Tgrt Haber
19 May 2022 11:18 - Güncelleme : 19 May 2022 11:39

ABD'li CEO'lar durgun ekonomiye hazırlanıyor

ABD’nin önde gelen CEO’larından oluşan Konferans Kurulu, ekonomiye güvenin Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en zayıf seviyeye düştüğünü söyledi. İş dünyası liderleri, Fed'in enflasyonu düşürme arayışının neden olduğu potansiyel bir gerilemeye hazırlanıyor.

ABD'li CEO'lar durgun ekonomiye hazırlanıyor
resesyon,abd,ekonomi,stagflasyon

ABD üst düzey yöneticilerinin bakış açısından ABD ekonomisinin sağlığını gösteren bir barometre olan “Konferans Kurulu CEO güveni endeksi”, Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en zayıf seviyeye düştü.

Birinci Çeyrek'teki 57'den şimdi 42'ye düşen endeks, 2022 yılının ikinci çeyreğinde art arda dördüncü çeyrekte geriledi.

Konferans Kurulu tarafından yapılan ankete katılan CEO'ların yüzde 68'i, Fed'in enflasyona karşı savaşının sonunda bir durgunluğu tetikleyeceğini düşünüyor. 25 Nisan ile 9 Mayıs arasında düzenlenen anket, çoğunluğu halka açık şirketlerin 133 CEO'sunun yanıtlarını ölçtü.

Veriye göre, iş dünyası liderleri, Federal Rezerv'in enflasyonu ehlileştirme arayışının neden olduğu potansiyel bir gerilemeye hazırlanıyor. CEO'ların yüzde 11'i derin bir resesyon, geri kalanlar ise "çok kısa veya hafif" bir durgunluk bekliyor.

Anket sonuçları gerilemenin ne zaman başlayacağını belirtmedi, sadece "önümüzdeki birkaç yıl içinde" olarak nitelendirdi.

CEO’LARA GÖRE ABD EKONOMİSİ KÖTÜLEŞTİ

CEO'ların yüzde 61, ekonomik koşulların son altı ayda kötüleştiğini bildirdi, ilk çeyrekte bunu söyleyenler yüzde 35'lik orandı. CEO'ların sadece yüzde 14'ü ekonomik koşulların iyileştirildiğini belirtirken ankete katılan CEO'ların yarısından fazlası (yüzde 54), artan girdi maliyetlerini müşterilere aktararak yönettiklerini söyledi.

ABD enflasyonu Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 8,3 gelerek bir önceki 8,5 noktasından gerileme sinyali göstermişti.

Öte yandan ABD resesyonuyla ilgili haberlerin ve sosyal medya gönderilerinin sayısı Haziran 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Özellikle henüz ikinci yılındaki ekonomik toparlanmanın ve 2021'de rekor kıran büyüme rakamı dikkate alındığında, CEO'lar arasındaki karamsarlık dikkat çekici oldu. Konferans Kurulu anketine göre 2021'deki yüzde 6'dan sonra bu yıl yüzde 2,25'lik mütevazı bir GSYİH büyümesi öngörüyor.

Perakende satışlar sağlıklı bir hızla büyüyor ancak ABD iş piyasası neredeyse Covid öncesi istihdam seviyelerine geri döndü.

Hafta sonu, Goldman Sachs GSYİH tahminini düşürdü, ancak yine de bu yıl yine de yüzde 2,4 bekliyor, dev banka gelecek yılki beklentisiniyse yüzde 1,6 olarak açıkladı.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...