Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Temmuz 2022 11:26 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 11:42

YKS Tercihleri Nasıl Yapılır? YKS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İşte 10 Adımda Doğru Tercih İpuçları

YKS tercih işlemleri bugün başladı. Sonuçların açıklanmasının ardından günlerdir tercih telaşına düşen adaylar için heyecanla beklenen gün geldi. Üniversite hayali kuran milyonlarca gencin hayatının en önemli kararı olan tercihlerin dikkatli ve iyi düşünülüp yapılması gerekiyor. Bu tercihler öğrencilerin bundan sonraki kariyer yolculuğunu belirleyecek. Peki YKS tercihleri nasıl yapılır? YKS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte 10 adımda doğru tercih yapmanın ipuçları…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
YKS Tercihleri Nasıl Yapılır? YKS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İşte 10 Adımda Doğru Tercih İpuçları
YKS,tercih,üniversite

Üniversite tercihleri için heyecanla bekleyen adaylar için kritik gün geldi ve YKS tercih ekranı erişime açıldı. Milyonlarca öğrencinin hayali olan üniversite tercihlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği en çok merak edilenler arasında yerini aldı. Bu tercihler sıradan bir işlem olmayacak ve öğlencilerin tüm hayatı boyunca kariyer yolculuğunun belirlendiği dönüm noktası olacak. Bu noktada öğrenciler ve veliler "YKS tercihleri nasıl yapılır? YKS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hangi veriye dayalı olarak tercih listesi oluşturmalı? Sağlıklı tercih nasıl yapabilirim?" sorularının telaşına düşerken asla yapılmaması gereken hatalar şu şekilde sıralandı. İşte 10 adımda doğru tercih yapmanın ipuçları

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

18 Temmuz'da yayımlanan sonuçlarla beraber ÖSYM 2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu erişime açtı. Takvime göre YKS tercihleri 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr ‘den yapılacak. YKS tercih kılavuzu içerisinde yer alan bölümlerden birisini tercih etmek isteyen öğrenciler, YÖK’ün yayımladığı tercih robotunu kullanabilecekler. YÖK Atlas tercih robotunda 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerin başarı sıralaması ve taban puanları yer alıyor.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

Adaylar 2022 YKS tercihlerini 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında http://osym.gov.tr adresinden yapabilecek.

YKS TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Üniversite adayları hayatlarının en önemli kararlarından biri olan üniversite tercihlerinde son aşamaya geldiler. Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem teşkil ediyor. Peki YKS'de nasıl tercih yapılır? İşte uzmanından YKS tercihine dair altın niteliğinde tavsiyeler

YKS Tercihleri Nasıl Yapılır? YKS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İşte 10 Adımda Doğru Tercih İpuçları

  • Tercihler 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM'ye bildirilecek. Adayların, tercihlerini tamamlamaları için titiz bir ön hazırlık yapmaları ve 5 Ağustos gece yarısına dek tercihlerini ÖSYM'ye bildirmeleri şart.
  • Bir mühendisle bir doktorun nasıl başka yaşamlar sürdürdüklerini unutmamak gerek. Adaylar, ilgi ve yeteneklerine uygun bir meslek seçtiklerinde hem daha başarılı hem de daha mutlu olacaklarını göz ardı etmemeli. Seçilecek mesleği icra eden kişilerle görüşmek ve çalışma ortamlarını görmek de karar verirken yararlı olacaktır.
  • Önlisans programlarını TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, lisans programlarını ise AYT/YDT'de ilgili puan türünde bu yıla özel olarak 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercih edebilecek.
  • TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar üniversitelerin özel yetenek ile öğrenci alan lisans programlarına da başvurabilirler. Bu yıl özel yetenek ile öğrenci alacak öğretmenlik programlarına 800 bin başarı sırası koşulu getirildi.
  • Seçilecek bölümlerin kendine has özel koşullar barındırıp barındırmadığı ÖSYM kılavuzunda “bakınız/koşullar” olarak gösterilen bölümden mutlaka incelenmeli.
  • Adaylar tercih listesi hazırlarken önce kendi başarı sıralarına uygun bir tercih havuzu oluşturmalı. Puanlarının yetmediğini düşündükleri ancak çok istedikleri birkaç bölümü listelerinde bulundurmalarının bir zararı yok. Sonrasında kendi başarı sıralarına yakın bölümlerden seçimler yapmalı, listenin sonuna doğru ise tedbirli olmak adına kendi başarı sıralarından daha gerideki bölümlerden de seçimler yapılmalı. Burada sınır, kazanıldığında kayıt olmak istemeyecekleri bölümlerdir. Okumak istemediğiniz bölümlere kesinlikle listede yer vermemelisiniz.
  • Şimdi sıra geldi havuzumuzdaki bölümleri sıraya dizmeye. Tercihleri sıraya dizmenin tek bir kuralı var. O da adayın isteği. Oluşturulan havuzdaki programları sıralarken puana, başarı sırasına bakmadan her adımda hangi tercihimizi daha çok istiyoruz diye düşünmeli ve tercih listemizi bu şekilde oluşturmalıyız. En çok istediğimiz bölümü en üste yazmalı. Sonra, kalanlardan en çok istediğimizi ikinci sıraya yazarak bu mantıkla tamamen istek sıramıza göre bir tercih listesi oluşturmalıyız.
  • Listemizi isteğimize göre sıraladığımızda daha düşük puanlı bir tercih daha yüksek puanlı bir tercihin üstüne gelebilir. Hiç sakıncası yok. Sonuçta daha düşük puanlı olmasına rağmen onu daha çok istiyoruz demektir.
  • Kazanıldığında üzüntü yaratacak bir tercih kesinlikle listeye konulmamalı.
  • Vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar burs ve indirim durumlarını öğrenmeli, nasıl bir ücretle karşı karşıya kalacaklarına dikkat etmeliler.
  • Türkiye'de yükseköğretim büyük ölçüde başka şehirde okunuyor. Başka bir şehir tercih edilecek adaylar yurt olanaklarını mutlaka araştırmalılar. Özellikle Anadolu'da ilçelerdeki meslek yüksekokullarını tercih edecek adaylar için yurt ve konaklama konusu çok önemli.
  • Hangi bölüm seçilirse seçilsin çağımızın yetkinlik çağı olduğu unutulmamalı. Adaylar mesleki eğitimlerini alırken yetkinliklerini de geliştirmeyi hedeflemeliler.
  • Adaylar tercih yaparken uzmanlardan yardım almaktan çekinmemeliler. Üniversitelerin yüz yüze ve Online Tercih Danışmanlığı'ndan ya da WhatsApp Tercih Danışmanlığı'ndan faydalanabilirler.

İŞTE 10 ADIMDA DOĞRU TERCİH İPUÇLARI

YKS tercihlerine başlamadan önce uzmanların tavsiye ettiği önerileri mutlaka gözden geçirin. Üniversite için başarılı bir puanın yanı sıra doğru ve dikkatli tercih yapmak da oldukça önemli. Şunu unutmayın ki başarı sıralaması ve diğer adayların tercih önceliği ve boş kontenjanların tespitini iyi yapmak en az puanınız kadar önemli! Bugün başlayan YKS tercih dönemi, 5 Ağustos’ta sona erecek. Başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken en kritik 10 madde ise şöyle:

YKS Tercihleri Nasıl Yapılır? YKS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İşte 10 Adımda Doğru Tercih İpuçları

1- TOPLAM 24 TERCİH HAKKINIZ BULUNDUĞUNU UNUTMAYIN VE TERCİHLERİNİZİ BOŞ BIRAKMAYIN

YKS tercihlerinde sizlere tanımlanan toplam tercih hakkı 24 adettir. Yani toplam 24 tercih hakkınız var. Bu hakkınızın tamamını kullanırsanız şansınızı da artırırsınız. Tek puan türünde seçim yaptığınızda listeyi öncelikle en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralayın. Listenin istek sıranıza ne kadar uygun olduğunu gözden geçirin. Ölü tercih bir şehir efsanesidir, listenizde boşluk bırakmayın ama tercihleriniz isteklerinizle örtüşsün.

2- TERCİH KILAVUZUNU MUTLAKA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN

YKS tercihlerinin en önemli ve ilk aşaması tercih kılavuzunun iyice ve dikkatli bir şekilde incelenmesidir. Tercih sürecinde tüm adayların en önemli pusulası ÖSYM tarafından yayımlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’dur. Ancak uzmanlar bu kılavuzun adaylar tarafından yeterince incelenmediğinin altını çiziyor. Kılavuz incelenmediği için yükseköğretim programlarının özel koşulları da okunmuyor. Dolayısıyla özel koşul gerektiren bölümlerle ilgili sıklıkla hata yapılıyor.

3- ÜNİVERSİTE DEĞİL MESLEK SEÇİN

Hayalinizde beliren bir üniversite olabilir. Ancak hayallerinizdeki üniversite ile tercih edeceğiniz bölümün sizinle örtüşüp örtüşmediği konusu oldukça önemli. Ancak sadece bu nedenle istemediğiniz bir meslek seçmeniz, uzun dönemde sizi mutsuz edebilir. Dolayısıyla hayalini kurduğunuz mesleğin eğitimini alacağınız üniversiteleri seçin.

4- BAŞKALARININ DENEYİMİ TEK KISTASINIZ OLMASIN

Hayatınızı yönlendirecek kararı alırken başkalarının deneyimlerinden yararlanabilirsiniz ancak bir bölümü sırf başkaları söylediği için araştırmadan listenize almayın. Kurumları ve bölümleri sosyal medyadan ve mümkünse yerinden mutlaka inceleyip ondan sonra karar verin.

5- DOĞRU UZMANLARDAN TAVSİYE ALIN

Üniversite tercihlerinde en önemli noktalardan biri tercih esnasında doğru bir kılavuzdur. Bu noktada sizlere rehberlik yapacak kişilerin doğru kişiler olduğuna emin olun. Herhangi birinden ya da yetkinliği olmayan birinden alacağınız tavsiyeler hayatınızın geri kalan kısmının mutsuz olmasına neden olabilir.  Yanlış bir yönlendirme yıllarınızın heba olmasına neden olabilir. Hayatınızın belki de mihenk taşı olacak bu kararı mutlaka profesyonel kariyer danışmanlığı veren uzmanlar eşliğinde verin. El yordamı ile hayatınızı seçmeniz ilerde sizi mutsuz edebilir. Doğru tercih yapmak hayallerinizi yaşatmanıza fırsat verebilir. Size destek sağlayacak kişiler rehberlik öğretmeni ve gerçek eğitimciler olduğundan emin olun. Yetkin olmayan ‘uzman’lara dikkat edin.

YKS Tercihleri Nasıl Yapılır? YKS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İşte 10 Adımda Doğru Tercih İpuçları

6- PUAN KADAR ÖNEMLİ OLAN BİR DİĞER UNSUR: BAŞARI SIRALAMALARI!

Üniversite puanı tek başına yeterli bir etken değildir. Puana göre tercih yapmak sizi yanıltabilir. Bu esnada puan kadar önemli olan bir diğer etken de başarı sıralamaları. Bu yüzden tercih yaparken mutlaka başarı sıralamalarını göz önünde bulundurun. Bazı adaylar başarı sırasına göre değil de puana göre tercih yapılacağını sanıyor. Oysa adayların yükseköğretim programlarının başarı sıralarını dikkate almaları gerekiyor. Ancak alt sıralarda mücadele veren öğrencilerin bölümlerin taban puanlarına da dikkat etmesi önemli.

7- TERCİH ARALIĞINI GENİŞ TUTUN

Uzmanlar, geçmiş yıllarda adayın tercihlerini başarı sırasının yüzde 50 üstünden oluşturmaya başlamasını ve yüzde 100’ün altına kadar inmesini öneriyordu. Bu yıl ise her puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturulması gerektiğini söylüyorlar. Örneğin 100 bininci sıradaki bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlaması ve 200 binlerin de altına inmesi öneriliyor. Strateji her puan türü için bu şekilde olmalı. Geniş bir tercih aralığı adayları sürprizlere karşı koruyacak ve belki de avantaj sağlayacaktır.

8- EK YERLEŞTİRMEYİ İKİNCİ ŞANS GÖRMEYİN

Puanınız ve sıralamanız istediğiniz şartları sağlamıyorsa, “ek tercihlerde kendime yer bulurum” demeyin. Uzmanlara göre ek yerleştirmede şans genel yerleştirmeye göre azalıyor. Ayrıca ek yerleştirmede program çeşitliliği nitelik ve nicelik bakımından daha yetersiz hale geliyor. Buna karşın kontenjanını doldurmuş ama kayıt kaçağı nedeniyle boş kalmış programları tercih etmek için de o programın oluşan taban puanından daha iyi bir puana sahip olmak gerekir.

9- İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üste, daha sonra istediğiniz programı ikinci sıraya yazın. Özetle dört kategoride tercih yapabilirsiniz. İlk sıralara “hayal” olarak gördüğünüz yüksek tercihleri, ikinci bölüme biraz yüksek “sürpriz” programları, üçüncü bölüme size en yakın olan “muhtemel” tercihleri, son sıralara da sıralamanızın biraz altında kalan tercihleri “güvenli bölge” olarak yazabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun istemediğiniz, yerleştiğinizde mutsuz olacağınız bir bölümü asla listenize almayın.

10- UNUTMAYIN: SONUCU NE OLURSA OLSUN ASLA DÜNYANIN SONU DEĞİL!

Eskiden üniversite bitiren kişi meslek sahibi olur ve ömür boyu aynı şekilde ilerlerdi. Bu nedenle de üniversite tüm hayatın belirleyicisi olan mihenk taşıydı. Oysa günümüzde meslekler arası işbirliği ve geçişler arttı. Üniversite tıpkı ABD’de olduğu gibi daha çok gençlere genel kültür ve yaşam becerileri sunan merkezlere doğru evriliyor. Bu nedenle üniversite son değil, ilk basmak ve asla dünyanın sonu değil...

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

Tercihlerin alınmasının ardından adayların yerleştirme sonuçları açıklanacak ve boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme dönemi başlayacak. Geçen yıl baraj puanının düşürülmesinden ötürü ikinci kez tekrarlanan ek yerleştirmeler bu yıl sadece bir kez yapılacak. YKS sonuçlarına göre bir programı kazanan adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos arasında yapılacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fatma28 Temmuz 2022 00:52

Bilgiler için teşekkür ederiz ben çocuk gelişimi okumak istiyorum ama yerlesebirmiykm bilmiyorum az puan olanlardan seçip ikinci uni olarak ta çocuk gelişimini okuyabilir miyim

Sonraki Haber Yükleniyor...