Tgrt Haber
07 Eylül 2021 12:30

Okullar açıldı, uzmanlardan kritik uyarı geldi! Yeni tehlike teknoloji yoksunluğu

Pandemide yaklaşık 2 yıldır evlerde kalan çocukların cep telefonu ve bilgisayar başında geçirdikleri süre katlandı. Bir çok aile çocuklarının teknoloji ve internet bağımlılığından şikayetçi. Okulların açılması ile bu problem başka bir boyut kazandı. Uzmanlar, çocuklarda okuldan kaynaklı olduğu sanılan olumsuz duyguların aslında internet, oyun ve teknoloji bağımlılığından kaynaklı yoksunluk olabileceği konusunda uyardı.

Okullar açıldı, uzmanlardan kritik uyarı geldi! Yeni tehlike teknoloji yoksunluğu
Eğitim öğretim,İnternet ve teknoloji bağımlılığı

TGRT HABER / ÖZEL

Uzun bir ara yüz yüze eğitimden uzak kalan öğrencilerde internet ve teknoloji bağımlılığı görülmeye başlandı. Eğitim öğretimin başlamasıyla birlikte teknolojiden ve internetten uzak kalan öğrencilerin yoksunluğa bağlı gerginlik, kaygı yaşama ve mutsuz olma riski var. Bu da çocukların okul başarısının düşmesine neden olabiliyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevcan Karakoç, çocuklarda okuldan kaynaklı olduğunu düşündüğümüz gerginlik, kaygı, ajite ve mutsuzluk gibi duyguların internet, oyun ve teknoloji bağımlılığından kaynaklanabileceği uyarısında bulundu. 

Doç. Dr. Sevcan Karakoç, internete, oyun ve teknoloji bağımlılığının da alkol ve madde bağımlılığıyla benzer olduğunu söyledi. Pandemi süresince internet, oyun ve teknoloji bağımlılığı geliştiren çocukların okula gitmesiyle beraber yoksunluk ve eksiklik duygusu yaşayabileceğine dikkat çeken Karakoç, “Bu yoksunlukların en önemli belirtisi kişinin gergin, kaygılı ve ajite olmasıdır. Aileler çocuklarının gerginliğini veya sıkıntılı ifadelerini okula başlamasıyla ilişkilendirebilirler. Ancak okula başlamanın dışında çocukta meydana gelen yoğun teknoloji, oyun ve internet bağımlılığının yoksunluğu olarak da düşünmeleri gerekiyor” dedi. 

Okullar açıldı, uzmanlardan kritik uyarı geldi! Yeni tehlike teknoloji yoksunluğu

OKULDAN DÖNDÜĞÜNDE BUNLARI YAPMAYIN!

Çocukların yaşadıkları teknoloji, oyun ve internet bağımlılığına karşı okul ortamının fayda sağlayacağını kaydeden Karakoç, “Okullarda çocukların keyif aldığı etkinlikler, arkadaşlarıyla oynadıkları oyunlar, sohbetler, eve geldiklerinde aileyle yapılan etkinlik ve sohbetler ve geçireceği daha etkin ve kaliteli zaman bu sorunun önüne geçebilir. Ancak aile çocuk okuldan geri döndüğünde tekrar eline tablet, bilgisayar, telefonu sınırsız verirse pek çok sorunla karşı karşıya kalabilir. Çocuklarda okul derslerini aksatma, oyunun gece oynaması durumunda uyku bozuklukları, akabinde uyku bozukluğunun getirdiği başka hastalıklar, gerginlik, duygu durum düzensizlikleri görülebilir. Bu yüzden çocuğun okul yaşantısı ve sosyalleşmesi çocuğun mevcut okula dair kaygılarına, pandemiye dair kaygılarına, internet ve teknolojiden kaynaklı yoksunluk belirtilerine karşı faydalı olacaktır. Yoksunluk; mutsuz, keyifsiz olmaları, nedensiz yere gergin olmaları şeklinde kendini gösterir” diye konuştu. 
Okullar açıldı, uzmanlardan kritik uyarı geldi! Yeni tehlike teknoloji yoksunluğu

ÖĞRETMENLERE DALGIN ÇOCUK UYARISI 

Öğretmenlere de tavsiyelerde bulunan Karakoç, “Çocuk okulda daha durgun ve dalgınsa bunun nedeninin araştırılması gerekiyor. Bunun nedeni teknoloji, oyun ve internet bağımlılığı olabilir.  Derste çocuk, akşam oynamayı bıraktığı oyununun seviyesini düşünüyor olabilir, arkadaşlarıyla yazışmalarını merak ediyor olabilir” diye belirtti. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...