Tgrt Haber
03 Eylül 2022 17:00 - Güncelleme : 03 Eylül 2022 17:00

YKS TYT AYT BOŞ KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI LİSTESİ 2022: ÖSYM Ek Tercihte 150-180-200-250-300 Puanla Alan 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversiteler Hangileri?

Üniversite boş kontenjan 2022 YKS tercih sonuçlarında herhangi bir okula yerleşemeyen adaylar tarafından merak ediliyor. Milyonlarca öğrencinin üniversite hayali için ikinci bir şans olacak ek tercih işlemlerinin başlamasıyla birlikte boş kontenjanlar da belli olacak. Peki ÖSYM Ek Tercihte 140-150-160-170-180-190-200-250-300 puanla alan 2 yıllık ve 4 yıllık üniversiteler ve bölümleri hangileri? YÖK TYT AYT ek tercih üniversite boş kontenjanlar ve taban puanları 2022 açıklandı mı? İşte YKS TYT AYT 2022 boş kontenjanlar ve taban puanları listesi…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
YKS TYT AYT BOŞ KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI LİSTESİ 2022: ÖSYM Ek Tercihte 150-180-200-250-300 Puanla Alan 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversiteler Hangileri?
YKS,ÖSYM,üniversite,kontenjan,tercih

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından ek tercih sürecine ilişkin detaylar ve boş kontenjanlar araştırılmaya başladı. Tercih sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler gözlerini ek tercih sürecine çevirirken "YÖK TYT AYT ek tercih üniversite boş kontenjanlar ve taban puanları 2022 açıklandı mı? ÖSYM Ek Tercihte 140-150-160-170-180-190-200-250-300 puanla alan 2 yıllık ve 4 yıllık üniversiteler ve bölümleri hangileri?" sorularını gündeme taşıdı. İşte YKS TYT AYT 2022 boş kontenjanlar ve taban puanları listesi

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI BELLİ OLDU MU?

YKS tercih sonuçları 15 Ağustos’ta ÖSYM tarafından açıklandı. Herhangi bir üniversiteye ve bölüme yerleşemeyen adaylar ek tercih hakkını kullanabilecek. Söz konusu YKS 2. Ek tercih sürecine ilişkin kılavuzun erişime açılıp açılmadığı merak konusu oldu. YKS 2. Ek tercihlere ilişkin kılavuzun da erişime açılması bekleniyor. Ek tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar üniversite boş kontenjanları, taban puanları görüntüleyebilecek. ÖSYM resmi sitesi üzerinden yayımlanacak kılavuzda lisans ve önlisans programlarının listesi yer alacak.

2022 yılı için toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 kontenjan olduğu açıklandı. YKS trcih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitelere yerleşen kişi sayısı 850 bin oldu. Hal böyleyken toplamda 172 bin 45 kontenjanın hala açık olduğu öngörülüyor. Bunun yanı sıra, kazandığı programlara kayıt yaptırmayan öğrenciler de olacak ve bu programlarda boş kontenjanlar meydana gelecek. Bu nedenle ÖSYM tarafından yayınlanacak olan YKS Ek Tercih Kılavuzu, adaylar için büyük önem taşıyor. Ancak henüz kalan boş kontenjan hakkında ÖSYM tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

2022 ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJAN TARİHLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

"KKTC HARİÇ KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU"

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: "YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının % 99’u doldu."

NE KADAR BOŞ KONTENJAN KALDI?

KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi.

Yani bu sene üniversitelerde boş kontenjan sayısı 13 bin.

Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversitelerimizi daha ulaşılabilir hale getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha kapsayıcı bir sisteme geçerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı için planlamalarımıza devam edileceği açıklamalarında bulunuldu.

ÜNİVERSİTELERE NE KADAR ADAY YERLEŞTİ?

2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJANLAR KALDI?

Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinde 300 bin sıralama barajı bulunuyor. Üniversitelerin en fazla boş kalan bölümü mühendislik fakülteleri oldu. Gelen bilgilere göre 6 bin 441 İnşaat mühendisi kadrosunun yüzde 65.6'sı doldu. En fazla boş kontenjan Harita Mühendisliği bölümünde görüldü. 616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu, yüzde 57.5'lik kontenjan ise boşta kaldı.

  • Tüm mühendislik bölümlerine bakıldığında 3 bin civarında boş kontenjan bulunmakta.
  • Mimarlık için baktığımızda kontenjanın yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kontenjanın boş kaldığı görüldü.
  • Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 kontenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
  • Bilgisayar mühendisliğinde ise devlette 19, özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
  • 50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
  • Diş hekimliğinde de devlet tamamen doldu. Özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
  • Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görüldü. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan var.

 

BURS VEREN KURUMLARA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

2 YILLIK BÖLÜMLER DEVLETTE FUL ÇEKTİ

2 yıllık bölümlerde ise geçen senelere göre ciddi bir düşüş oldu. Toplamda 398 bin 187 kontenjanın büyük bölümü doldu. Devlette ön lisansta boş kontenjan kalmadı. Özel üniversitelerde ise sadece 602 boş kontenjan kaldı. KKTC'de ise 776 kontenjan kaldı.

YKS yerleştirmelerinde bu sene doluluk oranı yüzde 99 olurken Açıköğretim fakültelerinde tek bir boş kontenjan bile kalmadı.

YKS TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMASI AÇIKLANDI MI?

2022 YKS sonuçlarına göre adayların merkezi yerleştirme işlemleri gerçekleştirildi. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi bir bölüme yerleşememiş ve hiç tercih yapmamış olan adaylar ek tercih yapacaklar. Ek tercih olarak adlandırılan 2. Tercihler için ise boş kontenjanlar bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Ek tercih sürecine girecek adaylar üniversite taban puanları araştırmalarına başladı. YKS taban puanları henüz açıklanmadı, eklendiğinde haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte, geçen yılın taban puanları...

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İÇİ TIKLAYINIZ.

YKS EK TERCİH NE ZAMAN 2022 VE NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir üniversite programına giren öğrenciler, ek yerleştirme için başvuruda bulunmayacaklar. Lisans ve önlisans bölümlerine merkezi yerleştirmede puanlarının gerisinde puana sahip öğrenciler yerleştirilmeyecektir. Net kayıt nihayetinde boşluk olan programlara ön kayıtla öğrenci kabul edilmeyecektir. YKS ek tercihleri ise, okul kayıt tarihi olan 22-26 Ağustos tarihleri sonrasında yapılması bekleniyor.

YKS TYT AYT BOŞ KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI LİSTESİ 2022: ÖSYM Ek Tercihte 150-180-200-250-300 Puanla Alan 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversiteler Hangileri?

2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ÖSYM tarafından yayımladı. 2022 ÖSYM YKS tercih kılavuzuna göre, ek yerleştirmelerin nasıl yapılacağına ilişkin detaylar paylaşıldı. Söz konusu detaylar ise şu şekilde sıralandı; 

  • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir.
  • Yükseköğretim programlarının 2022 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.
  • Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
  • Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

 

YKS ek tercihleri geçen yıl 20-23 Eylül'de alınmıştı. YKS Ek Yerleştirme tercihleri T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle bireysel olarak yapılacak.

2021 yılında alınan ek tercihler hakkında şu açıklama yapılmıştı;

"Ek yerleştirme işlemleri, 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu, 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2021-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacaktır."

KİMLER EK TERCİH YAPAMAZ?

2021-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

HİÇ TERCİH YAPMAYANLAR EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

YKS ilk tercih dönemini kaçıranlar adaylar 22-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2. tercihlerde ek yerleştirme işlemi yapabilir. Hiç tercih yapmayan adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilecekler. Adayların, 2022 ek yerleştirme işlemine başvurabilmesi adına hiçbir 2 yıllık ve 4 yıllık bölüme yerleşmemiş olması gerekiyor. Özetle, birinci tercihi yapmayanlar veya kaçıran adaylar, yerleştirmeler için tercih yapabilir.

150 - 180 PUANLA ALAN 2 YILLIK VE 4 YILLIK ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ?

Aşağıda yer alan linke tıklayarak 2021 yılına ait 150 - 180 puanla öğrenci alan üniversiteleri öğrenebilirsiniz.

YKS EK TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

140 PUAN ALANLAR İÇİN TERCİH SÜRECİ NASIL OLACAK?

ÖSYM Başkanı Aygün 2021 yılında yaptığı açıklamada "2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel (ilk) yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylara yönelik bu sene iki 'Ek Yerleştirme' yapılacak. 1'inci Ek Yerleştirme aşamasında genel yerleştirmede olduğu gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT)/ Yabancı Dil Testi (YDT) için 180 baraj puanı uygulaması geçerli olacak.

"1'İNCİ EK YERLEŞTİRME 150 PUAN ESAS ALINACAK"

1'inci Ek Yerleştirmeye, TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan adaylar başvuru yapabilecek. 1'inci Ek Yerleştirme sonunda belli olacak boş kontenjanlar için Yükseköğretim Kurulu'nun almış olduğu karara göre bu seneye özel 'ikinci ek yerleştirme' yapılacak. 2'nci Ek

Yerleştirme aşamasında, boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek" demişti.

2021 YILI 150 - 180 PUANLA ALAN ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ? 

150 puanla alan bölümler adayların gündeminde bulunuyor. YKS tercih kılavuzunda taban puanlarının ayrıntıları bulunuyor.

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE KAYITLARI BAŞLADI MI?

YKS sonuçlarına göre üniversite yerleşen adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılabilecek.

Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar.

YKS EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır. Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacaktır.

Üniversite kayıt süreci sona erdikten sonra ek tercihler başlayacaktır.

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

2022 YKS yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "sonuc.osym.gov.tr" adresinden açıklandı.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada "2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Adaylar, YKS tercih sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sayfası https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile görüntüleyebilecekler.

YKS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2022 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte burs başvurularının ne zaman yapılacağı da gündemdeki yeriniş aldı. 2022-2023 eğitim dönemi için kredi ve burs başvurularının, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ekim ayında yapılması bekleniyor. 

Geçtiğimiz sene KYK burs/kredi başvuruları Kasım ayında başlamıştı. Bu sene ise KYK kredi burs yurt başvurularının hangi tarihte başlayacağı henüz açıklanmadı. İlgili açıklama yakın bir süre içerisinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılacak. 

Okul kayıt işlemleri 26 Ağustos'ta sona erecek. Ardından ek tercih süreci başlayacak. Hem ek tercihin sonlanması hem de yerleştirme işlemlerinin bitmesinden sonra 2022 2023 KYK burs başvurularının Ekim ayında gerçekleşmesi öngörülüyor.

KYK BURS BAŞVURU SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ TÜM DETAYLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...