Tgrt Haber
23 Temmuz 2015 10:27

Uzmanlardan çok kritik 'altın' uyarısı

Altındaki son düşüş, güvenli liman unvanını tartışmaya açtı. Tarihe bakıldığı altına güvenenlerin uzun vadede her zaman kaybettiğini görüyoruz.

Uzmanlardan çok kritik 'altın' uyarısı
altın,altın fiyatları,altın düşüş,

Düşünsenize 1980 yılında bir ons altın aldınız. Enflasyonu da hesaba kattığınızda aradan geçen 35 yılda yüzde 1.5 zarar etmişsiniz. Böyle güvenli liman mı olur...
PİYASANIN gözü altında... Güvenli liman olarak bilinen altın son dönemde büyük yara aldı. Bugünlerde herkesin aklında tek soru var: Daha da düşer mi yoksa bu seviyeler alım için uygun mu? Konuyla ilgili farklı yorumlar olsa da yatırımcılar kısa vadede değer kaybının sürebileceğini düşünüyor. 
GERÇEKTEN DE 'GÜVENLİ' Mİ? 

Altın önceki gün Eylül 2013'ten itibaren en sert değer kaybını kaydettikten sonra 1,100 dolardaki kritik destek seviyesinin hemen üzerinde işlem görürken, uzmanlar bu seviyenin kırılması halinde satışın sürebileceğini ifade ediyorlar. Dünyanın en büyük altın fonu SPDR Gold Trust portföyündeki altın miktarının 2008'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi yatırımcıların altına olan ilgisinin azaldığını işaret ediyor. Altındaki bu düşüş, söz konusu emtianın 'güvenli liman' unvanını da sorgulatmaya başladı. Aslında uzun vadeli düşündüğümüzde altını 'güvenli liman' olarak yorumlamak aslında çok da mantıklı değil. Rakamlar bunu ortaya koyuyor. Önemli tarihlerle anlatalım... Daha önceleri 300 yıl kadar geçerli olan altın standardı 1944 yılında Bretton Woods anlaşması çerçevesinde sabit kur sistemi çerçevesinde geri gelmiş. Anlaşmayla birlikte ons altının değeri 35 dolara fikslenmiş. Taa ki ABD Başkanı Nixon 1971 yılında bunu kaldırana kadar. Dünyadaki yüksek enflasyon ve petrol krizleriyle birlkte altın 1980'lere girilirken 800 dolarları bile geride bırakmış. 

ZİRVEDEN % 40 AŞAĞIDA 

Bundan sonra ise altında 'fetret dönemi' başlamış. 1999 yılında ons fiyatı 250 dolara kadar geriledikten sonra yeniden yükselişe geçmiş ve 2011 yılında 1900 doları geride bırakarak yeni rekor kırmış. Altın bugünlerde ise tepe noktasının yaklaşık yüzde 40 altında, 1.100 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Enflasyonu da hesaba katın

Altında fiyat hareketleri bunlar, fakat söz konusu yükselişlerin değerlendirirken dolar enflasyonunu da hesaba katmak şart. Yani nominal olarak altın size kazandırmış olabilir fakat bir yandan da hayat pahalanıyor. Bunlar da hesaba katıldığında uzun vadeli yatırımcı için aslında altının oldukça kötü bir yatırım aracı olduğunu söylemek gerekiyor. 

Kaç yılda ne kadar kazandırdı? 

Yapılan hesaplamalara göre 1970 yılında altın alan bir kişinin 45 yıl sonunda reel kazancı sadece yüzde 3.7. 1980'de alan, bırakın kazanmayı bir de yüzde 1.5 zarar etmiş. 1990'da alan yüzde 1.5, 2000 yılında bir ons altın alan ise yüzde 6.7 para kazanmış.

Tek kazanan spekülatörler 

Uzun süreli altın tutan enflasyona yeniliyor. Altın ancak ne zaman alıp ne zaman satacağını bilene kısa vadede spekülatif para kazandırıyor.

'Düşüş fırsatını kaçırmayın altın yüzde 20 yükselebilir' 

Uzmanlara göre 95 TL seviyesine inen gram altında birkaç ay içinde 115-120 TL seviyeleri görülebilir. Bu da yaklaşık %20 prim demek...

Altında düşüş sürecek mi yoksa bu seviyeler alım için doğru yerler mi? Uzmanlara göre, özellikle gram altında son dönemde yaşanan düşüş, yatırımcılar için aslında bir fırsat. Hatta bazılarına göre bir iki ay içinde bugün 96 lira seviyelerinde olan gram altın 120 liralara kadar yükselebilir. Bu da neredeyse yüzde 25'lik bir artış demek. İşte uzmanların konuyla ilgili görüşleri...

90'ın altına inmez, 104'e kadar yolu var 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü: Gram altında yaşanan gerileme piyasa yatırımcılarını endişelendirmedi. Çünkü gram altının tekrardan 100 TL seviyelerine geri dönebileceğini düşünüyorlar. Kısa vade içerisinde altının 90 TL altına gerilemesi beklenmiyor. Altın yatırımcıları bu aşamada kısa vadeli olarak 90-95 TL bandı aralığında yatırım yapabilirler ve arzu edilmesi durumunda 102-104 TL aralığına kadar altın yatırımlarını koruyabilirler.

DOLARA BAĞLI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş: Altının onsu 1.100 dolar olmasına rağmen dolar yükseldikçe iç piyasalarda gram altın 100 TL'yi bulacaktır. Çeyrek altın 170 TL'den 158 TL'ye, Cumhuriyet altını 705 TL'den 645 TL'ye düştü. Bu düşüşler altına yatırım yapmak için çok iyi fırsatlardır çünkü birkaç ay içinde gram altında 115-120 TL aralığını bekliyorum.

BİTTİ DENEMEZ

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan: Altın için şu aşamada aşağı yönlü hareketlerin bittiğini söyleyebileceğimiz bir ortamda değiliz, sadece 'Çok düştü' diyebiliriz. Bu nedenle çıkartma maliyetleri gündeme gelebilir. Henüz elimizde 'Yükseliş geliyor' ya da 'Düşüş sona erdi' diyebileceğimiz bir done yok." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...