Tgrt Haber
31 Temmuz 2018 11:48

Yerleştirme puanı nedir? ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır? OBP nasıl hesaplanır?

YKS Puanları açıklandı. adayların gündeminde ''Yerleştirme puanı Nedir? ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır?'' soruları geldi. Sınava giren adaylar YKS sınavından aldıkları puanlarla en iyi bölüm tercihini yapmak için zorlu bir seçim sürecine girecek. Adaylar ÖSYM'nin yerleştirme işlemini nasıl yaptığı merak ediyor. İşte yerleştirme puanı nedir? OBP nasıl hesaplanır? sorusunun cevabı.

Yerleştirme puanı nedir? ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır? OBP nasıl hesaplanır?
yerleştirme puan nedir,yks nedir,OBP nasıl hesaplanır,yks 2021,

YKS Puanları açıklandı peki yerleştirme puanı nedir?  ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır? Sınava giren adaylar YKS sınavından aldıkları puanlarla en iyi bölüm tercihini yapmak için zorlu bir seçim turuna girecek. Adaylar ÖSYM'nin yerleştirme işlemini nasıl yaptığı merak ediyor. İşte yerleştirme puanı nedir? OBP nasıl hesaplanır? sorusunun cevabı haberimizde mevcut.  2021-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak yapacak. 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacak.

2021 ÖSYM ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

Üniversiteye yerleştirme işleminin nasıl yapıldığı, ÖSYM'nin YKS için yayımladığı kılavuzda tüm detaylarıyla yer alıyor. Üniversite adayları tercih maratonunda puanlarıyla girebilecekleri en iyi okullara doğru tercihlerle yerleşebilmeye çalışacak. Bu yüzden yerleştirme kılavuzuna hakim olmak çok önemli. İşte ÖSYM'nin 2018 YKS yerleştirmesini nasıl yapacağı...

ORTA ÖĞRETİM PUANI (OBP) NASIL HESAPLANIYOR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

Yerleştirme puanı nedir? ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır? OBP nasıl hesaplanır?

YKS BARAJ PUANI KAÇ?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT’ de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.

ÖSYM sınavların açıklanacağı tarihle ilgili değişikliğe gidilerek YKS sonuçları 28 Temmuz tarihinde açıkladı. Sonuçları ÖSYM'nin resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

TYT'de adaylara Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinden 20, Temel Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru soruldu.

Yerleştirme puanı nedir? ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır? OBP nasıl hesaplanır?

YERLEŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi ise 6. maddede anlatılmaktadır.

Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; YKS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

2021 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2021 yılı yerleştirme puanları ile 2021 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.

Tablo 3C, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların ek puanla yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir.

Tablo 3A ve Tablo 3B.1, ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen ek puan uygulanacak lisans programlarını göstermektedir.

Adayların hangi yükseköğretim programları için ek puanlarının hesaplanacağını öğrenebilmeleri için Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de alanlarını bulmaları ve bu alanların karşısındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gerekmektedir.

Yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için YKS’de en az kaç puan almak gerektiği Tablo 1F ve Şekil 5’de gösterilmiştir. Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programlarına başvurabilmek için en düşük başarı sırasının ne olması gerektiği ise Tablo 1G’de yer almaktadır.

Sınava giren adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri birlikte yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları YÖK’e elektronik ortamda iletilecektir.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

Yerleştirme puanı nedir? ÖSYM 2021 üniversiteye yerleştirme nasıl yapılır? OBP nasıl hesaplanır?

2021 YKS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU

2021 YKS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar “2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacaktır. Adaylar kılavuza ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilirler. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...