Tgrt Haber
02 Eylül 2021 10:19

Üniversitelerde bin 137 bölüm boş kaldı

Üniversitelerimizde binden fazla bölüm, tek bir üniversite adayı tarafından bile tercih edilmedi. Bazı üniversitelerin aralarında çevre mühendisliği, sağlık yönetimi, çalışma ekonomisi, işletme, jeoloji mühendisliği, turizm işletmeciliği, felsefe gibi programlarını tercih eden bir kişi bile çıkmadı. Bölümler sıfır çekti. Eğitimciler “Doğru planlama yapılmalı” dedi.

Üniversitelerde bin 137 bölüm boş kaldı
üniversite,,ek kontenjan,,ek tercih,,üniversite tercihleri,,YKS,,YKS tercih,,YKS ek yerleştirme,

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Yerleştirme sonuçlarına bakıldığında hukuklarda gerileme; bilgisayar mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri ve istatistik programlarında yükselme var. 

Türkiye Gazetesi’nden Mahmut Özay, sistem ve tercihlerle ilgili güncel dosyaları irdeleyen Rehberlik Ekipler Amiri Salim Ünsal’la YKS’nin filmini çekti.

Ek kontenjanlar öncesi tamamen boş kalan bölümlere dikkat çeken ve “21.215 programdan 1.137’si şu an sıfır çekmiş durumda” diyen Salim Ünsal, şunları söyledi. Bunların toplam 13 bin 544 kontenjanı var. 1 tane bile aday yerleşmemiş. Bu rakamların 1.573’ü 2 yıllık, 11.971’i 4 yıllık. Bunların 6 bin 184’ü devlet, 4 bin 359’u vakıf üniversitesinde. 2 bin 776’sı Kıbrıs’ta. Geri kalan 225’i de yabancı üniversitelere ait. Buralardaki akademik kadro çalışmalarını sürdürüyor. Aksi bir durum olup bölüm kapandığında ise buradaki ekip başka yere kaydırılıyor. Boşluğun bu kadar olmasını fazlasıyla bekliyorduk. Bu tip bölümlerin her yıl olduğunu görüyoruz bunları kılavuza alırken önceki yıllara bakmalıyız.

Üniversitelerde bin 137 bölüm boş kaldı

FAHİŞ KONTENJANLARA İZİN VERİLDİ

Türkiye’de yükseköğretim planlamasının önceki yılların trendlerine göre yapıldığını ama trendlerin değiştiği anda çoğu bölümün açığa düştüğünü belirten Ünsal, “Bunların en önemli örneklerinden biri Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Beslenme ve Diyetetik gibi bölümler. Bir kaç yıldır çok talep görünce mantar gibi tüm üniversiteler açtı ve Yükseköğretim Kurulu da (YÖK) etkili bir planlama yapmadan bunların fahiş kontenjanlarına izin verdi. Kontenjan boşluklarının en ağırlıklı bu iki bölümde olması da yine doğru planlama yapılmadığını gösteriyor. Sıfırcı bölümler her sene olur ama bu yılın konjonktürel durumundan dolayı bunların daha da arttığına şahit olduk” diye konuştu.

Uygulanan sınavda bir standart sağlanmadığı için yıldan yıla bölümlerin ve öğrencilerin savrulduğunu gördüklerini belirten Ünsal, önemli bir diğer konunun ise ÖSYM’nin rakamları net olarak açıklayamaması olduğunu söyledi. Ünsal, tercih yapan adayların yüzde 85,80’inin yükseköğretim programlarına yerleştiğinin söylendiğini ancak tercih eden kaç kişinin sayısının belli olmadığını söyledi.

OKUL BİRİNCİLERİ NEREDE?

Aktif okul sayısının 11 bin olduğunu belirten Ünsal, okul birincileri için ayrılan 24 bin 537 kontenjandan 4 bin 843’ünün dolduğunu 12 bin 136 kontenjan için ise okul birincisi bulunamadığından genel yerleştirme adaylarının alındığını söyledi.  Böylece, 7 bin 558 okul birinciliği kontenjanı boş kalarak ek yerleştirmede genel kontenjana ilave edilmiş oldu.

Üniversitelerde bin 137 bölüm boş kaldı

SIRALAMAYI VE PUANI ÖNEMSEMEDİLER

Sınav puanlarına göre sıralamaları iyi olan ve düşük yerleri yazarak “bana ne sıradan, puandan” diyen öğrenciler şaşırttı. İşte ilginç şekilde yapılan bazı tercihler ve 1. sıradan yerleşenlere örnekler:

TAM DOLAN 5 PROGRAM

Kontenjanı binin üzerinde olan ve tüm üniversitelerde tam dolan sadece 5 lisans programı var.

-Eczacılık
-Fen Bilgisi Öğretmenliği
-İlköğretim Matematik Öğretmenliği
-Özel Eğitim Öğretmenliği
-Veteriner

KKTC KONTENJANLARI İSRAF OLUYOR

Devlet üniversitelerinde KKTC uyruklu öğrenciler için az sayıda kontenjanlar hala israf olmaya devam ediyor. Ayrılan 293 kontenjandan 32’sinin doldu. Bu kontenjanlar arasındaki 14 tıp kontenjanının ise tamamı boş kaldı.

İŞTE O ÜNİVERSİTELER:

-Atatürk Ü.
-Manisa Celal Bayar Ü.
-Çukurova Ü.
-Gazi Ü.
-Hacettepe Ü.
-İstanbul Medeniyet Ü.
-İstanbul Ü.
-İzmir Kâtip Ü.
-Kırıkkale Ü.
-Pamukkale Ü.
-Bursa Uludağ Ü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...