Tgrt Haber
13 Mart 2015 09:29

200 bin kişiye iş imkanı

Toplum yararına olan işlerde çalışacak 200 bin kişiye iş sağlanacak. İşverenin maliyetleri azaltılacak, ara malı ithalatında KKDF kalkacak

200 bin kişiye iş imkanı
iş imkanı,yeni paket,başbakan,

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ekonomi kurmayları ile yaptığı zirvenin ardından büyüme için düğmeye basıldı. İstihdamdan krediye, yatırımdan üretime pek çok alanda yapılacak düzenlemeleri içeren yeni ekonomi paketinin Başbakan tarafından açıklanması bekleniyor. Pakete göre, prim ve vergi indirimi getiren süper teşviklerin süresi bir yıl daha uzatılacak. Konuya ilişkin düzenleme Bakanlar Kurulu'na hızlı bir şekilde sunuldu. Birinci bölgede yatırım yapanlara 2, altıncı bölgede yatırım yapanlara da 10 yıl olarak kademeli sigorta primi işveren hissesi desteği bir yıl daha devam edecek. Aralık ayında süresi dolan vergi teşviklerinde de yatırıma katkı oranı yüzde 50'ye kadar çıkacak. 
TOPLUM YARARINA OLAN İŞLER 
Ağaç dikimi, çevre temizliği, kamusal alanın yenilenmesi, restorasyon, ağaçlandırma, park düzenlemeleri başta olmak üzere toplum yararına yapılan işlere 200 bin kişi alınacak. Çalışma Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı istihdam paketinin de seçimden önce çıkarılması hedefleniyor. Hiçbir geliri olmayan, sosyal yardım almayanlar için açık işler etkinleştiriliyor. Avrupa'daki gibi iki-üç saatlik işlerin yaygınlaşması sağlanacak. 
KOBİ'YE YATIRIM DESTEĞİ 
Paketin yatırım ayağında önemli düzenlemeler yer alıyor. Büyük sanayi yatırımları teşvik edilecek, imalat sanayisini güçlendirecek finansman desteği verilecek. İstihdam teşviki sağlanarak sanayicinin maliyeti indirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanılan pakette işçilik maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor. 
BÖLGELERE GÖRE KREDİ 
Yeni paketle, kamu bankaları da devreye sokulacak. Bankaların, özellikle geri kalmış yörelerde düşük faizle kredi verecek. Özel finansman kuruluşları teşvik edilerek yeni destekler sağlanacak. Kamu bankalarının Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki işletmelere daha fazla kaynak aktarması sağlanacak. Ticari kredilerde faiz sübvansiyonu getirilirken, ihracata dayalı ara malı ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kaldırılıyor. Meclis'e sunulan Torba Yasa'nın çıkmasının ardından sermaye artırımına vergi kolaylığı getiren düzenlemeler de yürürlüğe girecek. 
ÇİFTÇİYE 1.2 MİLYARLIK DESTEK
Tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında çiftçi ve üreticiler için 1.2 milyar liralık ödenek serbest bırakıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçiye desteğin süreceğini belirtirken, Maliye tarımsal destekleme bütçesinde yer alan 1 milyar 262 milyon liralık ödeneği serbest bıraktı. Tarımsal destekler için 862 milyon lira, fark ödemesi destekleri için 155 milyon lira, hayvancılık destekleri için 55 milyon lira, tarım sigortaları için 150 milyon lira, çay budama masrafları için 10 milyon lira, kırsal kalkınma destekleri için 15 milyon lira ödeme yapılacak. Diğer tarımsal amaçlı destekler için kullanılmak üzere serbest bırakılan ödenek miktarı da 15 milyon lira olacak, bu tutar, sertifikalı tohum kullanım desteği ödemelerinde kullanılacak.
MİLLİ GELİR REVİZE
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milli gelir hesabında yapılacak revizyonun 2016'da tamamlanacağını söyledi. Yılmaz, "İnanıyorum ki milli gelirimiz bugün göründüğünden daha yüksek" dedi. Para politikalarını dünyadaki çalkantılar sonrasında büyümeye destek olacak şekilde devam ettireceklerini anlatan Yılmaz, "Dolardaki artışın enflasyon açısından bir miktar olumsuz etkileri olabilir ama petrol fiyatlarındaki düşüşün olumlu yansımaları var. Enflasyon hedefini rahatlıkla tutturabileceğimize inanıyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...