Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Haziran 2021 17:42

2021 Temmuz zammı ne zaman açıklanacak? Emekli ve memur zammı!

Milyonlarca emekli ve memura ilk altı aylık enflasyon oranına göre zam yapılacak. Temmuz ayında yapılacak zammı bekleyen memur ve emekliler, 2021 Temmuz zammı ne zaman açıklanacak, “Temmuz zammı oranı ne kadar olacak, Haziran enflasyon verisi ne zaman açıklanacak?” gibi soruların cevabını arıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklayacağı veriler merak konusu oldu. Temmuz ayı emekli ve memur zammı ile ilgili detayları derledik.

2021 Temmuz zammı ne zaman açıklanacak? Emekli ve memur zammı!
Enflasyon oranları,Emekli zammı,Memurlara zam,TÜİK,Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası,Enflasyon

Ocak-Mayıs enflasyonu yüzde 6.39 olarak açıklandı. Geriye kalan haziran ayı oranının açıklanmasıyla temmuz ayında emekli ve memurlara yapılan zam oranı da netleşecek. Haziran ayının enflasyon oranı 5 Temmuz’da açıklanacak. Bu kapsamda haziran ayı enflasyon oranı ile ilgili tahminler yürütülmeye devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) dün açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 1.21 olarak belirtildi.

Bu tahmin doğrultusunda ilk 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.67 olacağı bekleniyor.

Memur ve emekliler, 5 Temmuz’da ilk altı aylık enflasyon oranının belli olmasıyla Temmuz ayında zamlı ödemelerini alabilecekler.

Ocak zammı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 8.36, memurlar ve memur emeklilerinde ise yüzde 7.33 olarak belli olmuştu. Açıklanan son enflasyon verilerine göre SSK ve Bağkur emeklisi şimdiden yüzde 5.46’lık zammı garantilemiş durumda. Haziranda enflasyon değişiklik olmasa da en düşük memur emekli maaşı 3.214 lira olacak.

5 AYIN ENFLASYON ORANLARI

Ay ay enflasyon oranları şu şekilde; ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08, nisan ayında yüzde 1.68 artan enflasyon mayısta ise 0.89 olarak gerçekleşti.

Salgın nedeniyle oluşan tedarik sıkıntısı, emtia fiyatlarının global arenada artması ve maliyet artışları talep tarafındaki güçlü seyir; enflasyondaki yükselişin sürmesinde en büyük etkenler oldu.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN MAAŞI BELLİ OLDU

5 Temmuz tarihinde açıklanacak haziran enflasyonunun sıfır çıkması halinde bile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına yüzde 6.39 zam yapılacağı kesinleşti. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 3.39 fark alacak.

Memur ve memur emeklilerinin de yüzde 3'lük toplu sözleşme zamma ilaveten alacağı enflasyon farkı 4.66'ya ulaşabilir. Kesin rakamlar ise haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla belli olacak.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Mart 2020'de çıkan yasa ile en düşük emekli aylığı 1.500 lira olmuştu. Yani bu maaşın altında zam alan emekli bulunmuyor. Emeklinin dul ve yetimi ise hissesi oranında maaş alıyor. Zamlar da hisse oranında artış gösteriyor. İlk 6 ayda enflasyon bu oranda kalırsa en düşük Bağkur'lu esnaf emekli maaşı 1.763 liradan yükselecek. En düşük çiftçi emeklisi aylığı ise 1.662 liradan 1768 liraya yükselecek. Son 5 ayda oluşan yüzde 6.39'luk kümülatif enflasyonla şimdiden en düşük esnaf emekli maaşı 1.763 liradan 1.876 liraya yükselecek. 2000 yılından önce emekli olan SSK'lının en düşük maaşı ocak ayında 2.420 liraydı. Geri kalan aylarda enflasyon sıfır bile çıksa, bu maaş 2.575 liraya çıkacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...