Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Aralık 2014 11:20

218 milyon liralık unutkanlık

Şans oyunlarında son 5 yılda 218 milyon lira tutarında ikramiye, dikkatsizlik veya unutkanlık nedeniyle sahiplerince alınmadı.

218 milyon liralık unutkanlık
şans oyunları,para,unutkanlık,ikramiye,

Şans Oyunlarına para yatıranların biletlere ya da oyun kuponlarına dikkatli bakmaması, onları bir kenara atması veya ikramiyeyi az bulup tahsil etmemesi nedeniyle her yıl milyonlarca lira tutarında ikramiye, bu oyunları düzenleyen kuruluşlarda kalıyor.
AA muhabirinin Milli Piyango İdaresi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, vatandaşın Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünden geçen yıl tahsil etmediği ikramiye tutarı 44 milyon 513 bin 350 lira olarak belirlendi. Bunun 17,1 milyon lirasını Piyango, 9,4 milyon lirasını Sayısal Loto, 8,6 milyon lirasını Süper Loto ikramiyeleri oluşturdu. On Numara'da alınmayan ikramiye tutarı 5 milyon lira, Şans Topu'nda 3,8 milyon lira, Hemen Kazan'da da 525 bin lira oldu.
En fazla dalgınlık piyango biletlerinde
Şans oyunlarında en fazla dalgınlık, piyango biletlerinde yaşanıyor. 2008 yılında 12 milyon 286 bin lira olan tahsil edilmeyen piyango ikramiyesi tutarı, geçen yıl 17 milyon 95 bin lirayı aştı. Umudunu piyango biletlerine bağlayanlar son 5 yılda toplam 93 milyon 581 bin liralık ikramiyeyi almadı.
Sayısal Loto, Piyango'dan sonra vatandaşın en fazla dikkatsiz davrandığı şans oyunu oldu. 5 yıllık süreçte Sayısal Loto'da ikramiye kazananlar, 49 milyon 470 bin lirayı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün kasasına bıraktı. Söz konusu dönemde dikkatsizlik ve ihmal sonucu tahsil edilmeyen ikramiye tutarı, Şans Topu'nda 19 milyon 897 bin lira, Süper Loto'da 31 milyon 640 bin lira, On Numara'da 20 milyon 792 bin lira olarak kayıtlara geçti.
Hemen Kazan bileti alanlar bile 5 yıllık dönemde kazandıkları 2 milyon 788 bin liralık ikramiyeyi almadı. Böylece şans oyunlarında son 5 yılda toplam 218 milyon lira tutarında ikramiyenin, dikkatsizlik veya unutkanlık nedeniyle sahiplerince alınmadığı belirlendi.
Zaman aşımı süresi 1 yıl
Milli Piyango biletlerinde ikramiyelerin alınması için talihlilere 1 yıllık süre tanınıyor. 1 yıl içinde tahsil edilmeyen ikramiyeler, kamu payına otomatik olarak dahil oluyor. Bu kapsamda ikramiyeler Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına gönderiliyor. İlgili yasaya göre de Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek konuluyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yıllık bütçesine ödenek ayrılırken de bu paylar dikkate alınıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...