Tgrt Haber
25 Ekim 2021 16:00

400 bin lira çeken 30 bin TL karda! Yeni faiz oranlarıyla konut kredisi hesaplama

TCMB'nin faiz indiriminin ardından bugün Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kredi faiz oranlarını 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirdi. Ev almak isteyenlere umut olan gelişme ile 1 milyon TL altı için yüzde 1,29'a çekilen konut kredisinde 10 yıl vadeli 400 bin TL için ödenecek rakam ev almak isteyenler 30 bin lira daha az ödeme yapacak.

400 bin lira çeken 30 bin TL karda! Yeni faiz oranlarıyla konut kredisi hesaplama
konut kredisi,faiz indirimi,kamu bankası,halkbank,ziraat bankası,vakıfbank,TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya çekmesinin ardından gözler kamu bankalarına çevrilmişti.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kredi faiz oranlarında indirime gittiğini duyurarak ev alma hayali kuran milyonlarca kişi için umut oldu.

Üç kamu bankasının yaptığı ortak açıklamaya göre, 22 Ekim 2021 tarihi itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapıldı.

Konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlanacak.

İNDİRİM SONRASI FAİZLERDEN ELDE EDİLEN KÂR

İndirim öncesi üç kamu bankasından Ziraat Bankası ve Vakıf Bank'ta konut kredi faizi yüzde 1,37, Halkbank'ta ise yüzde 1,38 olarak uygulanıyor.

Bugün söz konusu oranlardan Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan 10 yıl vadeli 400 bin TL konut kredisi çeken bir vatandaşın aylık 6 bin 810 lira taksit ödemesi yapması gerekiyor. Ancak 1,29 oran ile kredi çekildiğinde faizlerden 28 bin 680 lira kâr elde ediliyor.

Halkbank’ta ise aynı vadede aylık ödemesi 6 bin 840 lira olan ödemelerde faizler indirim sonrasında 32 bin 280 lira vatandaşın cebine kalıyor.

KONUT SATIŞLARINA OLUMLU YANSIMASI BEKLENİYOR 

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, kamu bankalarınca konut faizlerinde yapılan indirimin satışlara net bir şekilde olumlu yansıyacağını bildirdi. Özgün, yaptığı yazılı açıklamada, kamu bankalarınca kredi faiz oranlarında yapılan indirimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından yapılan faiz indirimi sayesinde konut kredi faiz oranlarının 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerinde ise yüzde 1,34'e düşürüldüğünü kaydeden Özgün, önemli bir indirim yaşandığını bildirdi. Özgün, "Bankalarca verilen konut kredilerinin ağırlıklı ortalaması geçen hafta aylık bazda yüzde 1,49'du. Şu anda kamu bankaları bu rakamı yüzde 1,29'a çekti. Yani kamu bankalarının harekete geçmesiyle faiz yükü yüzde 13,42 azalmış oldu. Faizlerin düşmesi net bir şekilde satışlara olumlu yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Özel bankaların da elini taşın altına koyup faiz indirimine gitmesi gerektiğini kaydeden Özgün, ayrıca bankaların kredi verirken ayrıntılara fazlasıyla takıldığını, bu konuda da ev almak isteyen vatandaşa kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladı. Özgün, "TÜİK'e göre inşaat maliyetindeki artış temmuzda önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45'e dayandı. Demir ve çimento başta olmak üzere ana girdilerde çok ciddi artışlar var. Arsa maliyetlerindeki yükselişle birlikte bu durumun konut fiyatlarına yansıyacağını düşünen vatandaşımız ev almak istiyor. Şimdi tam zamanı olduğunu düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

"YÜKSEK KONUT TALEBİ DEVAM EDECEK"

Selman Özgün, yüksek faiz oranlarına rağmen ülke genelinde yapılan konut satışlarının geçen ay 147 bin adedi aştığını ve tüm zamanların eylül rekorunun kırıldığının bilgisini verdi.

Ev sahipliği oranının geçen yıl yüzde 57,8'e gerilediğini aktaran Özgün, "Türkiye'de güçlü konut talebinin uzun yıllar bu şekilde süreceği görüşündeyiz. Evlilikler, yeni eve çıkan gençler, kiracıların ev sahibi olması gibi etkenler talebin devam edeceğini gösteriyor. Faiz oranlarındaki her düşüş önemlidir ancak beklentimiz bu oranların yüzde 1'in altına düşmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL VE İZMİR'DE SATILIK İLAN SAYISI ARTTI

Üç büyük ildeki satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul'da yüzde 6'dan yüzde 6,8'e, Ankara'da yüzde 5,9'dan yüzde 6,1'e, İzmir'de ise yüzde 4,9'dan yüzde 5,9'a yükselerek Türkiye geneli ile aynı artış eğilimini izledi.

Satılık ilan sayısı İstanbul'da yüzde 1,4, İzmir'de yüzde 1,8 yükselirken, Ankara'da yüzde 1,1 geriledi. Satılan konut sayısı bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 14,8, Ankara'da yüzde 2,8, İzmir'de ise yüzde 22,1 artış gösterdi.

PROJELERDE AĞIRLIK AVRUPA YAKASINDA

İstanbul'da halihazırda satışı devam eden birinci el konut projelerinde 1 milyon TL altı fiyata sahip konutların Avrupa Yakası'nda ve ağırlıklı olarak şehrin batısında yoğunlaştığı görülüyor.

Emlak bilgi ve pazarlama platformu Zingat verilerine göre, İstanbul'un Avrupa yakasında Esenyurt, Beylikdüzü, Bağcılar, Avcılar, Büyükçekmece, Başakşehir, Kağıthane gibi ilçeler birinci el satılık konutlarda başı çekerken bu bölgede fiyat olarak da 500 bin TL altında çok sayıda proje bulunuyor. Evlerin büyüklüğü ise 35 metrekareden başlayarak üç hanelere çıkabiliyor.

Anadolu yakasında ise Pendik, Maltepe, Sancaktepe, Çekmeköy, Tuzla ön plandaki ilçeler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...