Tgrt Haber
12 Ocak 2022 20:42

ABD enflasyonu risk iştahını arttırdı, dolar düşüyor

Türkiye'de piyasaların kapanmasıyla dolarda aşağı yönlü sert hareketlenmeler meydana geldi. Gün içinde en yüksek 13,85'i gören dolar hızla gerilemeye başlayarak 13,16 seviyesini gördü. Doların 13,30'lu seviyelerde denge bulmaya çalıştığı öngörülüyor. Dolardaki mevcut hareketlenmenin ABD'de açıklanan enflasyon verileriyle bağlantılı olduğu kaydedildi. Yüzde 7 olarak açıklanan ABD enflasyon verisi son 40 yılın zirvesine çıkmıştı.

ABD enflasyonu risk iştahını arttırdı, dolar düşüyor
türkiye,dolar,piyasa,enflasyon,faiz

Dolarda akşam saatlerinde piyasaların kapanmasıyla birlikte başlayan düşüş dikkat çekti. Gün içerisinde 14 lira seviyelerine yaklaşan doların akşam saatlerinde balşayan düşüşü piyasaların kapanmasıyla sert bir ivmelenme yakalarak 13,16 noktasına geriledi.

DEĞER KAYBI YÜZDE 3,5

Türkiye'de piyasalar kapandıktan sonra dolarda aşağı yönlü sert hareketler yaşanıyor. Gün içinde en yüksek 13,85'i gören ve akşam saat 18.00'de 13,70 TL seviyelerinden işlem gören dolar, bir anda hızla gerilemeye başladı. Bir saat içinde yüzde 4'ü aşan değer kaybıyla dolar, 13,16 seviyesine kadar çekildi. Ardından dolar, TSİ 20.00'de, yüzde 3,5 değer kaybıyla, 13,30'lu seviyelerde denge bulmaya çalışıyor.

SATIŞ BASKISI SÜREBİLİR

Analistler, FED Başkanı Powell'ın dün akşamki konuşmalarında ek olumsuzluklara sebep olabilecek bir sürpriz yaşanmadığını, bugün açıklanan ABD enflasyonunun da beklentilere paralel şekilde yüzde 7 seviyesinde gerçekleştiğini belirterek şu görüşü dile getirdi:

Risk iştahında bir artış söz konusu, diğer gelişen ülke para birimlerinde de benzer hareketler yaşanıyor. Dolar/TL'de 5 günlük hareketli ortalama 13,55 TL civarında bulunuyor. Bu seviyenin altında kalındıkça satış baskısı sürebilir. İlk destek 13,15'te bulunuyor. Bu seviye kırılırsa 12,90'a kadar ilk etapta geri çekilme yaşanabilir.

ENFLASYON REKORU

ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi. Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,5 olarak belirlenmişti.

FAİZ ARTIRIMI SİNYALİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun maksimum istihdam ve uzun süreli genişlemenin sağlanmasına yönelik ciddi bir tehdit olduğunu ifade ederek, enflasyonu düşürmek için bankanın araçlarını kullanacaklarını söylemişti

Bu yıl normal arz koşullarına dönüleceğini düşündüğünü belirten Powell, "Enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kaldığını görürsek, faiz oranlarını zaman içinde daha fazla artırmak zorunda kalırsak, artırırız." dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...