Tgrt Haber
21 Haziran 2021 12:37

124 ülkeye Türk damgası: 44 milyar dolarlık yatırım

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Yurtdışı Yatırım Anketi’ne göre yurt dışındaki Türklerin yatırımları 2020’de 43,9 milyar dolara ulaştı. 35 milyar dolar ise ciro elde edildi.

124 ülkeye Türk damgası: 44 milyar dolarlık yatırım
yatırım,dolar,ticaret bakanlığı,mehmet muş

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Yurtdışı Yatırım Anketi’ne göre Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin 124 ülkedeki yatırımlarında sermaye pozisyonu 43,9 milyar dolar olurken, Türkiye’de yerleşik yatırımcıların yurt dışı yatırımları ise 35 milyar dolara ulaştı.

Anket sonucuna göre, Türkiye’de yerleşik yatırımcılar yurt dışında 2 bin 118 yatırımda 147 bin 34’ü yabancı toplam 158 bin 66 kişiye istihdam sağladı. Söz konusu yatırımlarla Türkiye’den yapılan ihracatın 6,4 milyar dolar, bu yatırımlardan Türkiye’nin yaptığı ithalatın ise 4,1 milyar dolar olduğu, yurt dışı yatırımların toplam cirolarının ise 35 milyar dolara ulaştığı belirlendi.

GİRİŞİMCİLERE DESTEĞE DEVAM

UNCTAD, OECD, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlara da raporlanan anketin sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Girişimcilerimize dünyanın her köşesinde destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

“Firmalarımız yurt dışı yatırımlarıyla küresel aktörler haline geliyor, dünya pazarlarındaki rekabet güçlerini daha da artırıyorlar” ifadelerini kullanan Bakan Muş, “Bakanlığımızca yapılan ‘Yurtdışı Yatırım Anketi’ sonucuna göre Türk girişimcilerin yurt dışındaki yatırımları 2020 yılında 43,9 milyar dolara ulaştı. Yurt dışındaki Türk yatırımları kanalıyla ihracatımız 2020'de 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşti, yatırımların cirosu 35 milyar doları buldu. Türkiye’yi yurt dışında başarıyla temsil eden tüm girişimcilerimize dünyanın her köşesinde destek olmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

TİCARİ DİPLOMASİ ANAHTARI

Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışı yatırımlarının adres ve iletişim bilgilerini, sektörlerini ve ekonomik büyüklükleri gibi detayları içeren rapor, ikili ve çok taraflı ticari, ekonomik anlaşmaların müzakerelerinde, yurt dışında yatırımları bulunan girişimcilere yönelik politikaların geliştirilmesinde ve yatırımcıların oralarda karşılaştıkları zorlukların aşılmasına yönelik ticaret diplomasisi faaliyetlerinde kullanılıyor. Anket sonuçları UNCTAD, OECD, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlara da raporlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...