Tgrt Haber
18 May 2022 13:52 - Güncelleme : 18 May 2022 14:02

AB ve İngiltere enflasyonlarını Rusya vurdu: Enerji krizi tarihi seviyeleri getirdi

Avrupa Birliği'nde (AB), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 8,1'e yükseldi. Enflasyonun artmasına enerji fiyatlarındaki artış etkili oldu. verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyede ölçüldü.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
AB ve İngiltere enflasyonlarını Rusya vurdu: Enerji krizi tarihi seviyeleri getirdi
ab,avrupa birliği,ingiltere,enflasyon,tüfe

Avrupa Birliği'nde (AB), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan istatistiğe göre, Euro Bölgesi'nde martta yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, nisanda da aynı seviyeyi korurken AB'de ise mart ayında yüzde 7,8 olan yıllık enflasyon nisanda yüzde 8,1 olarak tespit edildi.

Söz konusu oran geçen yılın Nisan’ında Euro Bölgesi'nde yüzde 1,6, AB'de yüzde 2 seviyesinde idi.

Enflasyon kayıtları 1997 yılından itibaren tutulmaya başlanan Euro Bölgesi'nde mart ayındaki gibi nisan ayında da veri, ölçülen en yüksek seviyede devam etti.

Nisan ayında, Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon artışına en fazla katkıyı yüzde 3,7 ile enerji ürünleri verdi. Enerjiyi, yüzde 1,38 ile hizmetler, yüzde 1,35 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri ve yüzde 1,02 ile enerji dışı sanayi ürünleri izledi.

Enflasyon, nisan ayında Almanya'da yüzde 7,8, Fransa'da yüzde 5,4, İspanya'da yüzde 8,3, İtalya'da yüzde 6,3, Hollanda'da yüzde 11,2, Belçika'da yüzde 9,3, Çekya'da yüzde 13,2 Litvanya'da yüzde 16,6 ve, Estonya'da yüzde 19,1 olarak belirlendi.

Enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin çok üzerinde seyrediyor. Son dönemde enflasyondaki artış Avrupalıları da rahatsız ediyor. Avrupa'da temel gıda ve enerji ürünleri başta olmak üzere genel fiyatlardaki yükseliş dikkati çekiyor.

İNGİLTERE’DE SON 40 YILIN EN BÜYÜK ENFLASYONU

Öte yandan İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), enflasyonun yüzde 9'a yükseldiğini açıkladı. Ülkede son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamı görüldü.

1982 tarihinden bu yana en yüksek enflasyon oranı kaydedilen en yüksek oran öncesinde ayında yüzde 7’ye yükseldiği ve ülkede son 30 yılın en yüksek enflasyonunun görüldüğü duyurulmuştu. Ülkede artan enflasyona en fazla akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki artışın neden olduğu belirtilmişti.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak yaptığı açıklamada, dünyadaki çoğu ülkenin yüksek enflasyondan etkilendiğini belirterek, “İnsanları bu küresel zorlukların etkilerinden tamamen koruyamayız, ancak elimizden geldiğince önemli destek sağlıyoruz ve daha fazla önlem almaya hazırız” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...