Tgrt Haber
23 Haziran 2022 08:03 - Güncelleme : 23 Haziran 2022 08:31

ABD düğmeye bastı, Brent petrolün yönü aşağı: Akaryakıt sektörü indirimlerin devamı gelecek diyor

Petrol piyasası geri çekilmeye devam ediyor. ABD’den gelen finansal hamlelerin etkili olduğu son 24 saatte Brent petrol, 107 dolara kadar indikten sonra yeniden toparlandı. Ardından 110 doların altında gün kapanışını yapması 19 Mayıs’tan beri bir ilk oldu. Yeni güne benzin indirimiyle başlayan Türkiye’de akaryakıt fiyatları hâlâ 30 TL’nin üzerinde.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
ABD düğmeye bastı, Brent petrolün yönü aşağı: Akaryakıt sektörü indirimlerin devamı gelecek diyor
petrol

Brent petrol düşüşünü sürdürüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli, Başkan Joe Biden, Hazine ve merkez bankası Federal Reserve (Fed) adımları petrol piyasasını aşağı çekiyor.

Brent petrol dün son 5 haftanın en düşük noktasında kapanışını yaptı. Gün içinde 107 dolar seviyelerine kadar gerileyen Brent petrol, 109 dolar üzerinde günü tamamladı ve yeni güne yakın bir noktadan başladı.

Yatırımcıların büyük ekonomilerdeki faiz oranlarındaki artışa bağlı resesyon riskleri ve yakıt talebi değerlendirmeleri, son günlerdeki hareketlilikte etkili oluyor. Buna ek olarak ABD’de rekor seviyelere ulaşan ve kamuoyunun tepkisini çeken pompa fiyatlarına düzenleme yapılması Brent petrolün üzerinde baskı oluşturuyor.

BIDEN’DAN VERGİ HAMLESİ

ABD Başkanı Joe Biden, pompa fiyatlarıyla mücadeleye yardımcı olmak ve tepkileri dindirmek için bu yaz Kongre'yi federal benzin vergisini üç aylık bir askıya almaya çağırdı. Seyahat sezonu öncesi Amerikalı ailelere geçici bir rahatlama sağlamayı amaçlayan adım, ülkede benzin taleplerinin azaldığı görülürken piyasası canlandırmaya da yarayacak.

Hazine Bakanı Janet Yellen’ın da desteğini alan Biden, bu adımın ardından bugün ABD’li 7 dev petrol rafine şirketinin temsilcileriyle bir görüşme yapacak. Dünkü konuşmasında "ABD enerji üretiminde rekor kırıyor. Sorun petrol üretiminde değil. Konu bu petrollerin rafine edilmemesi." diyen Biden, bugünkü görüşme öncesi işaret fişeğini verdi. Biden, rekor kıran akaryakıt fiyatlarını petrol şirketleri ile bir gerilim ile yatıştırma profili çizdi.

FED’DEN ILIMLI RÜZGAR

Fed Başkanı Jerome Powell'ın kongredeki konuşmasında enflasyonu düşürmeye "kapsamlı bir odaklanma" sözü vermesi ve yatırımlara esnek bir pay bırakmasıysa piyasayı kısa bir süreliğine ferahlattı. Powell bugün para politikası sunumu senato önüne de getirecek.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün dünkü rakamlarına dayanan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 5,6 milyon varil artarken benzin stokları da 1,2 milyon varil arttı.

Brent petrolün başat etkileyici olduğu Akdeniz işlenmiş ürün piyasasındaki fiyatlamalar, Dolar TL kuru ve ek olarak lojistik masraflarının hesaplanmasıyla oluşan Türkiye akaryakıt fiyatları gelecek indirimlere odaklandı. Basına yansıyana göre, sektör kaynakları önümüzdeki günlerde art arda indirimler bekliyor. Bunlardan ilki bu gece itibarıyla benzine 25 kuruş olarak pompaya yansıdı.

23 HAZİRAN AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Motorin: 29,99 TL

Benzin: 27,24 TL

LPG: 12,41 TL

ANKARA

Motorin: 30,04 TL

Benzin: 27,37 TL

LPG: 12,31 TL

İZMİR

Motorin: 30,05 TL

Benzin: 27,36 TL

LPG: 12,04 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...