Tgrt Haber
19 Haziran 2021 13:10

Yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek? İşte 2021 KYK ve vergi borcu yapılandırmasında son bilgiler

KYK ve vergi borcu yapılandırmasına dair karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre KYK borçları ve vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek. Peki, yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek? KYK borç yapılandırması başvurusu nereden, nasıl yapılır? Yeniden yapılandırma hangi borçları kapsıyor? Yeniden yapılandırmaya kimler başvurabilir?

Yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek? İşte 2021 KYK ve vergi borcu yapılandırmasında son bilgiler
Yeniden yapılandırma,yapılandırma borçları,KYK vergi borcu,Hazine ve Maliye Bakanlığı,yeniden yapılandırma başvurusu

Vergi borcu yapılandırması, vergi tahsilatlarının azalması ve bütçe açığının kontrolden çıkması nedeniyle yürürlüğe koyuldu. Bu kapsamda Resmi Gazete’de yayımlanan vergi borcu yapılandırmasına ilişkin detaylar merak ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarfından, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek? KYK borç yapılandırması başvurusu nereden, nasıl yapılır? Yeniden yapılandırma hangi borçları kapsıyor? Yeniden yapılandırmaya kimler başvurabilir?

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Borç yapılandırması için vatandaşlar, başvurularını Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapacak. Vatandaşlar, e-Devlet ile girişlerini yaptıktan sonra sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru işlemlerini yapabilecek.

Bunun haricinde vergi dairelerine giderek şahsen başvuru yapılabilir. Ödemeleri de kredi kartıyla veya havale ile yapabilirsiniz.

Yeniden yapılandırma başvurusu ne zaman bitecek? İşte 2021 KYK ve vergi borcu yapılandırmasında son bilgiler

Vergi borcu yapılandırma başvurusu için BURAYA tıklayın.

YENİDEN YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN BİTECEK?

Yeniden yapılandırma başvuruları için son gün 31 Ağustos 2021 tarihi olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, il özel idarelerine, belediyelere olan borçlar için ilk taksitin 30 Eylül 2021 tarihine kadar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı borçlar için ise ilk taksitin 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Kanuna göre, düzenlemenin uygulanmasında kullanılacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun her ay için belirlediği 31 Aralık 2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren aylık yüzde 0,35 oranını ifade edecek.

Söz konusu yapılandırmadan faydalananlar, ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde ödeyebilecek.

YENİDEN YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 30 Nisan 2021 ve öncesinde beyana dayanan vergilerde verilmesi gereken beyannamelerin vergi, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları, 2021 yılı için 30 Nisan 2021 tarihine kadar tahakkuk eden vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, gecikme cezaları, idari para cezaları, SGK tarafından tahakkuk ettiği halde ödenmemiş, sigorta primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezaları belediyelerin amme alacakları kapsayacak.

Belediyelerin su, atık su ve katı atık ücretleri, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırılabiliyor.

Motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni tanınacak.

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yürürlüğe giren düzenlemeyle dikkate alınmayacak.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...