Tgrt Haber
30 Ekim 2015 12:09

18 Yaş altındaki 23 milyon kişiye bireysel emeklilik

Yeni hazırlanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Yönetmelik Taslağı, 18 yaş altındakiler için bireysel emeklilik hesabı açılabilmesini öngörüyor.

18 Yaş altındaki 23 milyon kişiye bireysel emeklilik
ABD,CEO,AvivaSA,Britanya,İngiltere,Hayat Sigortası,Bireysel emeklilik

Bu yaş grubunda yaklaşık 23 milyon kişi olduğunu hatırlatan AvivaSA CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, taslağın yürürlüğe girmesiyle çocuklarda ve gençlerde tasarruf bilincinin gelişeceğini, bu durumun da Türkiye’nin tasarruf açığının daraltılmasına katkı sağlayacağını söyledi.
18 yaş altındakiler için Bireysel emeklilik hesabı açılabilmesin önünü açması beklenen yeni Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı sayesinde yüksek oranlarda katkı payı ödemek isteyen ancak en fazla brüt asgari ücret üzerinden devlet katkısı alabilenler, aile üyeleri için ayrı hesap açarak devlet katkısından daha fazla faydalanabilecek.
Çocuk sahibi olmanın tüketimi artırdığına vurgu yapan ancak ailelerin çocukları doğduktan sonra tasarruf ihtiyaçlarının da arttığını belirten Kurdaş, çocuk sahibi olan ailelerin hemen bir tasarruf hesabı açtıklarını ya da Hayat Sigortası başlattıklarını ve düzenli olarak kenara belli bir miktar para ayırdıklarını ifade etti.
‘İngiltere vergi almıyor’
Gelişmiş ülkelerde Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı’na ilişkin iyi örneklerin de bulunduğunu belirten Kurdaş, “Britanya’da 2005 Ocak ayında başlatılan Child Trust Fund (CTF) isimli program ile devlet tasarruf sahibine destek veriyor. CTF; bireylerin tasarrufun ve yatırımın faydalarını anlamalarına yardımcı olurken mali eğitimlerine katkı sağlıyor. Bu sayede ebeveynler ve çocuklar tasarruf alışkanlığı ediniyor ve tüm çocuklar yetişkin hayatına maddi birikimle başlıyor. 18 yaşından önce fondaki paraların çekilemediği sistemde, 18 yaş sonrasında çekilen miktarlar da vergiden muaf tutuluyor” dedi.
‘Her dolara teşvik veriyor’
ABD’nin ise tüm gelir düzeylerinden ailelere, çocuklarının ve akrabalarının yükseköğretime devamı için bir kenarda para biriktirmelerinde yardımcı olmasını sağlayan Şartlı Okul Ödeme Planları’nı hayata geçirdiğini ifade eden Kurdaş, “Tasarrufu özendirmek amacıyla ABD’de başka önlemler de alındı. Örneğin, çalışmayan eş için oluşturulan, çocukların eğitimi için kurulan fonların kazancından vergi alınmadı. Para yönetimini öğrenmek için, orta öğrenim sınıflarında yatırım ve tasarruf kulüpleri kurulması özendirildi ve öğrencilerin biriktirdiği her ABD dolarına, değişik miktarlarda teşvik verildi. Tasarrufu teşvik açısından Türkiye’nin çok yol kat etmesi gerekiyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...