Tgrt Haber
25 Ekim 2021 09:20

25 Ekim euro ve dolar kaç TL? 10 büyükelçi kararı ardından dolar fiyatı

Eylül ayından bu yana rekorunu sık sık tazeleyen dolar fiyatı dün tarihi zirvesini tekrar yeniledi. Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından dolar sert yükselişe geçerek 9,85 seviyelerine dayandı. 10 ülkenin büyükelçiliğinden yapılan geri adım niteliğindeki açıklamanın ardından dolar fiyatı merak konusu oldu. Peki 25 Ekim dolar kaç TL? Bugün euro kaç TL? Dolar 10 TL olur mu?

25 Ekim euro ve dolar kaç TL? 10 büyükelçi kararı ardından dolar fiyatı
dolar,dolar fiyatı,dolar kaç TL

Merkez Bankası ekim ayı faiz kararı açıklandı. TCMB politika faizinde 200 baz indirime gitti. Böylece eylül ayından yüzde 18’e indirilen faiz yüzde 16 oldu. Faiz indirimin ardından dolar sert yükselişe geçerek rekor kırdı. Piyasaları ve dolar fiyatını etkileyen bir diğer gündem maddesi ise 10 büyük elçinin ''istenmeyen adam'' ilan edilme ihtimali oldu. Geçtiğimiz haftayı yükselişle bitiren dolar fiyatı haftanın ilk işlem gününde yatay seyrediyor. İşte euro ve dolar fiyatı ile ilgili gelişmeler.  

25 EKİM DOLAR KAÇ TL?  

Dolar uluslararası piyasada değer kaybetmesine rağmen TL karşında yükselişine devam ediyor. Geçtiğimi hafta Avrupa piyasalarında getiri sağlayan dövizler arasında geriye düşen dolar dün TL karşısında yeni bir rekor kırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizlerde 200 baz puan indirim yapmasının ardından dolar 9,48 TL seviyelere çıktı. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye'nin gri listeye alınması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilere dair sert açıklamaları gerilimi tırmandırırken aynı zamanda dolar/TL ibresini de yukarıya taşıdı.  

Dolar gece saatlerinden 9,84 TL seviyelerine çıkarken haftanın ilk işlem günü 25 Ekim Pazartesi sabah saatlerinde dolar fiyatı 9,74 TL seviyelerinden işlem gördü.  

10 BÜYÜKELÇİ GERİ ADIM ATTI! DOLAR KAÇ TL? 

10 büyükelçinin ortak yayınladığı Osman Kavala bildirisi ile başlayan istenmeyen adam krizinde ABD'den ilk açıklama geldi. ABD büyükelçiliği Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Viyana Anlaşması 41.maddeye bağlı olduklarını belirtti. ABD'nin ardından diğer ülkelerde tek tek geri adım attı. Bunun üzerine dolar fiyatı merak konusu oldu. Kur 10 ülkenin büyükelçisinin geri adım açıklamasının ardından 23 kuruş geri çekilecek 9,61 seviyelerine gerildi. Euro da aynı dakikalarda 11,16 seviyesinden işlem görüyor.

EURO KAÇ TL?  

Dolar rekorlarına ek olarak euro da TL karşısından yükselişe geçti. Haftanın ilk işlem gününde euro 11,36 seviyelerinden işlem görüyor.  

IFF BAŞEKONOMİSTİNDEN TL/DOLAR YORUMU  

Dolar fiyatı Çin’den gelen haberlerin ardından yükselişe geçerek rekor kırdı. Dolar fiyatı hakkında değerlendirme yapan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, son dönemde Türk lirası hakkında yapılan yorumları "gevezelik" olarak nitelendirdi. Brooks dolar/TL'nin sonsuza yükseleceği fikrinin saçmalık olduğunun altını çizdi. Başekonomist 13 haftalık hareketli ortalamada döviz mevduatına akışlar yatay seyrettiğini vurguladı.  

Brooks, sosyal medya hesabından Türk bankalarının ve şirketlerinin orta ve uzun vadeli borç çevirme oranlarına ilişkin yaptığı grafikli paylaşım yaptı.  Türk lirasındaki son değer kaybı, Türkiye'de finansal istikrar riski hakkında soru işaretlerine yol açtı. Türkiye'nin finansal sektörü ve özel sektörünün, şu anda yaşanandan daha büyük bir şok olan Ağustos 2018'deki ani duruştan başarıyla çıktığını vurgulamak istiyoruz. Türkiye'deki şirketler bunu makul yenileme oranlarıyla atlattı. Şimdi yine yapacaklar açıklamalarında bulundu.  

25 Ekim euro ve dolar kaç TL? 10 büyükelçi kararı ardından dolar fiyatı

DOLAR ZİRVEDEN İNECEK  

ABD dolarının önde gelen para birimleri karşısında değerinin artmasının ardından DoubLine Capital Başkanı Jeffrey Gundlach, ABD Doları'nın değerinin tepe noktasını gördüğünü ve ABD Doları'nın buradan ineceğine dikkat çekti. CNBC'ye yaptığı açıklamada, ABD'de enflasyonun yılın geri kalanında da yükselmesini ve 2022'de yüzde 4'ün üzerinde kalmasını beklediğini de ifade eden Gundlach, enflasyonun 2021'i yüzde 5 seviyesinde bitirmesini beklediğini vurguladı. Gundlach, "Enflasyonun 2022'de yüzde 4'ün altına geleceğini düşünmüyorum" dedi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ’NDE GÜNDEM DOLAR MI?  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda Beştepe’de görüştü. Görüşmenin ardından Merkez Bankası’nda 3 isim görevden alınarak yerine 2 isim atandı. Bugün toplanacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde dolar ve 10 ülkenin büyükelçilerinin istenmeyen adam ilan edilmesinin konuşulması bekleniyor.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...