Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ocak 2014 11:37

4/C'lilerin durumu masaya yatırılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de arasında olduğu bazı bakanlar, yarın, 4/C'liler başta olmak üzere 50 konu başlığıyla toplanacak.

4/C'lilerin durumu masaya yatırılacak
çalışma ve sosyal güvenlik bakanı, faruk çelik, 4/C'lilerin durumu, masaya yatırılacak,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinden önceki iktidarlar döneminde özelleştirme neticesinde yaklaşık 7 bin kişinin ortada kaldığını, daha sonra bu kişilerin kendi dönemlerinde 4/C statüsüne ihtisas edildiğini söyledi. Çelik, "Bu, 7 bin kişinin ve daha sonra özelleştirme neticesinde tazminatlarını alan, iş akitleri bitmiş olanların yeniden istihdamı. Dolayısıyla emeklilik hakkı kazanmalarıyla ilgili bir imkan sağlamaya dönük bir statü" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Çelik, söz konusu statüyle ilgili çok mücadeleler ve tartışmalar yaşandığına değinerek, şunları söyledi:
"Süreç içerisinde asgari ücretten bazı kazanımlar elde edilerek şu anda ilkokul mezunu bir 4/C'li 2013 yılı içerisinde bin 33 lira ücret alıyor. Ortaöğretim ve yüksekokul mezunları bin 250 lira ücret alıyorlardı. Bu toplu sözleşmede biz oturduk ve yetkili sendikayla beraber birçok tartışma neticesinde bunların ücretlerinde yüzde 40'lara varan bir artış sağladık. Şu anda ilkokul mezunu bir 4/C'li bin 500 lira maaş alacak. Ortaöğretim mezunu 4/C'li ise bin 606 lira alacak. Yüksek okul mezunu 4/C'li ise bin 716 lira alacak. Öte yandan ücretlerde aile yardımı dahil." 4/C'lilerle ilgili kararı, Ağustos 2013'te aldıklarını hatırlatarak, bu statüde çalışanların yeni maaşlarını Ocak 2014'ten itibaren alacaklarını vurgulayan Çelik, "Maaşlarını alırken bakacaklar ki aile yardımı hakkı kazanıyorlarsa bu ücretlerinde yüzde 40'lık bir artış söz konusu" dedi. Çelik, 4/C'lilerin taleplerinin statüyle ilgili olduğunu ve kendilerine "Bizi, 4/C'den kurtarın. Psikolojik olarak bizi rahatsız ediyor" dediklerini kaydederek, "Diyoruz ki, '4/C'den kurtarınca değişen bir şey olmayacak ki'. Ücreti de söylemiyorlar. Aslında bu karar, Hükümet'in bir kararı. Ben son Bakanlar Kurulunda bu konuları ayrıntılı bir şekilde arz ettim. Yani 'tablo budur, bu artışları sağladık. Herkes müteşekkir ama statüyle ilgili bir sorun var. Bunu bilelim, çalışmalarda değerlendirelim' diye gündeme taşıdık" ifadesini kullandı.  
Cumartesi günü ekonomi bakanlarıyla görüşeceklerini ve bu konuyu da gündeme getireceklerini bildiren Çelik, "50 başlıklı konu var. Biz Çalışma Bakanlığı olarak 'ücretler iyileştirildi ama statüyle ilgili bu talebi bir kez daha görüşelim' diyoruz. Eğer bir çıkış yolu bulabiliyorsak bulacağız, bulamıyorsak onu da açıkca kamuoyuyla paylaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...