Buğday alım fiyatları, tüm dönemlerin en çok takip edilen konuları arasında yer alırken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılacak resmi açıklama da merakla bekleniyor. Yapılacak açıklama ile belli olacak buğday alım fiyatları ile çiftçiden alınan buğdayda taban fiyatı belli olacak. Merak edilen resmi açıklama öncesinde ise konu hakkında yoğun araştırmalar devam ediyor. Peki TMO buğday alım fiyatları belli oldu mu? 2022 TMO buğday alım fiyatları ne kadar olacak? Detaylar haberimizde…
Milyonlarca çiftçinin yakından takip ettiği buğday alım fiyatları ve çiftçiden alınacak buğday taban fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılacak olan resmi açıklama sonrasında belli olacak. Fakat henüz beklenen açıklama gelmedi. TMO tarafından buğday alım fiyatları üzerine yapılacak olan resmi açıklamanın 1 ay içerisinde yapılması bekleniyor.
Diğer taraftan hasadın da başlaması ile birlikte buğday ve arpa fiyatlarının düşüşe geçeceği bekleniyordu. Fakat geçtiğimiz hafta beklenenin aksine buğday fiyatlarında artış görüldü. Ticaret Borsalarında ve TÜRİB’de emeklilik buğday fiyatları ortalama tonda 300 ila 400 lira artış gösterdi. Makarnalık buğday fiyatlarında da bu artış 300-400 lira olarak görülürken, arpa fiyatları ise 150 ila 300 lira artış gösteriyor. Mısır fiyatları 200 lira, yulaf fiyatları ise 400 lira artmış durumda.
Hububatta tüm ürünlerin fiyatlarında artış gerçekleşmesinin ardından TMO’nun alım fiyatlarında alacağı karar üzerine meraklar gün geçtikçe artmaya başladı. Fiyatların yukarı yönlü seyredeceği öngörülürken, yurt dışı piyasalar da yakından takip edilen konular arasında yerini aldı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılacak olan açıklama merakla beklenirken, Edirne’de merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarının başkanları, buğday alım fiyatları ile ilgili görüşmek üzere İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yaptı. Edirne Ziraat Odası’nda gerçekleşen toplantının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, toplantıda alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için buğday taban fiyatlarının en az 8,5 lira olması gerektiğini belirten Darcan, fiyatların belirlenirken kuru tarım bölgelerinde verimin yüksek olmayacağının da göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. Hüseyin Darcan, “Hububat taban fiyatı belirlenirken, girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak en az kilosu 8,5 lira civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuşarak çiftçinin tarımda tutmanın öncelikli hedef olması gerektiğini vurguladı.
Fakir 2 Haziran 2022 15:43
Tmo yetkilileri başka ülkenin harmanını mı bekliyor da fiyatları açıklamıyor