Tgrt Haber
20 Haziran 2022 06:40 - Güncelleme : 20 Haziran 2022 06:47

YKS'de sınavlar tamamlandı gözler sonuçların açıklanacağı tarihe çevrildi! Uzmanlar AYT'yi yorumladı

Milyonlarca öğrencinin girdiği YKS’nin ikinci oturumu tamamlandı. Maskesiz ve barajsız yapılan ilk sınav sonrası gözler şimdi sonuçların açıklanacağı 20 Temmuz’a çevrildi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
YKS'de sınavlar tamamlandı gözler sonuçların açıklanacağı tarihe çevrildi! Uzmanlar AYT'yi yorumladı
yks,sınav,ayt

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 81 il ile Lefkoşa'da düzenlenen ve 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) tamamlandı. 6 bin 17 binada, 111 bin 531 salonda uygulanan sınavda 317 bin 765 kişi görev aldı. AYT'de adaylara soruları cevaplamaları için 180 dakika süre verildi. Başvuranlar arasında 7 bin 803 engelli aday da yer aldı.

SONUÇLAR 20 TEMMUZ'DA

Adaylar, AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40 soru, Matematik Testi'nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi'nde 40 soru cevapladı. İmtihanların üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) de dün saat 15.45'te başladı ve adaylara 120 dakika süre verildi. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan sınavda toplam 80 soru yer aldı. ÖSYM takvimine göre YKS sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak.

YKS'de bu yıl yapılan değişiklikler sonrası puan türüne göre ağırlıklı 2 testin herhangi birinden en az 0,5 net yapan bir öğrencinin AYT puanı hesaplanacak ve lisans tercihi yapabilecek. AYT’nin YKS puanındaki ağırlığı yüzde 60... AYT sonrası uzmanlar, sınavı değerlendirdi.

Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak:

Testlerin getireceği puan, testin o seneki Türkiye soru çözüm ortalaması ve standart sapma değerlerine göre oluşur. Fen bilimleri ve Türk dili ve edebiyatı sorularının zorluk derecesi geçen sene ile paralellik göstermekte. Dolayısıyla ortalama ve puan değerlerinde belirgin farklılıklar olmayabilir. Ancak matematik testi soruları geçen yıla göre daha kolay algılanmış. Bu durum matematik Türkiye soru çözüm ortalamasının artmasına, soruların puan değerinin ise geçen yıla göre düşmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda matematik testinin YKS-SAY ve YKS-EA puanlarının oluşumundaki toplam katkı oranı geçen seneye göre azalacak.

Bahçeşehir Koleji Matematik Bölüm Başkanı Taner Kayış:

2022 AYT matematik soruları orta güçlükte ve kazanımlara uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Sorularda ifadeler oldukça açık ve anlaşılır olup uzun metinli karmaşık sorulara yer verilmemiş. Geçen sene ile karşılaştırıldığında soruların daha kolay olduğu söylenebilir. Düzenli bir şekilde derslerini takip ederek test çözen ve soruları dikkatlice okuyan her öğrencinin başarılı olacağı bir sınav olmuş.

Bilfen Liseleri Fizik Bölüm Başkanı Hakan Özdemir:

Sınavda yer alan soruların çoğunun kazanımlarla gündelik hayatı özdeşleştiren yapıda, bir kısmının da doğrudan bilgi sorusu olduğu görülmekte. Kazanımları hakkıyla öğrenmiş, gündelik hayat ile ilişkilendirebilen ve iyi gözlem yapabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...