Tgrt Haber
22 Aralık 2018 16:17

‘Asgari’ ücret için en çetin çarpışma

TÜİK, asgari ücret için belirlediği rakamı komisyona sundu. Türkiye gazetesi yazarı Canan Eraslan, “‘Asgari’ ücret için en çetin çarpışma” başlıklı bugünkü köşe yazısında komisyondaki yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

‘Asgari’ ücret için en çetin çarpışma
asgari ücret,işçi,işveren,canan eraslan,tüik

TÜİK, asgari geçim tutarını yüzde 16 artırarak 2 bin 213 liraya çıkardı. İşçi kesimi yüzde 24,5’e kadar yükselen enflasyonun maaşları erittiğini, bu tutarın gerçekçi olmadığını savundu. Çarpışan rakamlar, gelecek hafta yapılacak toplantı için tansiyonu şimdiden yükseltti...

SON TOPLANTIDA RAKAMLAR KONUŞTU
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını yaparak, 2019’da uygulanacak asgari ücreti belirlemek için hazırlıklarını yapıyor. Önceki gün gerçekleştirilen üçüncü toplantı, rakamların tartışılmaya başlaması açısından öne çıktı. 

TÜİK: ASGARİ GEÇİM BEDELİ 2 BİN 213 LİRA
Türkiye İstatistik Kurumu, asgari ücrette temel olan ‘bir kişi için asgari geçim bedelini’2 bin 213 lira olarak açıkladı. Geçen yıl bu rakam 1.894 lira seviyesindeydi. TÜİK rakamının ardından başlayan tartışma, bundan sonraki görüşmelerin ne kadar çetin geçeceğine dair işaretini de vermiş oldu.

“BİZİM HESABIMIZIN ALTINDA”
Türk-İş Başkanı “Asgari geçim tutarı, bizim belirlememizin tam 170 lira altında. Sendikamız araştırma birimi bir işçinin asgari geçim tutarının 2.383 lira olduğunu belirledi” diyerek rakamın gerçeklerin çok gerisinde olduğuna vurgu yaptı.

ASGARİ ÜCRETTE TÜİK HESABINA UYULMUYOR
Diğer yanda ise TÜİK’in geçinme bedelinin belirlenen asgari ücrete etkisine dair uygulamalar söz konusu. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda, TÜİK’in her yıl asgari geçim tutarını açıkladığını, ancak asgari ücretin her yıl TÜİK’in ‘asgari’ diye açıkladığı rakamın altında kaldığını gösteriyor.

TÜİK NE DERSE 200 İLA 300 LİRA ALTINDA
Örnek vermek gerekirse, TÜİK 2010 yılında ‘bir işçinin geçimi için en az 796 lira gerekli’ demiş ancak o yıl asgari ücret 577 lira olarak belirlenmiş. Aynı şekilde 2016 yılında TÜİK ‘asgari geçim tutarı 1.600 lira’ demiş ama asgari ücret 1.300 lira olarak belirlenmiş. Şu anda 1.603 lira olan asgari ücret belirlenirken TÜİK’in asgari geçim tutarı bedeli 1894 lira olarak açıklanmıştı. Bir başka deyişle asgari ücret, TÜİK’in ‘asgari geçim tutarı’ olarak açıkladığı rakamın yüzde 84,6’sına karşılık gelmiş oldu.

‘Asgari’ ücret için en çetin çarpışma

İŞÇİ MEVCUT ENFLASYONU, İŞVEREN İSE HEDEFLENEN ENFLASYONU İSTİYOR
Komisyonda sert tartışmaların yapılacağını gösteren diğer unsur da asgari ücret. İşçi sendikaları, yüzde 24,5’e kadar yükselen enflasyon kadar artış yapılmasını isterken, “Bu ancak eriyen maaşı karşılayacak. Bunun üzerine hedef enflasyon ve refah payı eklenmeli” diyor. İşveren ise “İstihdam ve üretimin devamı için hedeflenen enflasyon kadar artış yapılmalı, devlet işvereni desteklemeli” görüşünü dile getiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...