Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ocak 2022 13:39

AGİ’de son durum: AGİ kalktı mı? AGİ kimlere verilecek? Asgari ücretin üzerinde maaş alanlara AGİ verilecek mi? Vedat Bilgin açıkladı…

AGİ kalktı mı? 2022 AGİ asgari ücretin içinde mi? AGİ asgari ücrete dahil mi? AGİ kimlere verilecek? 2022 asgari ücretin belirlenmesinin ardından birçok soruyu da beraberinde getirdi. 2022 asgari ücretin net 4 bin 250 TL olarak belirlenirken alınan vergi de kaldırıldı. Verginin kaldırılmasıyla birlikte AGİ kaldırıldı mı? Merak konusu oldu. Milyonlarca kişinin kafa karışıklığını giderecek açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. İşte AGİ ile ilgili merak edilen tüm soruların cevapları haberimizde…

AGİ’de son durum: AGİ kalktı mı? AGİ kimlere verilecek? Asgari ücretin üzerinde maaş alanlara AGİ verilecek mi? Vedat Bilgin açıkladı…
AGİ,asgari geçim indirimi,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı,vedat bilgin

2022 asgari ücretin açıklamasının ardından en çok sorulan sorulardan biri ise ‘AGİ kalktı mı?’ oldu. Asgari ücretten alınan verginin kaldırılmasının ardından Asgari Geçim İndirimi uygulamasının da sona erip ermediği en çok tartışılan konular arasındaydı. Vergi yoksa, vergi iadesi de yok diyenlerin yanı sıra AGİ yardımının da olmayacağı söylendi. Konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den açıklama geldi. Vedat Bilgin’in açıklamalarıyla ‘AGİ kalktı mı? 2022 AGİ asgari ücretin içinde mi? AGİ asgari ücrete dahil mi? Asgari ücretin üzerinde maaş alanlara AGİ verilecek mi?’ gibi kafa karıştıran sorular aydınlığa kavuşturuldu. İşte son gelişmeler...

AGİ KALKTI MI?

2022 asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılmasıyla birlikte en çok merak edilen sorulardan biri olan AGİ desteğinin olup olmayacağı konusundaki kafa karışıklığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamalarla giderdi. Konuyla ilgili tüm soru işaretlerini gidermek için açıklamalarda bulunan Bilgin, AGİ'nin kalkmasıyla işçi ve memurun bir hak kaybı olmadığını belirterek, memurların gelirlerinde 300 liralık bir artış olduğunu söyledi. Memur maaşlarından çocuk ve eş yardımı kaldırıldığı iddialarıyla ilgili de konuşan Bilgin, "Memurlarda bu yardımlar kanunla düzenlenmiş. Bu desteklerin kaldırılması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kaldırılan asgari geçim indirimi (AGİ) ile ilgili merak edilenleri anlattı. Bilgin, 'AGİ kalktı mı?' sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; ''Çok açık bir şekilde basitleştirerek AGİ aslında benzetmek için söylüyorum bir vergi iadesidir. Bir çocukluya, evliye, üç çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi ortadan kaldırdığımız için onu peşin vermiş olduk. Dolayısıyla hiçbir kimse tereddütte olmasın. Vergi almadığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.

2 bin 825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGİ var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı.''

AGİ’de son durum: AGİ kalktı mı? AGİ kimlere verilecek? Asgari ücretin üzerinde maaş alanlara AGİ verilecek mi? Vedat Bilgin açıkladı…

"İŞÇİNİN BİR KAYBI YOK"

AGİ'nin kaldırılmasıyla bir hak kaybı olmadığını belirten Bilgin, "AGİ konusunda vergi alınıyordu. Şimdi bir o vergiden vazgeçtik. Yani AGİ için ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. Böylece artık AGİ iade etmiyoruz. Bu durumda işçinin çalışanın bir kaybı yok." ifadelerini kullandı.

"MEMUR MAAŞLARINDA 300 LİRALIK ARTIŞ OLDU"

Verginin kaldırılmasıyla memurların kazancı olduğunu vurgulayan Bilgin, "Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla memurlarımızın da ciddi bir kazancı oldu. Biz tüm çalışanların gelirlerini vergi dışı bırakınca, memurların gelirinde ortalama 300 liralık bir artış oldu." dedi.

"MEMURUN ÇOCUK VE EŞ YARDIMI KALKMADI"

Memurlara yapılan çocuk ve eş yardımının kaldırıldığı iddialarıyla ilgili de konuşan Bilgin, "Memurlarda çocuk parası, çalışmayan eş parası AGİ ile verilmiyor. Bunlar kanunla düzenlenmiş. Bu nedenle bunlar memurlar için kalkmadı. Bu yanlış bir bilgidir. Bu vergi dışı kalma olayı memurların gelirlerinde artışa neden oldu." açıklamasında bulundu.

AGİ’de son durum: AGİ kalktı mı? AGİ kimlere verilecek? Asgari ücretin üzerinde maaş alanlara AGİ verilecek mi? Vedat Bilgin açıkladı…

AGİ KİMLERE VERİLECEK?

  • Torba kanun ile 2022 yılında Asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Böylece sadece asgari ücretli değil tüm çalışanların maaşındaki asgari ücret kadar kısımdan gelir ve damga vergisi alınmayacak.
  • Böylece önceden apartman görevlisi için uygulanan vergisiz asgari ücret herkes için geçerli oldu.
  • AGİ, çalışanlara ödenen bir vergi iadesidir. Yani devlet maaşlardan alınan gelir vergisinin bir kısmını medeni durum ve çocuk sayısına göre hesaplayıp çalışana geri vermekteydi.
  • Geri iade edilen yardıma ise AGİ oluyor. Ancak şimdi maaşlardan vergi kalktığı için olmayan bir verginin iadesi de ortadan kalkmış oldu.
  • Dolayısıyla asgari ücret ile çalışanlar AGİ artık alamayacak. Asgari ücret üzerinde maaş alanlar için de farklı bir uygulama olmayacak. Çünkü AGİ hesaplaması maaş ne olursa olsun asgari ücretten yapılıyor. Bu yüzden asgari ücret üzerinde maaş alanlar için de vergi kalktığı için bir vergi iadesi olmayacak.
  • Bu durumda tüm çalışanlar için AGİ uygulaması kalkmış oldu. Ancak işverenler çalışanların AGİ'den doğan kayıplarını kendi inisiyatifleriyle karşılayabilir. Bunun adı AGİ olmaz ama aile yardımı gibi bir sosyal ödeme olabilir. Çünkü özellikle net ücret üzerinden anlaşan çalışanlar için işverenin üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü azalmış oldu. Her çalışan için asgari ücret kadar kısım vergi dışı tutulduğundan bir çalışan için işverenin alacağı destek 676 lirayı bulacak.

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARA AGİ VERİLECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; ''Çok açık bir şekilde basitleştirerek AGİ aslında benzetmek için söylüyorum bir vergi iadesidir. Bir çocukluya, evliye, üç çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi ortadan kaldırdığımız için onu peşin vermiş olduk. Dolayısıyla hiçbir kimse tereddütte olmasın. Vergi almadığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.

2 bin 825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGİ var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı.

Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirebilir.”

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Asgari Ücret 2022 Brüt: 5.004,00 TL

Asgari Ücret 2022 Net: 4.253,40 TL

Artış oranı: Yüzde 50,5

Asgari Ücret 2022 Brüt Ücret (Günlük): 166,80 TL

ASGARİ ÜCRETİN İŞÇİ İÇİN HESABI

Brüt Asgari Ücret: 5.004,00 TL

Sigorta Primi İşçi Payı (%14): 700,56 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı (%1): 50,04TL

Gelir Vergisi: YOK

Damga Vergisi: YOK

AGİ: YOK

Kesintiler Toplamı: 750,60 TL

NET ÜCRET: 4.253,40 TL

AGİ DAHİL DESTEK: 755,13 TL

AGİ HARİÇ DESTEK: 380,13 TL

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

Brüt Asgari Ücret: 5004,00 TL

SGK Primi (İşveren Payı %15,5): 775,62 TL

İşveren İşsizlik Sigorta Fonu (%2): 100,08 TL

İşverene Toplam Maliyeti: 5.879,70 TL

İŞVERENE DESTEK: 446,65 TL

2022 AGİ NE KADAR?

  • Bekar 402 TL
  • Evli eşi çalışmayan 481,5 TL
  • Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 543 TL
  • Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 603 TL
  • Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 684 TL
  • Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 684 TL
  • Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 684 TL
  • Evli eşi çalışan 402 TL
  • Evli eşi çalışan 1 çocuklu 462 TL
  • Evli eşi çalışan 2 çocuklu 522 TL
  • Evli eşi çalışan 3 çocuklu 603 TL
  • Evli eşi çalışan 4 çocuklu 643,5 TL
  • Evli eşi çalışan 5 çocuklu 684 TL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...