Tgrt Haber
28 Ağustos 2015 04:44

3 milyarlık yatırıma 'stratejik' ayar

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan son değişiklik, '3 milyar liranın üzerinde yeni bir yatırım mı geliyor?' beklentisi oluşturdu.

3 milyarlık yatırıma 'stratejik' ayar
yatırım, yatırım teşvik sistemi,

Ekonomi Bakanlığı, yatırım teşvik sisteminde değişiklik yaptı. Buna göre 3 milyar TL’yi yani bugünkü kurlarla yaklaşık 1 milyar doları aşan ‘öncelikli’ yatırımlar, ‘stratejik’ yatırımlar kapsamında değerlendirilecek. Bu yatırımlar, en geniş çaplı teşviklerden yararlanacak. Söz konusu değişiklik, hükümetin yeni bir yatırım için hazırlık yaptığı yönünde yorumlandı.

Bakanlar Kurulu’nun Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ı, Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Kararla, stratejik yatırımlar kapsamında değerlendirilecek yatırımlara yeni bir kriter eklendi. Buna göre, stratejik yatırım konuları arasında yer almasa dahi, asgari sabit yatırım tutarı 3 milyar TL’nin üzerinde olan öncelikli yatırımlar stratejik yatırım olarak kabul edilecek. Bu yatırımlar için sağlanacak faiz desteği tutarı 700 bin lirayı geçmeyecek.

TERMAL TURİZM DE STRATEJİK

Teşvik düzenlemesine göre, deniz ve demiryolu ile yapılacak yük ve yolcu taşımacılığı, otomotiv, uzay, savunma sanayiine yönelik test merkezleri, termal turizm, fuar, maden işleme, özel eğitim kurumları, ilaç, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleri, motorlu kara taşıtları, maden işleme, enerji verimliliği, atık ısı, LNG ve karbon elyaf üretimi yatırımları öncelikli yatırım alanları arasında değerlendiriliyor.

Yeni düzenlemeyle, bu alanlarda yapılan yatırımlar, 3 milyar TL’lik yatırım tutarını aşıyorsa, stratejik yatırımlar kapsamında daha fazla teşvikten yararlanabilecek.

Stratejik teşvikler, daha çok ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlara verilirken, yatırım tutarının da 50 milyon TL’nin üzerinde olması gerekiyordu. Stratejik yatırımlar, diğer teşviklere göre en yüksek oranda destekleniyor. Bu yatırımlar için öngörülen destekler, hangi ilde yapıldığı fark etmeden sağlanıyor. Ancak yatırımın 6. bölgede yapılması halinde destek tutarı bir miktar daha artıyor

STRATEJİK YATIRIMLARIN DESTEKLERİ

-Vergi indirimi yüzde 90

-Yatırıma katkı yüzde 50

-Uygulanacak vergi oranı yüzde 2

-Sigorta primi desteği (işveren payı) 7-10 yıl arasında

-Yatırım yeri tahsisi

-İç kredi için 5 puan faiz desteği

-Dövize endeksli kredi için 2 puan faiz desteği

-6. bölgede 10 yıl gelir vergisi stopaj desteği

-6. bölgede 10 yıl sigorta primi işçi hissesi desteği

-500 milyon TL üzeri yatırımlarda inşaat malzemesi KDV iadesi

YENİ YATIRIM MI GELİYOR?

Stratejik yatırımlarla ilgili yapılan değişiklik, geçmişe dönük yatırımları kapsamayacak. Geçtiğimiz aylarda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, teşvik sistemi konusunda “Teşviklerimiz o kadar esnek ki şirkete özel ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Ne isteniyorsa tartışmaya hazırız” derken, dün yapılan değişikliğin spesifik bir yatırım için devreye alındığı beklentisi oluştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...