Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ağustos 2022 08:35 - Güncelleme : 24 Ağustos 2022 08:41

İlk Defa Tercih Yapanlar Ek Tercih Yapabilir mi? Üniversiteye Yerleşenler Adaylar Ek Tercih Yapabilir mi?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından ek tercih sürecine ilişkin detaylar araştırılmaya başladı. Tercih sonuçlarına göre istediği üniversitelere yerleşemeyen adaylar ek tercihte boş kontenjanları araştırırken kimlerin ek tercih yapabileceği konusunda kafa karışıklığı meydana geldi. Peki kimler ek tercih yapabilir? İlk tercihte yerleşemeyen ek tercih yapabilir mi? İlk defa tercih yapanlar ek tercih yapabilir mi? Yerleşenler adaylar ek tercih yapabilir mi? İşte YKS ek tercih sürecine ilişkin merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
İlk Defa Tercih Yapanlar Ek Tercih Yapabilir mi? Üniversiteye Yerleşenler Adaylar Ek Tercih Yapabilir mi?
YKS,ek tercih,ÖSYM,üniversite

"Kimler ek tercih yapabilir?" sorusu ek tercih maratonunun başlamasıyla birlikte gündemde en çok yer alan konu oldu. Üniversiteye giriş sınavı olarak gerçekleşen YKS'de ilk tercih sonuçları açıklandı. Sonuçların erişime açılmasının ardından istedikleri bölüm ve üniversitelere yerleşemeyen binlerce üniversite adayı ek tercihler için araştırmaya koyuldu. Ek tercih hakkından kimlerin yararlanabileceği ise merak konusu oldu. Peki kimler ek tercih yapabilir? İlk tercihte yerleşemeyen ek tercih yapabilir mi? İlk defa tercih yapanlar ek tercih yapabilir mi? Yerleşenler adaylar ek tercih yapabilir mi? İşte 2022 YKS ek tercihlere dair merak edilenler...

YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS sınavı üniversite okumak isteyen öğrencilerin girmek zorunda olduğu bir sınav. YKS tercih sonuçları ise geçtiğimiz günlerde açıklandı. Üniversite hayali kuran binlerce aday tercih sonuçlarına hangi bölümlere yerleştiğini öğrendi. Hiçbir bölümü kazanamayan ve hiç tercih yapmamış olan adaylar boş kontenjanları ve ek tercih süreçlerini araştırmaya başladı.

İlk Defa Tercih Yapanlar Ek Tercih Yapabilir mi? Üniversiteye Yerleşenler Adaylar Ek Tercih Yapabilir mi?

YKS tercih sonuçları geçen sen 31 Ağustos 2021 tarihinde açıklanmış ek tercihler ise 20-23 Eylül 2021 tarihleri arasında alınmıştı.

Üniversite kayıtları bu sene bireysel başvuru 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ÖSYM, YKS ek tercih tarihleri için henüz açıklamada bulunmadı. 2021 YKS ek tercihleri 20-23 Eylül tarihleri arasında yapılmıştı. Bu yılda benzer tarihler de ÖSYM YKS ek tercihlerin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ek tercih dönemine dair detayların açıklanmasının ardından, detaylar haberimizde yer alacak.

KİMLER EK TERCİH YAPABİLİR?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

İlk Defa Tercih Yapanlar Ek Tercih Yapabilir mi? Üniversiteye Yerleşenler Adaylar Ek Tercih Yapabilir mi?

Ek yerleştirme sürecinde kimlerin ek tercih hakkı olduğu ise merak edilenler arasında. YKS ek tercihte bulunabilecekler ise şu şekilde; 

  • Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
  • 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
  • Özel yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme yerleşen adaylar da ek tercih işlemlerinden faydalanabilmektedir.
  • Merkezi yerleştirmede bir örgün yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler ile kontenjansız açık öğretime yerleştirilen öğrenciler Anadolu Üniversitesi AÖF'ün kontenjan sınırlaması olmayan bölümleri için ek yerleştirme başvurusu yapabilirler.
  • 2022-YKS ek yerleştirmelerde tercih yapabilmeniz için 2022-YKS yerleştirme puanınızın hesaplanmış olması gerekmektedir.

 

YKS EK TERCİH KİMLER YAPAMAZ?

  • Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
  • Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
  • Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

 

İLK TERCİHTE YERLEŞEMEYEN EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

İlk tercihte herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar ek tercih yapabilecekler. ÖSYM'nin kılavuzunda yer alan bilgiye göre, YKS'ye giren ancak ilk tercih zamanında tercih listesini doldurmayan öğrenciler, ek tercih zamanında yeniden tercih yapma hakkına sahip oluyor. İlk tercih zamanı tercih yapan ve herhangi bir üniversiteye yerleşen kişilerin 2. yerleştirmeler esnasında puanı kesilirken ilk tercihlerde herhangi bir üniversite ve bölüm seçmeyen adayların puan durumunda herhangi bir kesinti olmayacak.

HİÇ TERCİH YAPMAYANLAR EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

YKS birinci tercihlerde herhangi bir nedenle tercih yapmamış olan adaylar, ek yerleştirmede bu hakkını kullanabilecekler.

İlk Defa Tercih Yapanlar Ek Tercih Yapabilir mi? Üniversiteye Yerleşenler Adaylar Ek Tercih Yapabilir mi?

YKS ilk tercih dönemini kaçıranlar 22-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2. tercihlerde ek yerleştirme işlemi yapabilir. Ezcümle hiç tercih yapmayan adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilir. Adayların, 2022 ek yerleştirme işlemine başvurabilmesi adına hiçbir 2 yıllık ve 4 yıllık bölüme yerleşmemiş olması gerekiyor. Özetle, birinci tercihi yapmayanlar veya kaçıran adaylar, yerleştirmeler için tercih yapabilir.

ÖSYM YKS YERLEŞTİRME NEYE GÖRE YAPILIR?

YKS bölümlerine yapılan kayıt işlemleri sona erdikten sonra üniversitelerin boş kontenjanları ÖSYM'ye iletilecektir. Ek yerleştirme yapılırken YKS taban puanları, başarı sıralamaları ve okulların kontenjan durumları baz alınır. 2022 YKS sonuçları çerçevesinde ilgili programların boş kalan ve çeşitli sebeplerle dolmayan bölümleri ÖSYM tarafından ek tercih işlemlerinde öğrencilerin seçeceği kılavuzuna eklenir.

EK TERCİH HAKKI KİMLERE VERİLİR?

Ek yerleştirme süreci, okul program seçimleri ve üniversite kayıtlarının ardından ortaya çıkan kontenjan boşluğu için herhangi bir bölüme yerleşemeyen aday üniversitelilere tanınan haktır. YKS sınav sonucuna göre başarılı olan fakat tercih listesinde bulunan programlara giremeyen üniversite adaylarının boş durumdaki üniversite bölümleri seçmesi durumunda 2. kez tercih hakkı verilir. 

ÜNİVERSİTE KAZANANLAR, YERLEŞENLER EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

İlk tercihlerde üniversiteye yerleşen adaylar, ek tercihlerde yeniden seçim yapma hakkına sahiptir. Ancak ÖSYM'nin yayınladığı YKS ek tercih kılavuzuna göre, bu kişilerin puanı belli oranda düşürülmektedir. Açık öğretim veya örgün öğretim ile sınavı ve tercihleri kazanan bir aday, eğer ilk tercih ettiği üniversiteye gitmezse puanı kesilecektir.

EK TERCİHLERDE HANGİ DURUMLARDA PUAN KESİLİR?

ÖSYM'nin ek tercih kılavuzunda, adayların puanının kesileceği durumlar şu şekilde ifade edildi:

  • Açık öğretim ya da normal örgün öğretim ile sınavı kazanıp tercihlerinizde de kazandıysanız gitmediğiniz durumlarda puanınız kesilir.
  • Tercih ettiğiniz okul geldi ve yetenek sınavlarına geçerek kayıt hakkı kazandınız ama gitmediniz bu durumda puan kaybı yaşarsınız.
  • Program fark etmeksizin 2 ya da 4 yıllık eğitim veren bir okul kazandığınız takdirde puan kesintisi yaşarsınız.
  • Eğer tercih yaparsanız ve gelmezse hiçbir puan kesintisi yaşamazsınız.

 

ÖSYM KAÇ EK TERCİH HAKKI VAR?

Üniversite adayları, ek tercihlerde de ilk tercih yaptığı dönemle aynı tercih hakkına sahip olacak. Yani adaylar, ek yerleştirme sürecinde en fazla 24 tercih yapabilecekler.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...