Tgrt Haber
15 Kasım 2021 12:06

‘Güneş’i batmayan ülkeden Türkiye’ye ‘291 milyon dolarlık GES desteği

İngiltere'nin ihracat kredi kuruluşu UK Export Finance (UKEF) bugüne kadarki en büyük garantiyle Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi tesisinin inşasına yardımcı olmak için 291,04 milyon dolar değerinde hükümet desteği sağlayacağını duyurdu.

‘Güneş’i batmayan ülkeden Türkiye’ye ‘291 milyon dolarlık GES desteği
güneş enerjisi,destek,kredi,İngiltere,GES,yatırım

Geçen yıl ve bu yıl ocak-eylül dönemi dahil, devreye giren elektrik santrallerinin neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştu. Eylül sonu itibarıyla 52 bin 669 megavata çıkan yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 53'ü geçti. Bu dönemde rüzgarda kurulu güç 10 bin 167 megavata, güneşte ise 7 bin 534 megavata yükseldi.

Güneş enerjisinde ise kurulu gücün bu yıl sonu itibarıyla 7 bin 750 megavata, 2022'de sonunda ise 8 bin 750 megavata ulaşması planlanıyor.

İNGİLTERE’DEN TÜRKİYE’YE 291 MİLYON DOLAR DESTEK

Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar günden güne artarken enerjide fosil yakıt bağımlılığını azaltacak bir adım daha geldi.

İngiltere'nin ihracat kredi kuruluşu UK Export Finance (UKEF) bugüne kadarki en büyük garantiyle Kalyon Enerji'ye ait Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak projeye 217 milyon sterlinlik kredi garantisi verecek.

 

Ajansın şu ana kadar verdiği en yüksek güneş enerjisi garantisini alan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali tamamlandığında 1,35 gigawattlık kurulu kapasiteye sahip olacak. 2022 sonunda tamamlanması planlanan projede 2 milyon haneye yetecek kadar elektrik üretilecek.

İngiliz Dış Ticaret Bakanı Anne Marie Trevelyan yaptığı açıklamada, "UKEF'in finansman desteği yabancı ülkelerinde yenilenebilir enerjiye yatırım yapmasını teşvik ederken İngiliz şirketlere de yeni pazarlar açılmasını sağlayarak çevreci istihdamla ekonomik düzelmeyi hızlandırıyor," ifadelerini kullandı.

UKEF'ten yapılan açıklamada santralin atmosfere yılda 1,5 milyon ton daha az karbon salınmasını sağlayacağı ve Türkiye'de güneş enerjisinin toplam enerji üretimi içerisindeki payını yüzde 20 artıracağı vurgulandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...