Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Temmuz 2021 14:50

4,2 milyar dolarlık mağduriyet: İşte en çok dolandırılan ülkeler

Çevrimiçi dolandırıcılık pandemiyle beraber büyük artış yaşadı. Hatta 2020 yılında ABD’de 4,2 milyar dolarlık dolandırıcılık olayı gerçekleşti. 20 yaş altını hedef alan dolandırıcıların en fazla Facebook ve arkadaşlık uygulamaları üzerinden kişileri mağdur ettiği ortaya konuldu. Listede başka ülkeler de yer aldı. İşte dolandırıcıların hedefindeki o ülkeler…

4,2 milyar dolarlık mağduriyet: İşte en çok dolandırılan ülkeler
dolandırıcılık,dolar

Özellikle pandemi döneminde çevrimiçi faaliyetlerin arttı. İnsanlar çevrimiçi çalışmaya başladı ve birçok kişi artık çevrimiçi alışverişi tercih ediyor. Her şeyin internet ortamına kaydığı son yıllarda dolandırıcılık olaylarında büyük artış görüldü.

SocialCatfish, dünya genelindeki internet dolandırıcılığına ilişkin bir rapor yayımladı. Araştırmaya göre en çevrimiçi dolandırıcılığın en fazla zarara uğrattığı ülke ABD oldu. Ülkede 2020 yılında 4,2 milyar dolara ulaşan dolandırıcılık olayı gerçekleşti. Hatta ülkede 2017-2019 arasında çevrimiçi dolandırıcılığın maliyetinin 7,6 milyar dolar olduğu kaydedildi.

ABD’yi Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya ve Çin takip etti. Birleşik Krallık'taki çevrimiçi dolandırıcılık, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana yüzde 22 arttı. LexisNexis tarafından UK Finans Dolandırıcılık Rehberi’nde yer alan bilgilere göre ise yaklaşık 1,7 milyar ABD doları dolandırıcıların cebine gitti.

20 YAŞ ALTINI HEDEF ALIYORLAR

İnternet Suçları Şikâyet Merkezi verilerine göre 20 yaş ve altındaki mağdurların sayısı 2017'den bu yana hızlı bir şekilde artış gösterdi. 2017 yılında 9 bin 53 mağdur varken bu rakam 2020’de yüzde 52’lik artışla 23 bin 186’ya yükseldi.

EN ÇOK KULLANILAN YÖNTEMLER

İnternet üzerinden türlü türlü yöntemlere başvuran dolandırıcıların en bir numaralı yöntemi kimlik avı e-postaları oldu. Dolandırıcılar, sahte web sitelerine bağlantılar içeren ve güvenilir işletmeler gibi davranan sahte e-postalar oluşturup vatandaşların hesap bilgilerini çalıyorlar. İkinci yöntem ise VoIP telefon numaralarıdır. Burada herhangi bir konum seçip sahte arama yapan dolandırıcılar kurbanlarını başka biri olduklarına inandırmak için arayan kimliklerini taklit edebiliyorlar. Son yöntem olarak ise flört uygulamaları ve sosyal medyayı kullanıyorlar.

FACEBOOK’TAN BULUYORLAR

Yapılan anket sonucunda araştırmada insanların en çok dolandırıldığı ilk 10 platform belirlendi. Buna göre dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Facebook birinci sırada yer aldı. İnsanların dikkat etmesi gereken ikinci platform ise Google Hangouts oldu. Bunun nedeni ise dolandırıcıların kurbanlarıyla tanışma sitelerinde karşılaştıklarında profillerini söylemek istememesi oldu. Üçüncü sırayı ise Instagram aldı. İlk üçü WhatsApp, Plenty of Fish, Match.com, OurTime, Zoosk, Words With Friends ve Tinder takip etti. Mecraların çoğunun flört uygulaması olduğu ise dikkatlerden kaçmadı.

FBI İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILDI

İnternet Suçları Şikâyet Merkezi (IC3), Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından 2021'de yayınlanan veriler analiz edildi. Daha önce dolandırılan 726 Facebook üyesi üzerinde gerçekleştirilen anket sonuçları da araştırmaya dahil edildi. Ayrıca siber güvenlik uzmanları ve dedektiflerle de iş birliği yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...