021 sonuçlarını değerlendiren Burak Kılanç, bu yılı “üniversiteler için kaygı verici, barajı geçen adaylar için sevindirici, barajın altında kalan adaylar içinse trajik” olarak nitelendirdi. Pandemi koşullarında sınava hazırlanmanın güç olduğuna dikkat çeken Burak Kılanç, MEB’in sınavda müfredatın sadeleşmesine sıcak bakmadığını kaydetti.  Burak Kılanç, “ÖSYM sınavı görece zor sorulardan hazırlandı. YÖK ise geçen sene düşürdüğü baraj puanını 170’ten 180’e geri yükseltti. Doğal olarak barajı geçerek lisans programlarını tercih hakkı kazanan aday havuzu hatırı sayılır şekilde küçüldü” diye kaydetti. Yerleştirme sonuçları açıklandığında üniversitelerde boş kontenjan sayısının yüksek olacağını belirten Burak Kılanç, “Barajı aşan sayısının az olması, rakipleri azalttığı için barajı geçen adaylar için bir avantaj. Bu sene sınava girip de 170-180 arasında kalanlar içinse üzücü bir tablo var” dedi.

BU YILIN YÜKSELEN MESLEKLERİ

Türkiye’nin tercih eğilimleri ve gözde mesleklerinin yıllardır değişmediği hatırlatan Burak Kılanç, bu yıl da sayısal alanda sağlıkla ilgili bölümlerin önde olduğunu belirterek bu bölümleri şöyle sıraladı: “Mühendisliklerde bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinin çıkış içinde olduğunu görüyoruz. İnşaat Mühendisliği düşüşte.”  Eşit ağırlıkta ise hukuk bölümünün ön planda olduğunu kaydeden Burak Kılanç, yine eşit ağırlık alanında bilişimle alakalı Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinin de git gide parladığını belirtti. Sözel alanında ise Türkçe öğretmenliğinin ilgi çektiğini kaydetti.

HORMONLU OBP RİSKİ

Burak Kılanç, koronavirüs salgınının insanları etkilendiğini belirterek “ Bu olağanüstü dönemi duygusal anlamda kimi adaylar kolaylıkla atlatırken, kimileri zorlandı. Kendisi/aile bireyleri pandemiye yakalanan adaylar için süreç daha da zor oldu. Okula/kursa yüz yüze giden oldu, gidemeyen oldu. Ailesinin maddi gücü yüksek olanların, özel dersler ile avantaj yakaladığını gözlemledik. Yıllardır tartışma konusu olan ortaöğretim başarı puanı (OBP), daha da “hormonlu” hale geldi. Bir diğer deyişle, oyunun kuralları herkese adil olmadı. 2021 YKS adaylar için bir “yılmazlık testi” gibi oldu” dedi.

 PUAN MI BAŞARI SIRASI MI ÖNEMLİ? 

Bilinçli tercih yapabilmek için doğru bilgi kaynaklarını kullanmak gerektiğine dikkat çeken Burak Kılanç, tercihlerde puandan ziyade başarı sırasının dikkate almalarını önerdi. Kendi başarı sıralarını, hedefledikleri bölümlerin geçen seneki taban başarı sırası ile kıyaslamalarını da öneren Burak Kılanç, “ Biliçli tercih yapabilmek için YÖK Atlas, YÖK Akademik, CBİKO Üniveri ve CBİKO DABİS web sitelerini kullanmalarını tavsiye ederim. Ayrıca, tercih listesine yazacakları her bölümü mümkünse yerinde, mümkün değilse uzaktan ziyaret ederek, bölüm başkanı/öğretim üyeleri ile görüşmelerini öneririm” diye konuştu.

BAŞARI SIRASINDAN %75-90 ARASINA KADAR GERİYE...

Burak Kılanç, bu sene barajı geçen kişi sayısının az olmasından dolayı zihinlerin karışık olduğunu söyledi. Özellikle adayların sosyal medyadaki birli kirliliğine karşı uyaran Burak Kılanç,  “doğru/yanlış bilgiler sosyal medyada uçuşuyor. Bilgi kirliliği nedeniyle “aldanan/yanılan” adaylar olacaktır, bu da aday havuzunun tercih dinamiklerini etkileyecektir. Bu gibi zamanlarda geniş bir aralıktan tercih listesi oluşturmak anlamlı olur. Özellikle EA ve SÖZ puan türünde temkinli olmak, başarı sırasından %75-90 gerilere kadar gitmek akıllıca olacaktır” dedi.            

TERCİH YAPMADAN ÖNCE

ÖSYM erken tercih yapmanın kişiye bir faydası olmadığını kaydeden Burak Kılanç, adaylara tercih döneminin sonuna kadar üniversiteleri yerinde/sanal gezmeleri ve bilgi toplamalarını önerdi. Burak Kılanç, “Açıkçası ‘tercih yapmamak’ ve ‘mezuna kalmak’ tamamen kişisel bir karar. Elimizdeki veriler, mezuna kalanların yarısından azının ertesi sene daha iyi bir sonuç aldığını gösteriyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...