Tgrt Haber
05 Aralık 2017 16:06

Üniversiteye girişte ALES benzeri sorular

ÖSYM üniversitelere giriş sınavının örnek sorularını yayımladı. Sorgulama gücüne dayalı sorular Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’na benziyor.

Üniversiteye girişte ALES benzeri sorular
ales,

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) için ÖSYM'nin internet sitesinde açıklanan örnek soru kitapçığında 40 Türkçe, 25 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri sorusu yer aldı. Sorular bilgi ölçen değil yoruma dayalı. Örnek kitapçığa göre TYT'nin Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'na (ALES) benzeyeceği öngörülüyor. Sorular öğrencinin muhakeme gücünü ölçen ancak zaman alacak tarzda. Adayların TYT'ye hazırlanırken ALES soruları çözmesi öneriliyor. Uzmanlar, "Ortalama bir öğrencinin rahatlıkla çözebileceği sorular. Çok zorlayıcı sorular yok ama okuduğunu anlama konusunda adayları yorabilir. Öğrenciler çok alışılmışın dışında bir tablo ile karşılaşmayacak" yorumunu yaptı.

MATEMATİK KOLAYLAŞTI

Örnek sorular incelendiğinde TYT'nin geçmiş yıllardaki YGS'ye göre en büyük farkı, Matematik sorularının biraz daha kolaylaşması oldu. Matematik'te ağırlıklı olarak mantığa dayalı sorular yer aldı. Sözel ağırlıklı sorulan Matematik'in adayları rahatlatacağı yorumu yapıldı. Türkçe'deki soru tarzlarında ise edebi metinler yerine sosyal bilimler alanlarından metinlere yer verildi. Yani her dersin içiçe olduğu paragraf soruları yer aldı. Eğitim uzmanları, geçen yılki YGS hazırlık kitaplarıyla çalışan öğrencilerin soruları kolayca çözebileceğini belirtiyor. Fen ve Sosyal Bilimler soruları ise geçen yılın YGS sorularına benziyor. Tarih, Coğrafya ve Felsefe sorularının bir kısmında sadece yorum değil bilgi gerektiren sorular da yer alıyor. Türkçe'de ise dil bilgisi soruları geçmiş yıllara göre artırıldı. Ancak soruların geneli yorum ağırlıklı ve dikkat gerektiren sorular. Bu nedenle özellikle sınav sırasında adayların soruları çok dikkatli okuması öneriliyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT), 23 Haziran 2018'de yapılacak. YKS'nin ikinci oturumu olan alan test ve yabancı dil sınavı 24 Haziran'da uygulanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...