Tgrt Haber
22 Haziran 2022 14:20 - Güncelleme : 22 Haziran 2022 15:06

Dolar zirveye yakın: Kritik açıklama öncesi kur hareketi ivme kazandı

Fed Başkanı Powell’ın kongre konuşması öncesi dolar tüm dünyada atakta. Dolar TL kuru, son 6 ayın en yüksek seviyesine yakın seyrederken tüm dikkatler 16:30’da yapılacak konuşmaya kilitlendi. Öte yandan bugün mesai saatinin bitiminde doları frenleyen GES için de talep toplama sona eriyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Dolar zirveye yakın: Kritik açıklama öncesi kur hareketi ivme kazandı
dolar

Para piyasaları Powell’ın Kongre’deki sunumunda enflasyonla ilgili sert açıklamalar yapacağı öngörüsüyle fiyatlama yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası Federal Reserve (Fed) Başkanı Jerome Powell bugün saat 16:30’da kongreye para politikasına ilişkin Fed raporunu sunacak. Başkan Powell konuşmasında resesyon kaygısı yaşayan piyasalar ve iş dünyasını rahatlatan açıklamalara yönlenebilir.

Gelişme öncesi başkandan 41 yılın zirvesindeki enflasyona karşı şahin önlemlerin seyrini aktarması beklenirken doların küresel değeri yükseliyor.

DOLAR TÜM DÜNYADA YÜKSELİYOR

Batının 6 büyük para biriminin ABD Dolarına karşı değerlemesini ölçen dolar endeksinde bugün grafik kuzey yönünde ilerliyor. Euro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni, Kanada Doları, İsviçre Frangı ve İsveç Kronu’ndan oluşan sepetteki yükseliş ve düşüşler doların küresel değerini ortaya koyuyor.

Sterlin’de bugün açıklanan yüksek İngiltere enflasyonu verilerinden sonra düşüş yaşanırken Yen’deki tarihi düşük seviyeler ile hızlanan grafik bugün Türkiye saatiyle sabah 10:00’a doğru 2002’den beri en yüksek seviye olan 105,565 seviyesine doğru hareket etti. 104,71 seviyesine kadar yükselen dolar endeksi daha sonra sınırlı gerilemeye girdi.

Bu yıl dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olan Rus rublesiyse dolar karşısında 53,07 seviyesini geçerek 7 yılın en yüksek pozisyonuna ulaştı.

DOLAR TL KURU SON 6 AYIN EN YÜKSEĞİNE YAKIN

Dolar TL kuru da benzer şekilde konuşma öncesi dalgalı ilerliyor. Piyasa öncesinde 17,37 TL seviyelerine kadar tırmanan dolar, piyasaların açılmasıyla ivmesinin azaltırken 17,36 TL ve 17,35 TL seviyelerini yokluyor.

20 Aralık 2021’de Kur Korumalı Mevduat sisteminin ilanına kadar 18.25 TL’ye kadar yükselen dolar kuru son zamanlarda son 6 ayın en yüksek noktasını sık sık yeniliyor.

Son olarak çıkartılan Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) ile yatırımların Türk Lirasına yönlendirilmesiyle hızı azalan dolar bugün Fed başkanı Powell’ın açıklaması öncesi son 6 ayın en yüksek seviyelerine yakın hareket ediyor.

Öte yandan GES’te bugün talep toplama süresinin sonuna gelindi.

CANLI DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...