Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Nisan 2014 20:31

Türkiye ilk A400M'i teslim aldı

Türk Hava Kuvvetleri, Fransa'dan sonra dünyada ikinci kullanıcısı olduğu A400M askeri nakliye uçağını İspanya'nın Seville kentinde teslim aldı.

Türkiye ilk A400M'i teslim aldı
A400M , türkiye, fransa,

Kayseri'ye uçan A400M, Erkilet 12'nci Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı'na bağlı 221'nci Filo tarafından kullanılacak. İkinci uçağın ise yıl sonunda teslimatı planlanıyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya gibi bugün Avrupalı havacılık devi Airbus'ın hissedarlarıyla birlikte Türkiye'nin de ortak olduğu projede toplam 174 uçak imal edilecek. Türkiye 10 uçak alacak. Projede Türkiye'yi TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi) temsil ediyor. Motor konusunda ise Eskişehir merkezli TEI, başını Rolls Royce'un çektiği konsorsiyumda yer alıyor.
1 MİLYAR EURO'LUK PARÇAYI TÜRKİYE YAPACAK
Toplam 500 Türk mühendisin 4 milyon saat tasarımına katkı yaptığı bu projede, 1 milyar Euro'luk parça imalatı Türkiye'de gerçekleşiyor. Airbus'ın araştırması, gelecek 30 yılda 1000 uçaklık pazarı ortaya koyuyor. Uçak satışı oldukça Türkiye proje ortağı olarak bu satıştan pay alacak. Türkiye, 2018'e kadar teslim alacağı 10 adet A400M uçağı ile stratejik bir güce kavuşacak. Dört motorlu A400M, 116 paraşütçü taşıyabiliyor. Menzili 9 bin 300 kilometreye kadar çıkan uçağın hızı saatte 780 kilometre.
TESLİMATI EKİM AYINA PLANLANMIŞTI
Airbus'ın askeri kanadı, uçağı Türkiye'ye teslimatı için Ekim 2013'ü hedeflemişti. Ancak Türkiye ilk uçakla birlikte verilecek yedek parça stokunun tamamlanmadığını belirterek teslimat sürecini nisan ayına erteletmişti. Uçağın ilk kullanıcısı ise Fransa Hava Kuvvetleri oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...