Tgrt Haber
13 Temmuz 2021 10:32

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? YKS 2021 sonuçları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gerçekleşmesinin ardından üniversiteye gitmek isteyen adaylar ''YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS tercihler ne zaman başlayacak? YKS tercih sonuçları ne zaman belli olacak?'' sorularını araştırmaya başladı.

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? YKS 2021 sonuçları
YKS,AYT,TYT,YKS sonuçları,YKS tercihleri,YKS 2021

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 26 Haziran tarihinde gerçekleşmesinin ardından sınava giren öğrenciler YKS sonuçlarını merak etmeye başladı. Üniversite hayallerine gerçekleştirmenin önemli bir adımı olan YKS tercihleri ile ilgili sabırsızlanan öğrenciler aldıkları puan doğrultusunda YKS tercihi yapacak.

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) Alan Yerleştirme Sınavı (AYT)  ve YDT olarak üç aşamada sınava giren öğrencilerin YKS sonuçları için bekleyişi bitti. 26 Haziran ve 27 Haziran tarihlerinde gerçekleşen oturumların ardından adayların ve ailelerin gözleri YKS sonuçlarının açıklanmasındaydı. YS sonuçları 28 Temmuz tarihinden açıklandı. YKS tercih dönemine bir önce başlamak isteyen adayların gözü şimi de  ÖSYM tarafından açıklanan YKS tercih kılavunda. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar TC kimlik numaraları ve şifreleri ileÖSYM resmi internet sitesinden TYT, AYT ve YDT sonuçlarına ulaşabiliyor.

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2021 YKS sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Aygün, 2021-YKS tercihlerinin 5-13 Ağustos tarihleri arasında alınacağını duyurdu. Adaylar tercihlerini belirtilen tarihler arasında "https://ais.osym.gov.tr" adresinden yapabilecekler. 

YKS TERCİH KILAVUZU AÇIKLANDI

YKS tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte  adaylar YKS tercihleri için hazırlanmaya başadı. YKS tercihleri 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu'nun açıklanmasıyla birlikte adaylar taban ve tavan puanlarını görüntüleyebiliyor. YKS tercih kılavuzu ÖSYM resmi internet sitesinden yayınlandı. YKS kılavuzu, adaylara ve diğer ilgililere tercih öncesi bilgi vermek amacıyla yayınlandı. Adaylar, YKS tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin resmi internet sitesinden yeniden yayımlanacak. 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle inceleyenadaylar  ÖSYM tarafından yapılacak duyuruları takip etmeleri gerekiyor. 

2021-YKS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? YKS 2021 sonuçları

 

ADIM ADIM YKS PUANI HESAPLAMA 

YKS sınavında uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanır. Testlerin standart puanlarının hesaplanması şu şekilde;

1. Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puana ulaşılır.

2. Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunur.

3. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

4. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

5. TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanır.

6. A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.-

7. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanır.

8. AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. (Tablo 1D). Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmaz.

9. A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulur. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20'si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanır.

2021 YKS’YE KAÇ KİŞİ GİRDİ?

ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün açıklamasına göre, 2021 YKS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon 607 bin 903 olarak belirtildi. Üniversite sınavına başvuran adayların 1 milyon 141 bin 639'u Anadolu Lisesi, 794 bin 269'u ise Meslek Lisesi çıkışlı öğrencilerden oluştuğu açıklandı.

YKS sonuçları açıklandı mı? YKS tercihleri ne zaman başlayacak? YKS tercihleri ne zaman yapılacak 2021? sorularını cevapladık. Siz de YKS sonuçları ve YKS tercihleri ile ilgili sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...