Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Eylül 2015 04:08

AB’den 'Türkiye’nin parasıyla' Türkiye’ye yardım

Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik çabalarına mali destek sağlamak isteyen Avrupa Birliği Komisyonu, 1 milyar euro düzeyine kadar varabilecek bir kaynağı bu doğrultuda kanalize etmek istiyor.

AB’den 'Türkiye’nin parasıyla' Türkiye’ye yardım
ab, türkiye ,yardım,

 AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından açıklanan planın en dikkat çekilen unsuru ise bu kaynağın zaten başka AB fonlarından Türkiye’ye tahsis edilen paradan oluşması.

Hahn yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kabul etmesi halinde “şu ana kadar tahsis edilen diğer bütün AB programlarından yeniden tahsis ederek, Türkiye’ye 1 milyar Euro’ya kadar destek sağlanabileceğini” söyledi. Türkiye’nin sığınmacı sorununda kilit ülke durumunda olduğunu ve ülkedeki sığınmacıların sadece yüzde 20-25'inin kamplarda olduğunu vurgulayan Hahn, 2 milyon sığınmacıyı kabul etmesi nedeniyle Türkiye’ye büyük saygı duyduğunu belirtti.

AB Komisyonu’nun bugüne kadar Türkiye’ye sağladığı yardım miktarı 175 milyon Euro seviyesinde. Suriye’ye komşu ülkelere yapılan toplam yardım ise 4 milyar Euro düzeyinde. Komisyon’un önerisine Ankara henüz yeşil ışık yakmadı. Diplomatik kaynaklar, özellikle Türkiye’ye tahsis edilip de bir şekilde kullanılmayan ve kurallar gereği AB bütçesine geri dönecek kaynaklar üzerine odaklanılacağını ancak ayrıntıların henüz netleşmediğinin altını çiziyor.

Hahn kanalize edilmesi düşünülen kaynağın Türkiye’deki sığınmacıların sağlık, eğitim ihtiyaçları ve sınır bölgelerindeki altyapı faaliyetlerinde kullanılabileceğini kaydetti.

AB’nin mevcut krizi de dikkate alarak Ankara’dan en önemli beklentilerini sığınmacıların kayıt, geri kabul ve iade konularında daha fazla iyileştirme yapması ve insan kaçakçılarıyla mücadelede önlemleri sertleştirmesi oluşturuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...