Tgrt Haber
10 Eylül 2021 10:05

Ağustos işsizlik rakamları açıklandı! İşsizlik maaşı ne kadar, kimler faydalanabilir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye’de bulunan işsiz sayısı açıklanmasıyla ''Ağustos ayı işsizlik rakamları kaç oldu? İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir?'' sorusu akıllara geldi.

Ağustos işsizlik rakamları açıklandı! İşsizlik maaşı ne kadar, kimler faydalanabilir?
işsizlik,TÜİK

TÜİK ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Saat 10.00 itibariyle erişime açılan işsizlik rakamları geçtiğimiz aya göre aynı kadı. İşsizlik rakamları ile işsizlik maaşı da tekrar gündeme geldi.  İşsizlik maaşı asgari ücret üzerinden belirlenen ödeneklerin başında geliyor. Peki 2021 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşından kimler faydalanabilir? İşsizlik maaşına nasıl başvurulur?  

AĞUSTOS 2021 İŞSİZLİK RAKAMLARI 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre işsizlik ağustosta yüzde 12,1 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistikleri verilerini yayımladı. Buna göre işsizlik ağustosta yüzde 12,1 oldu. Mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 12 olarak belirlenmişti. 

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?  

İşsizlik maaşı hesaplamasına göre bir kişinin alabileceği en düşük işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 40’ının altında olamaz. En yüksek işsizlik maaşı ise yine brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçmiyor. Buna göre 2021 yılı en düşük işsizlik maaşı bin 420 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 2 bin 840 lira olarak belirlendi.  

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?  

İşsizlik rakamlarının açıklanmasıyla ''İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir?'' sorusu araştırılmaya başlandı.  

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, 
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, 
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, 
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak. 

Ağustos işsizlik rakamları açıklandı! İşsizlik maaşı ne kadar, kimler faydalanabilir?

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY VERİLİR?  

İşsizlik maaşı kadar işsizlik ödeneğinin süresi de merak konusu oldu. İşsizlik maaşı belirli bir süre ödeniyor. Buna göre işsizlik maaşı;  

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, 

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?  

TÜİK işsizlik verilerini duyurdu. Türkiye'de işsizlik oranı, temmuzda bir önceki aya göre 1,4 puan artışla yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’de bulunan işsiz sayısı belli olurken ''İşsizlik maaşı nasıl alınır?'' sorusu yükselişe geçti.  

İşsizlik maaşı hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda İŞKUR resmi internet adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşer.  

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılır veya güncellenir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkanı bulunur.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...