Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Nisan 2015 06:12

5 milyon tondan az üretim, patatesin fiyatını yükseltir

Son dönemde kilogram fiyatı 5 lirayı geçen patatesin fiyatının 'makul' olması için, üretim planlamasının şart olduğu belirtildi.

5 milyon tondan az üretim, patatesin fiyatını yükseltir
patates, fiyat,

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Patateste daha makul fiyatlara ulaşılması için yılda 5 milyon ton üretim şart. Geçen yıl 4 milyon 400 bin ton üretildi. Yani ihtiyacımızdan 1 milyon ton daha az. 6 milyon ton üretildiğinde de fiyatlar dibe vuruyor. Üretim planlaması yapılıp, Türkiye'ye özgü çeşit üretilmeli” dedi.
Türkiye'de kişi başına 70 kilo patates tüketildiğini, fiyatların ise bu kadar oynak olmasının en önemli nedenlerinden birinin patates tohumu ve çeşitliliğinde dışa bağımlılık olduğunu aktaran Yılmaz, şunları söyledi: “Yani sorunun temel sebebi tohumda dışa bağımlılık. Sertifikalı tohumda dışa bağımlı olunca üretici istediği tohumu bulamıyor. Tohum fiyatı da yükselince alamıyor, ekemiyor, üretim azalıyor. Bunun yanı sıra kuraklık ve hastalık da üretimi düşürüyor. Hastalık sebebiyle yılda 600 bin ton daha az üretim gerçekleşiyor. Fiyatlar dibe vursa üretici, zirve yapsa tüketici olumsuz etkileniyor. Planlama yapılmalı.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...