Tgrt Haber
26 Temmuz 2016 11:23

Büyük Türkiye fonu geliyor

Türkiye'nin küresel ekonomi devleri ligine girme sürecine eşlik edecek 'Büyük Türkiye Fonu' geliyor. 10 milyarlarca dolar büyüklüğü aşacak fon, hem yatırım amaçlı hem de döviz ve hisse senedi piyasasında büyük dalgalanmaların önüne geçmek için kullanılacak.

Büyük Türkiye fonu geliyor
büyük türkiye fonu,küresel ekonomi,

Başbakan Binali Yıldırım, Bloomberg News'te katıldığı programda bir soru üzerine Türkiye'de bir 'Varlık Yönetim Fonu' kuracaklarını açıkladı. Yıldırım, böylece özellikle yatırımları genel bütçe yerine, bu fondan temin etme cihetine gideceklerini bildirdi. Alınan bilgiye göre bu konudaki çalışmalar da başladı.
PİYASAYA DESTEK
Katar, Kuveyt, Norveç, Singapur gibi ülkelerde de olan fon aracılığıyla yatırım yapılması ve piyasalardaki hareketliliğin dengelenmesi için önemli miktarda para biriktiriliyor. Milyarlarca dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen ve yönetimi devlette olacak fon ile hem yurtiçi hem de yurtdışında altyapı yatırımı gerçekleştirilebilecek. İhtiyaç olması halinde tahvil ve bono alımlarında piyasa desteklenebilecek. Fon borsadaki hareketlikte de kritik rol üstlenebilecek. Fona hangi kaynaktan para aktarılacağı konusu ise netlik kazanmadı.
 Ekonomi kaynakları, fona bütçeden bir miktar kaynak aktarılmasının yanı sıra özelleştirme gelirlerinden de belirli bir tutarın aktarılabileceğini ifade ediyor. Yine 100 milyar liralık büyüklüğe yaklaşan işsizlik fonundan da belirli bir kaynağın fona aktarılmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor. Fonun yüzde 15-20'lik kısmının yani 1 ile 1.5 milyar dolarlık kısmının da özel sektör tarafından oluşturulabileceği ifade ediliyor.
DÖVİZDE DE DÜZENLEYİCİ OLUR
Türkiye'de de borsanın ilk yıllarında piyasada bir kamu otoritesi gibi konumlanan Kamu Ortaklığı İdaresi 'fon' işlevi görevini kısmen yapmıştı. Bu kurumun elemanları borsa salonuna gelip, eğer fiyatlar aşırı düşerse alarak, aşırı yükselirse satarak denge sağlamaya çalışırdı. Aynı fonun döviz piyasasında da düzenleyici bir rol oynayabileceğine dikkat çekiliyor. Bugün dünyada birçok ülke işlerin sarpa sardığı dönemlerde varlık alım programları uygulayabiliyorlar.
GÜÇLÜ EKONOMİ
'Türkiye Varlık Yönetim Fonu'nun kuruluşuyla ilgili müjde veren Başbakan Yıldırım, küresel yatırımcılara da çağrı yaptı. Türk ekonomisinin güçlü olduğunu belirten Başbakan Yıldırım “Yatırımcılar hiç endişe etmesin. Küresel yatırımcılar gelip, Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edebilirler. Tabii ki bir darbe yaşanmıştır. Bunu yok sayamayız. Ama o kadar güçlü bir milletiz ki hemen darbenin etkisinden kurtardık ve bunu bir bayrama dönüştürdük. O kadar güçlü bir ekonomimiz var ki ufak kıpırdanmalarla, sıyrıklarla tabiri caizse bu darbeyi geçiştirdik. Türkiye hâlâ yaşanan bu küresel krizde en güvenli limandır. Yatırım yapılacak en güzel ülkelerden biridir” dedi.

Kaynak: Yenişafak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...