Tgrt Haber
29 Nisan 2014 10:23

IKBY, Türkiye üzerinden petrol satışına başlayacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani, Türkiye’de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs’tan itibaren başlayacaklarını bildirdi.

IKBY, Türkiye üzerinden petrol satışına başlayacak
IKBY, türkiye, petrol satışı, barzani, petrolün satışı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs’tan itibaren başlayacaklarını bildirdi. Barzani, petrol parasının Tükiye’deki bir bankaya yatırılacağını belirtti. Barzani, Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada 1 Ocak'tan beri Türkiye'ye ihraç ettikleri ve hala depolaması devam eden petrolü satacaklarını söyledi. Daha fazla beklemelerinin kendilerine zarar vereceğini ifade eden Barzani, "Merkezi Bağdat hükümetinden bağımsız olarak Türkiye’de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs’tan itibaren başlayacağız. Petrol parası, Türkiye’deki bir bankaya yatırılacak. Eğer isterse Türkiye'ye satacağız. Yoksa başka ülkelere vereceğiz. Petrolün satışı uluslararası standartlara göre olacak" dedi.  Bağdat'ın, Kürdistan bölgesinin bütçesini kestiğini aktaran Barzani, "Son Bağdat ziyaretimdeki görüşmemde  Irak Ekonomi ve Maliye Bakanı, banaIrak Başbakanının emriyle Kürdistan bölgesinin bütçesini askıya aldıklarını söyledi. Merkezi hükümet, keyfi bir şekilde anayasayı çiğniyor" diye konuştu.  
Memur maaşlarıyla ilgili de Bağdat hükümetinin kesintiye gittiğini anlatan Barzani, her ay Irak bütçesinden memur maaşları için 850 milyar dinar alacakları olduğunu ancak Ocak ve Şubat aylarında sadece 500 milyon dinar aldıklarını, Mart ve Nisan'da ise hiçbir pay almadıklarını aktardı. Barzani, "Sattığımız petrolden elde edeceğimiz gelirle bu açığımızı kapatacağız. Merkezi hükümet, bunu, bizim bütçeden alacağımız paya saysın" ifadesini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'daki tanklarda Kürt bölgesinden gelen 1,5 milyon varil petrol depolandığını belirtmişti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...