Tgrt Haber
15 Eylül 2021 15:43

‘Fahiş fiyat’a yasa yolda! Perakende ticaretinde yeni dönem

Enflasyonla mücadelede fahiş fiyatlara savaşta yeni hamle geldi. Yüksek fiyatlar için hükümet düğmeye bastı ve perakende ticarette haksız uygulamaları ortadan kaldıracak yeni bir yasa çalışmalarına başladı. Yasanın Aralık ayında Meclis'e sunulması bekleniyor.

‘Fahiş fiyat’a yasa yolda! Perakende ticaretinde yeni dönem
fahiş fiyat,,gıda fiyatları

Gıda fiyatlarındaki artışın gündemden düşmediği son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla fahiş fiyatlara savaş açıldı. Bu kapsamda denetimler daha da yoğunlaştırılırken, Aralık ayında Meclis’e sunulacak perakende yasası yeniden gündeme geldi.

Yasa ile gıda fiyatlarını düşürmek için perakende ticareti kolaylaştıracak yeni uygulamalar hayata geçirilecek. AB mevzuatı gözetilerek perakende ticarette haksız ticari uygulamaları ortadan kaldıracak, daha iyi işleyen, adil bir tedarik zinciri oluşturulmasına yönelik adımlar da bu yasa ile atılmış olacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, "Binlerce işletmemizin son dönemde gözü ve kulağı Perakende Yasası’nda. Hükümetimizin titizlikle üzerinde çalıştığı "perakende yasası"nın ivedilikle tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

“TÜRKİYE GIDA VE PERAKENDEDE DAHA ŞANSLI”

Dünya gıda fiyatlarının son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ifade eden Düzgün, birçok Avrupa ülkesinde tedarik zincirinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Düzgün, Türkiye'nin özellikle gıda ve perakendede daha şanslı bir konumda olduğunu belirterek, "Üreticimiz, lojistikçimiz, satış mağazalarımız, tedarik zincirini oluşturan tüm halkalarla bu olumsuz süreci başarıyla yönettik. Zor günleri geride bırakıyoruz. Esas önemli olan bugünden itibaren geleceğimizi şekillendirmek." ifadelerini kullandı.

SEKTÖR YASAYI BEKLİYOR

Gıda perakendesinde yaşanan sorunlara değinen Düzgün şöyle konuştu:

"Sektörümüzün tüm taraflarının ortak bir noktada buluşamaması, geleceğe yönelik ortak kararlar alamaması, ortak söylem geliştirememesi nedeniyle son yıllarda hepimiz zor günler yaşadık. Bundan sonraki süreçte ortak hedef ve inançla hareket edemezsek benzer sorunlarla karşılaşmamız kaçınılmaz olacak. Bu nedenle binlerce işletmemizin son dönemde gözü ve kulağı Perakende Yasası’nda. Hükümetimizin titizlikle üzerinde çalıştığı Perakende Yasası'nın ivedilikle tamamlanmasını bekliyoruz. Perakende ticaretinin yasa ile en kısa sürede garanti altına alınmasıyla, işletmecilerimiz, esnaflarımız derin bir nefes alacak, rekabet avantajı kazanacak."

“BU YIL YÜZDE 15 BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Düzgün, ekonomik olumsuzluklarda perakende işletmelerinin sorunun kaynağına inilmeden sorgulandığını ifade ederek, sektördeki olumsuzluklara rağmen işletmecilerin pek çok alanda katma değer oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

Düzgün, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte; ürün fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, shrinkflasyonun (gramaj düşürmenin) sona ermesi, yaşanması muhtemel olan kuraklık nedeniyle üretim ürün temininde, ihracatta gerekli tedbirlerin alınması müşterilerimiz ile bizi karşı karşıya bırakmayacak. Ayrıca yerel yatırımcının, işletmecinin nefes alabilmesi için mağaza açılış kriterlerinin de belirlenmesini talep ediyoruz. Hiçbir kurala tabi olmadan sayısal büyüme odağıyla açılan, her köşe başında birbiri ile köşe kapmaca yarışına giren mağazaların açılış kriterlerinin bir sistem ve kurala bağlanması hem geleneksel kanalda hizmet veren işletmelerimizin ve aynı zamanda yerli ve milli gıda perakendecisi ile üreticisinin geleceği noktasında çok büyük önem arz ediyor. Bu konularda destek bekliyoruz."

CİRO 45 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Yerel zincirlerin 2020 yılında 10 bin kişiye yeni iş kapısı oluşturduğunu belirten Düzgün, "Her yıl istihdamı artırma sözü veriyoruz. Bugüne kadar mahcup olmadık, ne mutlu ki 100 bin kişilik istihdam barajını aştık. Çalışan ailemiz büyümeye hızla devam ediyor. Ciromuz 45 milyar TL'ye ulaştı. Yerel zincirler olarak bu yıl yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz. Tüm paydaşlarımla tek yürek halinde hareket edip, yeni başarı hikayeleri yazacağımıza inancımız tam." değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...