Tgrt Haber
10 Mart 2016 05:40

400 milyon lira cepte kalacak

Bugün 800 bin ila 1 milyon Türk vatandaşı, Avrupa ülkelerine gidebilmek için Schengen Vizesi başvurusunda bulunuyor. Vize alabilmek için saatlerce kuyrukta beklerken üzerine bir de kişi başı yaklaşık 400 lira para ödüyoruz.

400 milyon lira cepte kalacak
vize, müjde,

Türk vatandaşlarının vize kabusu sona eriyor... İlk olarak Ekim 2016 tarihinde kaldırılacağı açıklanan Schengen Vizesi'nde, muafiyet takvimi öne çekildi. Müjde, dün bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. İzmir'de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, "Geri kabulü geri aldık. Muhalefet liderlerine çağrıda bulunuyorum. İlgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde haziran ayında Türk vatandaşlarına vize uygulaması son bulacak. Geri kabulün tüm maliyetini Avrupa Birliği karşılayacak" ifadelerini kullandı. Söz konusu vizelerin kalkacak olması işadamı, öğrenci ve turistler arasında bayram sevinci oluştururken, Avrupa ülkelerine gitmek için vize kuyruklarında saatlerini harcayan vatandaşların cebine de olumlu şekilde yansıyacak. 

400 LİRA HARCIYORUZ 

Öyle ki bugün Schengen Vizesi almak isteyen bir kişi boşa geçen saatlerin yanısıra cebinden de yaklaşık 400 lira harcamak zorunda. Yılda 800 bin ila 1 milyon kişinin kısa süreli turistik vize başvurusu yapıldığı düşünüldüğünde Türk vatandaşlarının yaklaşık 400 milyon lirası da cepte kalacak. 

İşadamının önünü açacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan: İş insanlarımız AB'ye üye ülkelere ürün satmaya, almaya, ürünlerini pazarlamaya, anlaşma imzalamaya veya yatırım yapmaya kısacası iş yapmaya giderken vize engeli ile karşılaşıyorlar. Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarının kaldırılması, AB ile ticaretimizdeki önemli bir engelin kalkması anlamına gelmekte.

Önemli bir kilometre taşı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız başta olmak üzere Hükümetimize gösterdikleri yoğun çaba ve kararlı tutum için şükranlarımızı sunuyoruz. Vize uygulamasının kaldırılması, halkımızın üyelik sürecine desteğini artıracak ve Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir kilometre taşı olacaktır.

300 milyar euroluk kayıp

Vizesiz Avrupa Projesi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformunun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş: Vize engelinden dolayı yaklaşık 300 milyar euroluk ekonomik kaybın AB ve Türkiye ekonomilerine dönüşümü sağlanacaktır. 
İşadamlarımız daha kolay seyahat edebilecek, fuarlara katılabilecek, iş anlaşmalarını daha kolay yapabileceklerdir. Kararın Türk turizm sektörüne de çok önemli katkıları olacak.

Yılda 9.3 milyon Türk iş ve tatil için yurtdışına çıkıyor

TÜİK verilerine göre 2003 yılında 3.7 milyan Türk yurtdışına çıkarken bu sayı geçtiğimiz yıl içinde 9.3 milyona yaklaştı. 2014 verilerine göre en fazla seyahat 1 milyon 231 bin 691 kişi ile Gürcistan’a gerçekleşti. Bu ülkeyi sırasıyla 741 bin 37 ile Yunanistan, 620 bin 896 kişi ile Bulgaristan ve 493 bin 592 kişi ile Almanya izledi.

FOTOĞRAF, SİGORTA...

Kalem kalem hesaplayalım... İlk olarak vize başvuru ücreti... Bugün Avrupa ülkelerine yapılacak başvurular aracı kurumlar üzerinden yapılıyor. Toplam başvuru ücreti ise 86 euro yani 275 lira. Bunun yanında istenen belgeler de var. Mesela fotoğraf... Bunun için ödenen para yaklaşık 20 lira. İstenen diğer bir belge de tüm seyahat süresini kapsayan, 30 bin euro teminatlık seyahat sigortası. Bunun fiyatı sigorta şirketlerine göre değişiyor fakat ortalama bunun için de 100 lira ödenmesi gerekebiliyor. Bunların hepsini topladığımızda toplam fatura 400 liraya dayanıyor... Ve tabii ki bunun karşılığında kaç günlük vize alacağınız tamamen başvurduğunuz Avrupa ülkesinin insafına kalmış durumda.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...