Tgrt Haber
03 Nisan 2015 05:26

11 ayaklı 'Sanayiye destek' paketi açıklandı

Hükümet 11 ayaklı yeni paket açıkladı. 7.5 milyarlık paketle, yatırım ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranı % 6'dan 0'a inecek. Özel sektörde kursiyere asgari ücreti İŞKUR verecek.

11 ayaklı 'Sanayiye destek' paketi açıklandı
istihdam, sanayi, müjde,

Başbakan Ahmet Davutoğlu 6 bakanla birlikte "Daha çok destek, daha çok yatırım, daha çok iş" sloganıyla tanıtılan 'Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni açıkladı. 11 ayaktan oluşan paketle sanayicinin girdi maliyetleri azaltılacak, daha yüksek vergi indirimleri sağlanacak, ileri teknoloji yatırımları teşvik edilecek, İŞKUR'dan eğitim alana asgari ücret desteği sağlanacak.

120 BİN İSTİHDAM
Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarına göre, toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak. Bu konuda 81 ildeki işgücü açığı dikkate alınacak. Başbakan Davutoğlu, "Kararnameyi bugün imzalayacağım" dedi.

VERGİ İNDİRİMİ ARTIRILACAK
Pakete göre yatırımcılara 2015- 2016'daki harcamaları için yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edilecekleri tüm kazançlarına daha yüksek vergi indirimi uygulanacak. Birinci bölgede daha önce hiç indirim uygulanmazken bu kez oran yüzde 50 olarak belirlendi. İkinci bölgede 10 yerine yüzde 55, üçüncü bölgede 20 yerine 60, dördüncü bölgede 30 yerine 65, beşinci bölgede 50 yerine 70, altıncı bölgede de yine 80 vergi indirimi uygulanacak.

İLERİ TEKNOLOJİYE DESTEK
İleri teknoloji yatırımları, öncelikli yatırım sayılıp, beşinci bölge desteklerinden yararlandırılacak. 2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek. 1'inci bölgedeki teşvik oranı yüzde 10'dan 15'e, 2'nci bölgede yüzde 15'ten 20'ye, 3'üncü bölgede yüzde 20'den 25'e, 4'üncü bölgede yüzde 25'ten 30'a, 5'inci bölgede yüzde 30'dan 40'a, 6'ncı bölgede yüzde 35'ten 40'a çıkarıldı. Büyük ölçekli yatırımların teşvikinde de bu yıl sonuna kadar yatırıma başlanılması durumunda 1'inci bölgede yüzde 20'den 25'e; 2'nci bölgede yüzde 25'ten 30'a; 3'üncü bölgede yüzde 30'dan 35'e; 4'üncü bölgede yüzde 35'den 40'a; 5'inci bölgede yüzde 40'tan 50'ye; 6'ncı bölgede yüzde 45'ten 60'a yükseltildi.

KKDF ORANI SIFIRA İNECEK
Paketle, sigorta primi işveren hissesi artırılacak. Buna göre teşvik uygulanmayan ve 1 ve 2'nci bölgelere de 31 Aralık 2015 tarihine kadar başlanılan yatırımlar için teşvik uygulanacak. Başbakan, "Yatırım malları ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun (KKDF) yüzde 6'dan sıfıra indirilecek, sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak" dedi. Mevcut durumda her bir KOBİ için 1.5 milyon TL ve her bir risk grubu için 2 milyon TL olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon TL'ye, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyon TL'ye çıkarıldı. Diğer KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ'ler için 10 yıla, diğer KOBİ'ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ'ler için yüzde 80'e çıkarıldı.

ASGARİ ÜCRET İŞKUR'DAN
Kadın girişimcilerin 5 yıl vadeli, 100 bin TL'ye kadar kredileri için Kredi Garanti Fonu yüzde 85 kefalet sağlayacak. Özel sektör işyerlerinde 6 ay işbaşı eğitim programında çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülecek. Kursiyerler aynı iş kolunda işe alınırsa imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek. Temmuza kadar işbaşı eğitimine başlanırsa ilave 6 ay destek var.

PAKETİN MALİYETİ 7.5 MİLYAR TL
Başbakan Davutoğlu, paketin maliyetinin emeklilere sağlanan imkânlar da dahil edildiğinde 7.5 milyar TL olduğunu söyledi. "Bütçede herhangi bir olumsuzluk yaşanmayacak" diyen Davutoğlu, Kalkınma Bankası'nın da ciddi bir şekilde yeniden yapılanma süreci içine gireceğini belirtti. Başbakan, bu yıl yüzde 4 büyüme hedefine ulaşılacağını da kaydetti.

11 AYAKLI PAKET

Yatırım ve ara mallarının vadeli ithalatında KKDF oranı yüzde 6'dan yüzde 0'a indirilecek.

Tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. Ar-Ge ve tasarım personeli daha esnek çalışacak.

KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek.

Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi sağlanacak.

TÜBİTAK tarafından başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayinde hazırlanan projeler Türkiye Kalkınma Bankası aracılığı ile desteklenecek. Projenin finansmanında özel sektör özkaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlayacak.

KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak.

Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programı'nda (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek.

İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülebilecek.

İşbaşı Eğitim Programı sonrası kursiyerler aynı işkolunda işe alınırsa; imalat sektöründe 42, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...