Tgrt Haber
18 Ağustos 2021 16:52

Eski Merkez Bankası Başkanı açıkladı: İşte Afganistan'daki döviz rezervinin akıbeti

Afganistan Eski Merkez Bankası Başkanı Ecmel Ahmedi, Afganistan'ın nakit rezervlerinin büyük kısmı ülke dışında olduğunu, bundan dolayı Taliban'ın, varlıkların en fazla yüzde 0,2'sine erişim sağlayabileceğini söyledi.

Eski Merkez Bankası Başkanı açıkladı: İşte Afganistan'daki döviz rezervinin akıbeti
taliban,,afganistan,,döviz,,rezerv,

Afganistan Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 milyar dolarlık rezervinin büyük kısmını elinde tutan ABD, dondurma kararı alınca gözler ülkedeki rezervlere çevrildi. Ülkenin Taliban'ın kontrolüne girmesiyle Afganistan'dan ayrılan Eski Merkez Bankası (DAB) Başkanı Ecmel Ahmedi, Afgan hükümetinin 9 milyar dolarlık nakit rezervlerinin büyük kısmının ülke dışında tutulduğunu bildirdi.

Ahmedi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Afganistan'da ABD'nin çekilmesinin ardından ülkenin büyük bölümünü kontrol altına alan Taliban’ın büyük kısmı ABD'de olan ulusal rezervlere erişemeyeceğini söyledi. DAB'ın yaklaşık 9 milyar dolarlık varlığı bulunduğunu bildiren Ahmadi, söz konusu paranın fiziksel olarak DAB’ın Afganistan’daki kasasında olmadığını belirtti.

Ahmadi, bu paranın yaklaşık 7 milyar dolarının, tahvil, nakit, altın ve başka yatırım türleri halinde ABD Merkez Bankası’nda (Fed) tutulduğunu bildirerek, geriye kalan kısmın da İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankası'nda ve başka uluslararası hesaplarda olduğunu belirtti. Ahmadi, ülkenin nakit rezervlerinin büyük kısmının ülke dışında olmasından dolayı Taliban'ın DAB’ın varlıklarının en fazla yüzde 0,2'sine erişim sağlayabileceğini vurguladı.

“ULUSAL REZERVLERDEN PARA ÇALINMADI”

Afganistan'ın büyük cari açığı nedeniyle, DAB’ın her birkaç haftada fiziksel olarak yurt dışından nakit para sağladığını anlatan Ahmadi, güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle bu transferlerin de son birkaç gündür durdurulduğunu ve DAB’ın nakit parasının sıfıra yakın olduğunu aktardı.

Ahmadi, “Hem Uluslararası Para Fonu (IMF) hem de hazine ile Afganistan ulusal varlıklarını izleyen bir programımız vardı. Ulusal rezerv hesabından herhangi bir para çalınmamıştır” ifadesini kullandı.

GIDA FİYATLARI YÜKSELECEK

Eski Merkez Bankası Başkanı Ahmedi, gelinen noktada Taliban yönetiminin sermaye kontrolleri uygulayarak ülkede dolara erişimi sınırlamak zorunda kalacağını savunarak, bunun da yerel para birimi Afgani'de değer kayıplarına neden olacağına işaret etti.

Ahmedi, yerel para biriminin değer kaybetmesiyle ülkede enflasyonun yükseleceğini, bu durumun gıda fiyatlarını yukarı çekerek yoksul kesime zarar vereceğini kaydetti.

Öte yandan, The Washington Post'un dün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin pazar günü Afgan hükümetinin ABD bankalarındaki rezervlerini dondurarak Taliban'ın ABD kurumlarında tutulan milyarlarca dolara erişimini engellediği aktarılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...