Tgrt Haber
12 Ağustos 2021 11:40

YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? YKS ek tercih kılavuzu 2021

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süreci 5 Ağustos’ta başladı. YKS tercih süreci 20 Ağustos’ta tamamlanacak. Tercih sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar, YKS ek tercih yapacak. Peki, YKS ek tercihleri kimler yapabilir? YKS ek tercih kılavuzu ne zaman yayınlanacak?

YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? YKS ek tercih kılavuzu 2021
yks,,yök,,tercih kılavuzu,

2021 YKS tercihleri 5 – 20 Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak. Tercih süreci devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS baraj puanının düşürüldüğünü duyurmuştu. Bu gelişmelerin ardından gözler ek tercih tarihlerine çevrildi. YÖK’ten beklenen açıklama geldi.

YKS EK TERCİH TARİHLERİ 2021

YKS tercih işlemleri 20 Ağustos’ta sona erecek. İkinci tercihler ise tercih sonuçlarının açıklanması ve boş kontenjanların belirlenmesinin ardından başlayacak. Ek tercih tarihleri ile ilgili henüz açıklama yapılmadı. Ancak 2. ek yerleştirme sürecinin eylül ayının sonuna doğru başlayacağı tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YKS baraj puanı ile ilgili verdiği müjdeli haberde, bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacağı belirtildi. Açıklamadan önceki baraj puanı ise TYT'de 150, AYT ve YDT'de 180 olarak uygulanmaktaydı.

YKS EK TERCİHLERİ KİMLER YAPABİLİR?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yaptığı açıklamada 2021-YKS sonuçlarının etraflıca değerlendirildiği ve küresel çapta devam eden Kovid-19 salgınının Türkiye'deki eğitim ve öğretim alanındaki olumsuz etkileri de dikkate alınarak, yükseköğretim kurumlarının mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yeni kararlar alındığını duyurdu.

YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? YKS ek tercih kılavuzu 2021

AYT/YDT puanı 180 ve üzerinde olan adayların "merkezi yerleştirme" ve "ek yerleştirme" işlemlerinde puan ve başarı sıralarının korunacağı belirtilen açıklamada, tercih ve yerleştirme sürecinin daha önce ilan edildiği şekilde tamamlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için "ikinci ek yerleştirme" yapılacağı, merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek bu ikinci ek yerleştirme imkanından TYT puanı asgari 140, AYT/YTD puanı asgari 170 olan adayların da yararlanabileceği vurgulandı.

Böylelikle merkezi ve ek yerleştirme işlemlerinde daha önce ilan edilmiş olan baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtilen açıklamada, "Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkanı verilmiştir. Buna göre ikinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar 'önlisans programlarında', AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar 'lisans programlarında' boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabileceklerdir." ifadeleri kullanıldı.

YKS EK TERCİH NASIL YAPILIR?

ÖSYM’nin yayınlayacağı 2021 YKS ek tercih kılavuzuna göre, adayların tercihlerini bildirmeden önce ÖSYM’nin internet sitesinden YKS ile ilgili bilgi ve duyuruları izlemeleri gerekmektedir. Ek tercihlerin nasıl yapılacağı, ÖSYM’nin kılavuzu yayımlanmasıyla belli olacak.

Adaylar, kılavuzun yayımlanmasıyla mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecek. Sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak kaydıyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını belirleyecek, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyecekler.

YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? YKS ek tercih kılavuzu 2021

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...