Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Temmuz 2022 14:09 - Güncelleme : 05 Temmuz 2022 15:18

17 TL sınırını aşan dolar neden yükseliyor? İslam Memiş yorumladı

Küresel piyasaların gözü kulağı yeniden Fed’de… Yarın 75 baz puanlık faiz artırımı kararının tutanaklarını yayımlayacak. Ardından ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları bekleniyor. Küresel piyasalarda yükselişini devam ettiren dolar iç piyasalarda 17 TL sınır seviyesine yaklaştı. Doğal olarak vatandaş “Dolar daha yükselecek mi?”, “Altın yükseliş trendine mi geçti?” gibi soruların cevabını arıyor. TGRT Haber’de Finans Analisti İslam Memiş, dolar için kritik uyarılarda bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
17 TL sınırını aşan dolar neden yükseliyor? İslam Memiş yorumladı
İslam Memiş,Altın,Dolar,Fed,ECB

Piyasaların göz kulağı Amerikan Merkez Bankası (Fed) tutanakları ve akabinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarında… Öte yandan iç piyasalarda Haziran ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkması doları ve Euro’nun yükselişini hızlandırdı. Bu şartlar altında bir süredir değer kayıpları yaşayan altın, yukarı yönlü harekete geçti, borsada ise düşüşler söz konusu. 19 bin dolara kadar düşen Bitcoin ise yeniden 20 bin doları zorluyor. Vatandaşın gündeminde “Dolar daha yükselecek mi?”, “Altın yükseliş trendine mi geçit?”, “Bitcoin 20 bin doları aşacak mı?” gibi sorular yer alıyor.  Sık sık vatandaşa bu dönemlerde dolar almamalarını söyleyen Finans Analisti İslam Memiş, Merkez Bankalarının piyasalar üzerine etkisi ile ilgili yeni uyarılarda bulundu. 

DOLARDA DÜNYADA DEĞER KAZANIYOR 

Türkiye’nin ekonomi otoriteleri tarafından bir süredir baskı altında tutulmaya çalışılan dolar, yeniden hızlı yükselişine geçti. Doların 17 TL sınırına dayanmasını değerlendiren Memiş, bunun nedenlerini şöyle anlattı: “Dolar endeksi 105 seviyesine çıktı, uluslararası piyasalarda değer kazanıyor. Euro/dolar paritesi değer kaybetmesi ve doların değer kazanması bizim gibi ülkelerde doları yükseltti. Gözlerimiz yarın açıklanacak Fed tutanaklarında ve ECB Başkanının açıklamalarında.” Doların 17 TL’yi geçmesi için Euro/dolar paritesinde sert düşüşlerin devam etmesi gerektiğini belirten Memiş, “Avrupa Merkez Bankası Temmuz’da 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidecek. Geç kalınan bir hamle. Daha önceden yapması gerekiyordu. Dolar 17 TL üzerine ataklar gerçekleştirse bile yatırım seviyesinde olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. 

ENERJİ KRİZİ EYLÜL’DE START VERİR 

Dünyada enerji krizi kapıda. Doğalgazda Rusya’ya bağımlı olan Almanya, oda sıcaklığının 18 derecede tutulması ve sıcak su kısıtlaması gibi çeşitli kararlar almaya başladı bile. Memiş, Eylül ayı itibariyle enerji krizi ve küresel finansal piyasalarda yukarı yönlü hareketler olacağını söyleyerek “Rusya’ya yaptırımların devam etmesi durumunda özellikle kış aylarında Rusya gıda ve enerji tarafında kozlarını şüphesiz kullanacaktır” dedi. 

ALTINDA 2020-2021 SENARYOSUNU GÖREBİLİRİZ 

Covid-19 dünyada yeniden yükselişe geçmiş durumda… Önümüzdeki kış kapanmalar yeniden dünyada gündeme gelebilir. Peki bu durum piyasaları nasıl etkileyecek? Pandeminin özellikle Çin’i etkilemesinin piyasalar üzerine derin etkileri olacağına dikkat çeken Memiş, “Emtia miktarında daralma ile birlikte 2021 ve 2020 yılında gördüğümüz senaryoyu tekrar görmemiz yüksek” dedi. 

DOLAR 17 LİRA ÜZERİNE ÇIKARSA 

Memiş, beklenen yeni ekonomik paket ile ilgili şu anda bir emare olmadığını ancak mutlaka hayata geçirileceğini söyledi. Kur ataklarının 17 lira seviyesinin üzerine çıkması durumunda zaman zaman yeni paketler açıklanabileceğini belirten Memiş, şöyle devam etti:

“Dünyada resesyon fiyatlaması var. Resesyon fiyatlamasıyla birlikte yeniden bozulmalar gündeme gelebilir.”

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...