Tgrt Haber
25 May 2022 09:20 - Güncelleme : 25 May 2022 10:40

ABD stokları alarm verdi, Brent petrol kafayı kaldırdı

Brent petrol kısa bir aranın ardından yeniden yönünü yukarı doğru yöneltti. Bir süredir 110 doların altında seyrederek ferah günler yaşatan petrolde piyasa, ABD’nin stok verilerini paylaşmasının ardından yükselişe geçti. Dolar da Türk Lirası karşısında yeniden 16 TL kritik sınırının üstünde. Bu durumda akaryakıt fiyatlarında olabilecek bir değişiklik kolaylaşıyor. En son benzine gelen 1 TL 4 kuruş değerindeki indirim, yerini zam haberine bırakabilir.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
ABD stokları alarm verdi, Brent petrol kafayı kaldırdı
brent petrol,akaryakıt,zam

Brent petrol 115 doların üzerini gördüğü 7 haftalık bir yükseliş serisinin ardından bu hafta bir miktar düşüşe geçmişti. Ancak dünden itibaren son 24 saatte yeniden 111 dolar seviyesi aşıldı.

Dün saat 09.30 itibarıyla 109 dolarlarda olan Brent petrol, bugün aynı saatlerde 111 doların üzerinde. Piyasaların yeni yön edinmesindeyse Amerikan Petrol Enstitüsü ise ham petrol ve petrol ürünleri stok raporunu paylaşması oldu. ABD'de stoklar 2013'ten bu yana olan en düşük seviyeye geriledi.

ABD STOKLARI FİYATLARI ARTIRDI

“Sürüş sezonu” olarak da adlandırılan yoğun araç kullanıldığı dönem öncesinde açıklanan verilerle Brent petrol de dik bir grafik yakaladı.

Avrupa Birliği'ndeki (AB) Rus petrolüne ambargo girişimlerine ilişkin Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e mektup yazdı. Rusya'ya yönelik hazırladığı 6. yaptırım paketini gündeme alınmamasını isteyen Orban, akaryakıt fiyatlarının yüzde 55-60 artarak son 40 yılın zirvesine ulaştığını belirtti. AB’nin zor bir viraja girmesiyse petrol fiyatlarını yükseltecek bu hamlede kısa süreliğine bir rahatlık vadediyor.

RUS PETROLÜNDE KAPASİTE AZALDI

Ukrayna'daki savaşın ardından uluslararası deniz piyasasına hakim olan Avrupa ve ABD'li sigortacılar Moskova’ya uygulanan yaptırımları ihlal etmemek için, Rus petrol tankerlerinin kapasitesini azalttı. Bu kapsamda Rus olmayan gemiler de, Rus ham petrolü taşımaları durumunda Batılı sigortacılar tarafından kapasite düşürülme riskiyle karşı karşıya.

Ancak Rusya’nın da müşterileriyle aradaki boşluğu doldurma çabası var. Petrol tankerlerinin önde gelen yöneticilerinden Yunanistan merkezli Signal Maritime Services analisti Maria Bertzeletou, "Uluslararası deniz sigortacıları üzerinde, Rus petrolünü taşıyan dünya çapındaki nakliye şirketlerini kapsamamaları yönünde sürekli bir baskı var" dedi.

AKARYAKITA ZAM VAR MI?

Türkiye’de gümrüksüz rafineri fiyatının hesaplanmasında Akdeniz ürün fiyatlarının, konumundaki Brent petrol ve günlük dolar kuru takip edilerek, akaryakıt fiyatları oluşturuluyor. Dağıtım şirketleri depo satış fiyatı üzerine bayinin masrafları ve bulunulan bölgenin nakliye ücretleri de eklenerek tavsiye edilen pompa satış fiyatı belirleniyor.

Doların 16 TL 15 kuruşun üzerinde olduğu ve Brent petrolün 112 dolar civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir zam haberi ihtimalini artırıyor. Ancak sektör henüz bir detay vermedi.

25 Mayıs itibarıyla üç büyük ilde akaryakıt fiyatları şöyle:

İSTANBUL

Benzin fiyatı: 22,85 TL

Motorin fiyatı: 22,03 TL

ANKARA

Benzin fiyatı: 22,94 TL

Motorin fiyatı: 22,13 TL

İZMİR

Benzin fiyatı: 22,96 TL

Motorin fiyatı: 22,18 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...