Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Eylül 2015 04:10

‘Artık pasta büyümüyor ticaretin önünü açın’

Yarın Ankara’da yapılacak olan B20 Zirvesi’nde iş dünyası, dünya liderlerine, 'Ticaretin önünü açın' diye seslenecek.

‘Artık pasta büyümüyor ticaretin önünü açın’
B20 Zirvesi, g20,

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı kapsamında Türk iş dünyası da B20 (G20 ülkelerinin iş dünyası) dönem başkanlığını devraldı. B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yarın yapılacak B20 Türkiye zirvesi öncesinde küresel iş dünyasının nabzını tuttu. Tüm dünya liderlerine, iş dünyasının sorunlarını duyurmak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, küresel iş dünyasındaki sıkıntılara dikkat çekerek, “Küresel ticaret pastası eskisi gibi büyümüyor. Ticarette ve yatırımlarda korumacılık artıyor” dedi.

B20 Türkiye ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı B20 Türkiye Konferansı’na yönelik değerlendirmede bulundu. Hisarcıklıoğlu, B20’nin, G20’nin iş dünyası kolu olduğunu anımsattı. Hisarcıklıoğlu, dönem başkanlığının devralındığı Aralık 2014’ten itibaren çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “B20 çatısı altında G20 liderlerine sunmak üzere 19 öneri oluşturuldu. Bu süreçte çok yorulduk. 170 bin mil yol yaptık, yani dünyanın etrafını dört defa dolandık” dedi.

KOBİ’LER DESTEKLENMELİ

Hisarcıklıoğlu, 3-5 Eylül günleri arasında Ankara’da yapılacak B20 Konferansı’nda sorunlarına yönelik 19 öneriyi, 60 ülkeden gelecek binin üzerinde katılımcı ile tüm dünyaya duyuracaklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, dünya liderlerinden taleplerini de sıralayarak, “Bu taleplerin başında, ticaretin önünü açmaları, altyapı ve yatırım stratejilerini açıklamaları, kadın ve gençler için beceri gelişimine önem vermeleri, KOBİ’lerin finansmana erişimini desteklemeleri geliyor” dedi.

KUR SAVAŞLARI TEDİRGİN EDİYOR

ediyor Paranın patronlarının da konferansta buluşacağını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kurlardaki hareketlilik kur savaşları tehdidini kuvvetlendiriyor. Böylesi bir ortamda IMF Başkanı Christine Lagarde, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı gibi dünya ekonomisini yönlendiren isimler küresel ekonominin gidişatını özel bir oturumda tartışacak” bilgisini verdi.

60 ülkeden 1000’in üzerinde yatırımcı, dünya ekonomisini tartışacak

B20 Türkiye Konferansı, 60 ülkeden binin üzerinde işadamı ve finans dünyası temsilcisinin katılımıyla, yarın Ankara’da başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konferansın ilk gününde açılış oturumuna konuşmacı olarak katılması bekleniyor. Konferans süresince toplam 20 oturumla küresel ekonominin gündemindeki önemli konular tartışılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konferansa ikinci gün katılarak bir konuşma gerçekleştirmesi bekleniyor. Aynı gün G20 finans bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı ana oturum olacak. Açıklamaya göre, B20 Türkiye Görev Gücü Başkanları Güler Sabancı, Ali Koç, Hüsnü Özyeğin başta olmak üzere 100’e yakın konuşmacının yer alacağı paralel oturumlarda ise küresel iş dünyasına yeni bir yol haritası çizilecek

İŞTE SORUNLAR!

Küresel iş dünyasının pek çok sıkıntısı olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu sorunları şöyle sıraladı:

-Küresel ticaret pastası eskisi gibi büyümüyor ve sıkıntı artıyor.

-Yatırımlarda ciddi finansman ve öngürülebilirlik sorunu mevcut.

-KOBİ’lerin küresel ekonomiye entegrasyonunda ciddi sorunlar var.

-Ticarette ve yatırımlarda korumacılık giderek artıyor.

-Finansal regülasyonlarda reform oldu ama uygulama belirsiz.

-Kadın ile gençleri iş hayatında başarıya götürecek beceri gelişimi gerek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...