Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 May 2022 16:51 - Güncelleme : 26 May 2022 17:18

Adım adım resesyona: ABD ekonomisi daralmayla sarsıldı

ABD'de gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,5 azalırken beklenenden fazla gelen küçülme, 2020′nin pandemiden etkilenen ikinci çeyreğinden bu yana en kötü çeyrek oldu.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, AA
Adım adım resesyona: ABD ekonomisi daralmayla sarsıldı
abd,ekonomi,büyüme,resesyon

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bildirdiğine göre ekonomi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,5 oranında daraldı. GSYİH verisine ilişkin öncü veri ise yüzde 1,4’tü.

Yılın ilk çeyreğinde tahmin edilenden fazla gelen ekonomik küçülmede özel stok yatırımları, ihracat, federal ve yerel kamu harcamalarında görülen azalma etkili oldu.

Federal Rezerv, enflasyon baskılarını soğutmak amacıyla agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltmeye başladı. Oxford Economics'ten Lydia Boussour, "Raporun arz kısıtlamaları ve yüksek enflasyon gösteren bir ekonomiye işaret etmeye devam ediyor. Fed'in ekonomiyi yumuşak bir inişe yönlendirmesini beklerken, aşağı yönlü riskler ve resesyon olasılığı artıyor" dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNE DÖNÜLDÜ

ABD ekonomisi, 2021'in son çeyreğinde yüzde 6,9 büyürken, salgın sonrası toparlanmanın etkisiyle geçen yıl genelinde yüzde 5,7 ile 1984'ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydetmişti. Negatif büyüme oranı, 2020′deki pandemi kaynaklı durgunluktan bu yana en kötü çeyreklik veri oldu.

Aynı dönemde ithalat yükseliş gösterirken, kişisel tüketim harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar ve konut sabit yatırımları artış kaydeden diğer kalemler oldu.

İlk çeyreğe ait GSYH verisindeki revizyonda ise özel stok yatırımları ile konut yatırımdaki aşağı yönlü revizyonların tüketici harcamalarındaki yukarı yönlü revizyonla dengelenmesi belirleyici oldu.

Kişisel tüketim harcamalarına ilişkin veri bu dönemde yüzde 2,7'den yüzde 3,1'e revize edildi.

Yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 7 arttı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 5,2'den yüzde 5,1'e çekildi.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...