Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Temmuz 2018 13:50

YKS 4 yıllık ve 2 yıllık Bölümler liste sıralaması taban ve tavan puanları! Önlisans ve Lisans Programları Taban puanları

YKS 4 Yıllık ve 2 Yıllık Bölümler liste sıralaması taban ve tavan puanları! 2018 YKS Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrenciler üniversite bölümlerini araştırıyor. ÖSYM'nin ön bilgilendirme amaçlı yayınladığı kılavuzu ile 4 yıllık ve 2 yıllık bölümlerin ve kontenjanlarının listesi açıklandı. Peki, 4 ve 2 yıllık önlisans (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) bölümler ve taban puan sıralaması nedir? Kontenjan listesi sorgula...

YKS 4 yıllık ve 2 yıllık Bölümler liste sıralaması taban ve tavan puanları! Önlisans ve Lisans Programları Taban puanları
yks,yks tercih kılavuzu,ön lisans taban puanları

YKS 4 Yıllık ve 2 Yıllık Bölümler liste sıralaması taban ve tavan puanları!  2018 YKS Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrenciler üniversite bölümlerini araştırıyor. ÖSYM'nin ön bilgilendirme amaçlı yayınladığı kılavuzu ile 4 yıllık ve 2 yıllık bölümlerin ve kontenjanlarının listesi açıklandı. Peki, 4 ve 2 yıllık önlisans (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) bölümler ve taban puan sıralaması nedir? Kontenjan listesi sorgula... ÖSYM'den yapılan açıklamada, "2018-YKS tercih işlemleri, 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır" denildi. 

2018-YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU

Adayların, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklarının kaydedildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: 
"Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır." 
Adaylar 2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna ÖSYM'nin internet sitesinden erişebilecek. 

ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI, YSK SONUÇLARI, TERCİHLER VE KLAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2018-YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU


2 YILLIK BAZI BÖLÜMLER

Acil Durum ve Afet Yönetimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Adalet Taban Puanları (2 Yıllık)
Ağız ve Diş Sağlığı Taban Puanları (2 Yıllık)

2018-YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU
 

ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI, YSK SONUÇLARI, TERCİHLER VE KLAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2 VE 4 YILLIK TÜM BÖLÜMLER

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Ameliyathane Hizmetleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Anestezi Taban Puanları (2 Yıllık)
Arıcılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Aşçılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Atçılık ve Antrenörlüğü Taban Puanları (2 Yıllık)
Avcılık ve Yaban Hayatı Taban Puanları (2 Yıllık)
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bağcılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Bahçe Tarımı Taban Puanları (2 Yıllık)
Bankacılık ve Sigortacılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Basım ve Yayın Teknolojileri Taban Puanları (2 Yıllık)
Basın ve Yayıncılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Beton Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgi Yönetimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Operatörlüğü Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Programcılığı Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bitki Koruma Taban Puanları (2 Yıllık)
Biyokimya Taban Puanları (2 Yıllık)
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Boya Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Taban Puanları (2 Yıllık)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (Açıköğretim) Taban Puanları (2 Yıllık)
Çağrı Merkezi Hizmetleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)

2018 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2018 YSK TERCİH KILAVUZU NE ZAMAN YAYINLANACAK? 

YKS tercih kılavuzunun bir kısmı ön bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştı.  ÖSYM’den yapılan açıklamada "2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 3-10 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir." denilmişti. Sonuçların açıklanmasının ardından güncel tercih kılavuzu erişime açılacak.



ÜNİVERSİTE YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla TYT puan türünden 150 ve 180 puan üzeri alan üniversite öğrencisi adaylarının gözleri tercih dönemine çevrildi. Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşmek için engelli adaylara uygulanan baraj puanı ise 100. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak.

2017 ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR -1-

EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR -2-

2018 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU AÇIKLANINCI BU LİNKTE OLACAK

2018 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYIN

TERCİH İLE İLGİLİ BİLGİLER

Adayların tercihlerini yapmadan önce, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet sitesinden YKS ile ilgili bilgi ve duyuruları izlemeleri önemlidir. Adaylar, bu internet sitesinde tercihleri için yararlı olacak bilgilere erişebileceklerdir.

2.1. TERCİHLERİN YAPILMASI

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2018-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

2018- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

DİKKAT : Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir.

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız Merkezimizce kontrol edilmeyecektir. Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız
yapılmayacaktır. Bu nedenle "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü (2 kısım halinde düzenlenen bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelemeden tercihlerinizi yapmayınız.) mutlaka okuyunuz. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezî yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacaktır. Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:

a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.
b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
d) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacaktır.
e) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.
 

Tercih döneminde doğru üniversite seçimi nasıl yapılır 
Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Aday öğrenciler tercih maratonuna girdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektör Danışmanı ve Eğitim Yazarı Turgay Polat, tercih döneminde adayların dikkat etmeleri gereken önemli noktalara değindi. 
Sınavların açıklanmasıyla birlikte tercih maratonuna girildi. Aday öğrencilere, bu süreci iyi değerlendirmeleri noktasında tavsiyelerde bulunan BAU Rektör Danışmanı ve Eğitim Yazarı Turgay Polat, doğru tercih için adayların, öncelikle kendilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlayacak olan üniversiteleri belirlemeleri gerektiğini belirtti. Aday öğrencilerin üniversite okumayı yalnızca diploma almak olarak düşünmemeleri gerektiğini de tavsiye eden Turgay Polat, tercihlerin meslek odaklı değil, üniversiteyi donanımlı bir biçimde bitirme odaklı bir strateji ile yapılması gerektiğini ifade etti. 
“Güçlü bir CV, diplomadan daha kıymetli” 
Doğru tercih için aday öğrencilere üniversite okumayı yalnızca diploma almak olarak düşünmemeleri gerektiğini tavsiye eden Polat, ”Adaylar kendilerini geleceğe hazırlayacak olan güçlü bir CV hazırlamaya odaklanmalıdırlar. Adayların üniversite eğitimi ile birlikte oluşturacakları CV’ nin de; yeni dünyaya ne kadar uyum sağladıkları, ne kadar küresel vatandaş olundukları, neleri bildikleri gibi yetkinlikleri olmalı. Bu açıdan CV, tüm bunları göstermesi bakımından diplomadan çok daha kıymetlidir diyebiliriz. Dolayısıyla adaylar, tercih yaparken bu donanımları kazanmaları için doğru tercihte bulunmalıdırlar. Bunun için de iyi bir CV kazanmak ve üniversiteyi avantajlı bir biçimde bitirmek adına iyi bir strateji izlemelidirler” diye konuştu. 
“Meslek seçimine değil, geleceğe hazırlayacak becerilere odaklanılmalı” 
Doğru tercihin meslek seçiminin yanında, geleceğin mesleğine odaklanmak olduğunu vurgulayan Polat, bu yıl üniversiteye başlayacakların beş yıl sonra hangi şirketlerin ve sektörlerin olacağını ve buna göre de hangi becerilere sahip olunması gerektiğini tasavvur etmeleri gerektiğini kaydetti. Polat, açıklamalarına şu ifadeler ile devam etti: “ABD’de yapılan bir araştırmaya göre; şuan lise okuyan çocuklar üniversiteyi bitirdiklerinde yünde 65’i bugün olmayan bir mesleği yapacaklar. Yani biz, bu yıl üniversiteli yapacağımız çocukların en az yarısını bilmediğimiz mesleklere hazırlayacağız. Dolayısıyla hazırlama konusunda ne kadar istekli ve iyi niyetli olsak da tanımadığımız bir geleceğe çocukları hazırlamamız mümkün değil. Bu nedenle öncelikli olarak meslek kavramına odaklanmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Bunun için de bölüm ya da meslek tercihi yapmayacağız. Meslekler değişir. Değişmeyecek olan becerilerdir. Adaylar, meslek peşinde koşmayıp, becerilerinizi arttırmalı. Her alanda bir şeyler kapsınlar. Bu onlara çok güzel bir CV kazandıracak ve bütün kapıları açacaktır.”
Doğru üniversite tercihi için nelere dikkat edilmeli? 
Üniversite seçiminde adayların odaklanmaları gereken noktalara da değinen Polat, “Üniversite eğitimi mümkün olduğunca İngilizce yapılmalıdır. Eğer Türkçe yapılacaksa kesinlikle yabancı dil öğrenilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise küresel vatandaşlık meselesidir. Çünkü iş dünyasında, şirketlerde; çoklu sistemlerin, çoklu ulusların ve çoklu hukuk kurallarının işlediği bir çağdayız. Dolayısı ile bu sistemi çözebilecek insanlar yetiştirilmeli. Bunun için de bir kampüse kapanıp beş yıl eğitim almak ile bu iş çözülemez. Dünyayı gezebilmeyi destekleyen, değişim programlarını içinde barındıran bir üniversite tercihi öğrenciye daha çok donanım katacaktır. Nitekim üniversitelerin sosyal olanakları üzerinde de durulması gerekiyor. Hayattan kopuk ve kırsalda olan üniversiteler, günümüz dünyasında artık çok makbul değil. Kentte, şirketler ile iç içe ve hayatın içinde olan üniversiteleri seçmek lazım. Bununla birlikte aday öğrenci, okumak istediği bölümü destekleyecek farklı bölümlerin hangilerinden ders alabileceğine ve hangi okulların bunu desteklediğine bakmalıdır. Önemli faktörlerden biri de okunan bölümde uzmanlaşmadır. Bu nedenle üniversitenin bölümler arasında ki çalışma alanları, tercih döneminde odaklanılması gereken noktalardandır. İşte tüm bu değerlendirmeler yapıldığında aday öğrenci kendisi için en iyi tercihi yapmış olacaktır” dedi. 
Adaylar hangi alanlara yönelmeli? 
Becerilere ve alanlara odaklanılması gerektiğini söyleyen Polat, “Teknoloji okuryazarlığı konusu son zamanlarda en çok dikkat edilen konulardan biridir. Teknolojiyi bilmek lazım. Siber güvenlik, veri mühendisliği, blockchain, işletme, sağlık da aynı şeklide çok önemlidir. Meslekler değişir. Ancak değişmeyecek alanlar ve beceriler vardır. Bu beceriler üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Adaylar bütün dünyanın üzerine konuştuğu enerji mühendisliği ve medikal cihaz teknoloji alanlarına da yönelsinler. Nitekim adayların yazılım-kodlama üzerine de düşünmelerini öneriyorum. Çünkü yazılım Türkiye’nin çok ihtiyacı olan bir alandır. Bu alan yatırımsız, oldukça maliyetsiz ve katma değeri çok yüksek alanlardan biridir. Adayların bu alanları değerlendirmelerini tavsiye ederim” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...