Tgrt Haber
17 Ekim 2021 14:56

2022 asgari ücret ne kadar? Ak Parti'den 4 bin lira sinyali!

Önümüzdeki ay başlayacak olan asgari ücret görüşmeleri hakkında Ak Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan açıklama yaptı. Asgari ücret; işsizlik maaşı, AGİ desteği, kısa çalışma ödeneği gibi ödemelerin ve borçların miktarını belirlediği için milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor. Vatandaşlar 2022 yılı asgari ücret ne kadar olacak diye merak ediyor. Peki 2022 asgari ücret zammı ne kadar? Asgari ücret ne zaman belli olacak? AGİ nasıl hesaplanır?

2022 asgari ücret ne kadar? Ak Parti'den 4 bin lira sinyali!
asgari ücret,asgari ücret zammı,zam,2022 asgari ücret

Asgari ücret için milyonalarca çalışanın heyecanlı bekleyişi devam ediyor. Vatandaşlar aralık ayında başlayacak asgari ücret çalışmaları için beklerken AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan konuyla ilgili açıklama yaptı. Milyonlarca çalışan ''2022 asgari ücret ne kadar olacak?'' sorusuna odaklandı. İşte asgari ücret zammı ve 2022 asgari ücret ile ilgili bilmeniz gerekenler.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2022 asgari ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Aralık ayı itibari ile başlayacak görüşmeler öncesinde çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. Vatandaşlar asgari ücret zammı hakkında araştırma yapıyor.  İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon 2022 asgari ücrete yıl sonunda yapılan görüşmeler ile karar verecek. 4 kez yapılan toplantı sonrası asgari ücret netlik kazanacak. 2021 yılı asgari ücret için görüşmeler 4 Aralık tarihinde başlamıştı.

Asgari ücret için çalışmalara sayılı günler kala pazarlık öncesi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay açıklama yaptı. Asgari ücretin işçilerin kabul edeceği bir seviyeye ulaşması gerektiğinin altını çizen Atalay, işçileri sevindirecek her türlü anlaşmaya hazır olduklarını belirtti. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan asgari ücret zammı ile ilgili olarak konuştu. Arslan pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiğini belirtti. Konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep edeceklerini duyurdu.

Geçtiğimiz cuma Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı. Tahminlere göre yıl sonu enflasyonun yüzde 16 seviyelerinden olması bekleniyor. civarında olacağı tahmin ediliyor. Böylece daha önceki yıllarda yapılan asgari ücret zammı hesaplamaları örnek alındığında asgari ücret artışı 5-6 puan üzerinde olacağını tahmin edebiliriz. Bu durum asgari ücret artışının yüzde 22 civarında olacağını ortaya koyuyor. Bu artış oranına göre 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL'ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkacağını tahmin ediliyor. Net asgari ücretin 3.250 TL ile 3.500 TL aralığında olması bekleniyor.  Asgari ücret zammı çalışanların eş ve çocuk durumuna göre aldıkları asgari ücreti, işsizlik maaşını, AGİ ve kısa çalışma ödeneği gibi tüm ödemeler üzerinde etkili olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammı ile ilgili çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi için çalışacaklarını ifade etti.

2022 asgari ücret ne kadar? Ak Parti'den 4 bin lira sinyali!

AK PARTİ'DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Geçen hafta katıldığı bir televziyon prgramında ''Asgari ücret düzenlemesi vatandaşın yüzünü güldürecek'' açıklamasını yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan bugün TGRT Haber Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye programında asgari ücret açıklaması yaptı. Cahit Özkan 2022 yılı asgari ücretin 4 bin TL olacağını ifade etti. 

BAKAN BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Bakan Bilgin, geçtiğimiz günlerde asgari ücret ve 3600 ek gösterge ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Bakan Bilgin "İşçilerimizi koruyan asgari ücret meselesini gündemden çıkartacak çalışma içindeyiz" demişti. Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge ile ilgili ''3600 vaat olmaktan çıktı. Toplu Sözleşme metnine koyduk. Onu biz uygulamak zorundayız. Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk'' ifadelerini kullandı. Bilgin aynı zamanda, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz" dedi.

TİSK Yönetim Kurulu, çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareketle tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yıl sonunun gelmesiyle yeni ‘asgari ücret’ de merak konusu oldu. Çalışanın enflasyona ezdirilmeyeceğini açıklayan hükûmetten sonra iş veren tarafı da ‘tüm tarafların refahının korunacağı’ değerlendirmesini yaptı.

ASGARİ ÜCRET NASIL HESAPLANIR?

Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım başladı.  Vatandaşlar asgari ücret zammı nasıl hesaplanıyor diye araştırma yapmaya başladı. Yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2021 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret 2022 yılı hesaplamaları devam ederken akıllara ''2021 yılı asgari ücret ne kadar?'' sorusu geldi. Asgari ücret için yüzde 21,56'lık artış yapıldı. 2021'de asgari ücret brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Asgari ücret evlilik ve çocuk sayısına göre farklılık gösterir. İşte 2021 yılı asgari ücret miktarı: 

  • Bekar ve Çocuksuz 2.825 TL
  • Evli ve Eşi Çalışmayan 2.879 TL
  • Evli,Eşi Çalışmayan +1 Çocuklu 2.919 TL
  • Evli,Eşi Çalışmayan +2 Çocuklu 2.960 TL
  • Evli,Eşi Çalışmayan +3 Çocuklu 3.013 TL

2022 asgari ücret ne kadar? Ak Parti'den 4 bin lira sinyali!

AGİ NEDİR? AGİ NASIL HESAPLANIR? 

AGİ; Asgari Geçim İndirimi anlamına gelir. Çalışanların kendileri dışında bakmakla yükümlü oldukları kişiler için verilen aile indirimidir. AGİ miktarı işçinin medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişir. AGİ ödemesi aylık olarak yapılır. Brüt maaş üzerinden hesaplanır. Asgari ücret ile AGİ ödemesi de araştırılmaya başlandı. İşte 2021 AGİ tablosu:

  • Bekar 268,31TL
  • Evli eşi çalışmayan 321,98 TL
  • Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 362,22 TL
  • Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 402,47 TL
  • Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 456,13 TL
  • Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 456,13 TL
  • Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 456,13 TL
  • Evli eşi çalışan 268,31 TL
  • Evli eşi çalışan 1 çocuklu 308,55 TL
  • Evli eşi çalışan 2 çocuklu 348,80 TL
  • Evli eşi çalışan 3 çocuklu 402,47 TL
  • Evli eşi çalışan 4 çocuklu 429,30 TL
  • Evli eşi çalışan 5 çocuklu 456,13 TL

2022 asgari ücret zammı ne kadar? Asgari ücret ne zaman belli olacak? Asgari ücret nasıl hesaplanır? AGİ nedir? sorularını cevapladık. Siz de 2022 asgari ücret zammı hakkında görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...