Tgrt Haber
09 Ocak 2022 11:53

Uzman öğretmen nasıl olunur? Uzman öğretmen maaşı ne kadar olacak?

Öğretmen Meslek Kanunu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştiriyoruz'' açıklamasını yapmasının ardından ''Uzman öğretmen nasıl olunur? Uzman öğretmen nedir, şartları nelerdir?'' soruları gündeme geldi.

Uzman öğretmen nasıl olunur? Uzman öğretmen maaşı ne kadar olacak?
öğretmen,,uzman öğretmen,,milli eğitim bakanlığı,

Çalışma şartları ve özlük haklarını iyileştirmeyi hedefleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanacak. Kariyer basamakları adaylık, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olarak belirlenirken şartları taşıyan adaylar bir üst basamağa geçebilecek. Belirlenen koşulları sağlayan öğretmenler üst basamaklara geçiş yapabilecek. İşte Uzman öğretmen koşulları… 

UZMAN ÖĞRETMEN NEDİR? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile uzman öğretmen kavramına dikkat çekti. Peki uzman öğretmen nedir? 

Uzman öğretmen görev süresinde 10 yılı dolduran öğretmenlere denir. Gerekli şartları sağlayan öğretmenler uzman öğretmenlik sınavına girer ve başarı sağlayanların unvanı değişir. Uzman öğretmen olunması durumunda maaş 100 TL civarında artış gösterir. 

Yüksek lisans yapan öğretmenlerin uzman öğretmen olabilmesi için sınava girme şartı ise bulunmuyor. 

KİMLER UZMAN ÖĞRETMEN OLABİLİR? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan uzman öğretmenik sınavı hakkında "Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız. 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik imkanını getiriyoruz. Uzman öğretmenlerimiz hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında 1000 TL artış olacaktır. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz ise sınavdan muaf tutulacaktır. Uzman öğretmenler sınavda başarılı olduklarında başöğretmen unvanıyla görev yapacaklardır. Maaşlarında da 2000 TL artışa gideceğiz. Doktora yapmış öğretmenlerimiz ise bu sınavdan muaf tutulacaktır. 1. derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergelerini 3600'e çıkarıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Böylece görev süresi 10 yılı aşan öğretmenler uzman öğretmen statüsüne yükselebilecek.

Uzman öğretmen nasıl olunur? Uzman öğretmen maaşı ne kadar olacak?

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MEZUNU UZMAN ÖĞRETMEN OLABİLİR Mİ? 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer uzman öğretmenlik hakkında merak edilen soruları cevapladı. Başvuruda bulunmak isteyen adaylar ''Tezsiz yüksek lisans mezunu uzman öğretmen olabilir mi?'' sorusunun cevabını arıyor. Özer "10 yılını doldurmuş öğretmenlerimiz, yüksek lisans yapmışsa alanı ne olursa olsun, tezli olsun, tezsiz olsun, uzman öğretmenlik yazılı sınavından muaf olacaklar" açıklamasıyla konuya netlik kazandırdı. 

UZMAN ÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR? 

2022 emekli ve memur maaş zammı ile öğretmen maaşı da belli oldu. 

Enflasyon aralıkta yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08 oldu. Bu rakamlara göre memur ve memur emeklinin 2022 yılı ilk altı aylık dönemde alacağı maaş zammında enflasyon farkı 20,65 oldu. Buna göre en düşük memur maaşı 6.275 lira olacak. İşte 2022 öğretmen maaşları:

  • 1/9 olan öğretmen 4.941 TL’den 6.354 TL’ye,
  • 1/4 olan öğretmen maaşı 6 bin 049 TL'den 6.378 TL’ye yükseldi.

Uzman öğretmen maaşı ise normal ücretten 100 TL daha fazla olacak. 

UZMAN ÖĞRETMEN SINAVI NE ZAMAN?

Uzman öğretmen sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak. Uzman öğretmen sınav tarihi ve başvuru koşulları gibi detaylar Öğretmen Meslek Kanunu'nun Meclis'te onaylanmasının ardından MEB tarafından belilenmesi bekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...